Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Tajemství poctivého velikonočního mazance. Časy se mění; místo másla olej, místo rumu a vanilky aromata a regulátory. A vzteklý ředitel

15.04.2017
Tajemství poctivého velikonočního mazance. Časy se mění; místo másla olej, místo rumu a vanilky aromata a regulátory. A vzteklý ředitel

Foto: Markéta / web EAT RUN LOVE

Popisek: Mazanec - takhle vypadá ten pravý, domácí

RECEPT Nedávno jsme se postavili nad skutečností, že se naši politici pohoršují na rozdílnou kvalitou potravin v jednotlivých zemích Evropské unie, zatímco by si měli zamést před vlastním prahem. Některé české potravinářské výrobky, například pekárenské, vydávané za „tradiční, poctivé nebo babiččiny“ totiž obsahují tolik přidaných látek, že s poctivým pečivem mají pramálo společného.

Jako konkrétní příklad  jsme uvedli  „mazanec s rozinkami a mandlemi“ z produkce pekárny Delta. Ta patří do koncernu United Bakeries který se pyšní sloganem „Časy se mění, to poctivé zůstává". Složení mazance stojí skutečně za pozornost: pšeničná mouka, voda, cukr, řepkový olej, rozinky, droždí, mandle, vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti, octan draselný, kyselina mléčná a mléčnan draselný), zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor E 417, zahušťovadlo: xanthan, regulátor kyselosti: E 341, barvivo: karoteny, vanilkové aroma, citronové aroma, sůl s jódem, ovocná pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, modifikovaný bramborový škrob: E 414, citronové aroma, kyselina: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný, sušené mléko, vanilkové aroma.

Může za to legislativa?

Ačkoliv jsme konstatovali pouhá fakta, na náš článek reagoval mediální zástupce společnosti United Bakeries Jaroslav Pomp, který nám mimo jiné napsal: „Klasickým příkladem amatérské a hloupé dehonestace pekařů je publikování kompletního složení výrobku, uvedené na etiketě. Ty etikety vypadají na první pohled možná hrozivě, ale jen proto, že legislativa v Česku je natolik přísná, že nutí pekaře uvádět i látky obsažené ve stopovém množství. Strašení éčky je už evergreenem, obecně vzbuzují negativní emoce, ale zcela nesmyslně. Neexistuje pekařská firma, která by si dovolila použít nějaká škodlivá éčka. Mimochodem, rajče, které pěstujeme doma na zahrádce, obsahuje éček celkem šestnáct. V United Bakeries pekaři dělají poctivé řemeslo. Vyrábějí kváskový chléb Fr. Odkolek z tradičního kvásku podle více než staleté receptury a desítky dalších atraktivních rustikálních chlebů, jejich záviny s 50procentním podílem náplní jsou stejně oblíbené jako tradiční české buchty. Poctivým výrobkem je i zmiňovaný mazanec. Stačí ochutnat.“

Skutečně poctivý

Bohužel nám mediální zástupce firmy, který trvá na tom, že jejich mazanec je poctivý, nevysvětlil, proč se tedy rovněž nevyrábí podle tradiční receptury a  z kvalitních surovin, a proto chutná zcela jinak. Možná proto, že  recept na klasický, poctivý mazanec neobsahuje ani ono stopové množství regulátorů a éček a připravuje se podle následujícího receptu: 

500 gramů polohrubé mouky,

125 gramů másla,

90 gramů cukru a sáček vanilkového cukru,

40 gramů kvasnic, 2dc vlažného mléka 

3 žloutky

hrst mandlí a rozinek, plátky mandlí na ozdobu

lžíce rumu, citronová kůra, špetka soli

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .    

Vložil: Adéla Hofmanová