Tajemství poctivého velikonočního mazance. Časy se mění; místo másla olej, místo rumu a vanilky aromata a regulátory. A vzteklý ředitel
15.04.2017
Foto: Markéta / web EAT RUN LOVE
Popisek: Mazanec - takhle vypadá ten pravý, domácí
RECEPT Nedávno jsme se postavili nad skutečností, že se naši politici pohoršují na rozdílnou kvalitou potravin v jednotlivých zemích Evropské unie, zatímco by si měli zamést před vlastním prahem. Některé české potravinářské výrobky, například pekárenské, vydávané za „tradiční, poctivé nebo babiččiny“ totiž obsahují tolik přidaných látek, že s poctivým pečivem mají pramálo společného.
Jako konkrétní příklad jsme uvedli „mazanec s rozinkami a mandlemi“ z produkce pekárny Delta. Ta patří do koncernu United Bakeries který se pyšní sloganem „Časy se mění, to poctivé zůstává". Složení mazance stojí skutečně za pozornost: pšeničná mouka, voda, cukr, řepkový olej, rozinky, droždí, mandle, vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti, octan draselný, kyselina mléčná a mléčnan draselný), zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor E 417, zahušťovadlo: xanthan, regulátor kyselosti: E 341, barvivo: karoteny, vanilkové aroma, citronové aroma, sůl s jódem, ovocná pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, modifikovaný bramborový škrob: E 414, citronové aroma, kyselina: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný, sušené mléko, vanilkové aroma.
Může za to legislativa?
Ačkoliv jsme konstatovali pouhá fakta, na náš článek reagoval mediální zástupce společnosti United Bakeries Jaroslav Pomp, který nám mimo jiné napsal: „Klasickým příkladem amatérské a hloupé dehonestace pekařů je publikování kompletního složení výrobku, uvedené na etiketě. Ty etikety vypadají na první pohled možná hrozivě, ale jen proto, že legislativa v Česku je natolik přísná, že nutí pekaře uvádět i látky obsažené ve stopovém množství. Strašení éčky je už evergreenem, obecně vzbuzují negativní emoce, ale zcela nesmyslně. Neexistuje pekařská firma, která by si dovolila použít nějaká škodlivá éčka. Mimochodem, rajče, které pěstujeme doma na zahrádce, obsahuje éček celkem šestnáct. V United Bakeries pekaři dělají poctivé řemeslo. Vyrábějí kváskový chléb Fr. Odkolek z tradičního kvásku podle více než staleté receptury a desítky dalších atraktivních rustikálních chlebů, jejich záviny s 50procentním podílem náplní jsou stejně oblíbené jako tradiční české buchty. Poctivým výrobkem je i zmiňovaný mazanec. Stačí ochutnat.“
Skutečně poctivý
Bohužel nám mediální zástupce firmy, který trvá na tom, že jejich mazanec je poctivý, nevysvětlil, proč se tedy rovněž nevyrábí podle tradiční receptury a z kvalitních surovin, a proto chutná zcela jinak. Možná proto, že recept na klasický, poctivý mazanec neobsahuje ani ono stopové množství regulátorů a éček a připravuje se podle následujícího receptu:
500 gramů polohrubé mouky,
125 gramů másla,
90 gramů cukru a sáček vanilkového cukru,
40 gramů kvasnic, 2dc vlažného mléka
3 žloutky
hrst mandlí a rozinek, plátky mandlí na ozdobu
lžíce rumu, citronová kůra, špetka soli
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .
Vložil: Adéla Hofmanová