Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

S tímto mladíkem je fakt škoda nevařit. Převálcoval všechny naše kuchařské hvězdy, úspěchy slaví ve světě. A přitom není ani vyučený

23.04.2017
S tímto mladíkem je fakt škoda nevařit. Převálcoval všechny naše kuchařské hvězdy, úspěchy slaví ve světě. A přitom není ani vyučený

Foto: Facebook

Popisek: Martin Škoda

Ačkoliv o něm není téměř vůbec slyšet, stal se skutečnou kuchařskou hvězdou, jejíž úspěchy u nás nemají obdoby. Martin Škoda se vaření věnuje od svých osmi let a již v sedmnácti vydal svoji první kuchařku, která zcela unikátně propojila jídlo s hudbou. Byla natolik originální, že se stala třetí nejlepší knižní prvotinou na světě. Jeho druhá kuchařka, která vyšla nedávno, je dokonce nominovaná na cenu za nejlepší kuchařskou knihu na světě.

Kromě mnoha jiných věcí je na Martinovi Škodovi zajímavé, že není vyučeným kuchařem, ale vaření se pro něj stalo největším koníčkem, součástí jeho životního stylu, zábavy a radosti. Drží se kréda, spojujícího jeho jméno a tuto vášeň: „Škoda nevařit.“ O vaření má  jasnou představu. Nechce se ničím svazovat, naopak se snaží pořádně odvázat a to především s pomocí hudby: „Prostě mě baví polní podmínky, punková kuchyně v podobě grilu a mraky hladových lidí,“ prozrazuje na svém zdařilém webu.  Z něho je také zřejmé, že ho nejvíc ze všeho těší  grilování.

Hudba a jídlo

Netají se tím, že ho inspiroval Jamie Olivier a podoba s tímto proslulým kuchařem je patrná na první pohled.  A stejně jako on  je skvělý showman, což názorně dokazují jeho videoklipy. Ty natáčí dohromady se známým  muzikantem  Jiřím Burianem: „On má rád hudbu a jídlo, já jídlo a hudbu, vtipkoval tento týden v rozhovoru pro ČT 24. Olivierovi poslal obě své  knihy a reagoval na ně prý velmi příznivě. Tajně doufá, že se Jamiem potká právě na vyhlašování soutěže Best Cook Book Award v Číně. Do této soutěže je přihlášeno přes deset tisíc kuchařských knih z celého světa. Ale inspirují ho také jeho babičky Jarka a Růža, ve své knize například zveřejnil recept na jejich Rošťáky.

Náročnej matroš

A ještě něčím se Martin Škoda liší od většiny módních kuchařů.  Angažuje se totiž v projektu Skutečně zdravá škola.  Ví, že uvařit pro děti vůbec není jednoduché, také s ohledem na rozpočet, který mají školy k dispozici: „Uvařit pro 900 dětí je dost náročnej matroš,“ říká  s úsměvem.  

Zamýšlí se i nad stavem české gastronomie. Vadí mu, že u nás vychází stovky kuchařek, ale není pořádně kam jít na dobrou svíčkovou: „Proto se snažím vydávat knížky, které tomu pomáhají.“ Nesnáší, když lidi přidávají do jídla ingredience, které tam vůbec nepatří  a když jsou potraviny šizené. Jednoznačně prosazuje kvalitu v menším množství. 

 

Napřed  univerzita

Další Martinova odlišnost spočívá v tom, že studuje Karlovu univerzitu, obor marketingová komunikace a public relations. „Jsem pořád docela mladý kluk, tak se to dá zvládat,“ vysvětluje, jak stíhá všechny své aktivity. Zatím ale ještě neuvažuje o otevření vlastní restaurace. Třeba proto, že v ní majitel musí být neustále a že je zapotřebí výborný personál. Mnohem víc ho zkrátka baví, když vaří v polních podmínkách, s partou přátel, s nimiž si rozumí.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .     

Vložil: Adéla Hofmanová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace