Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Co zaujalo Jiřího Macků

Co zaujalo Jiřího Macků

Každou středu i neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, ať už si myslíte, že byla a bude, anebo naopak

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Drsné ponížení. Vařil Babica a vojáci dostali s*ačku. Pro televizního kuchaře to nedopadlo dobře, prohrál soud a bulvární web přišel s touto přezdívkou

07.04.2017
Drsné ponížení. Vařil Babica a vojáci dostali s*ačku. Pro televizního kuchaře to nedopadlo dobře, prohrál soud a bulvární web přišel s touto přezdívkou

Autor: TV Barrandov

Popisek: Jiří Babica teď vaří na TV Barrandov

Známý televizní kuchař Jiří Babica u soudu ostrouhal. Omluvy a odškodnění od nakladatelství Mafra se nedočká. Mediální dům žaloval za článek, který jej osočoval z toho, že je zodpovědný za průjmy vojáků v Afghánistánu… Co vůbec nyní dělá Jiří Babica, který tak trochu zmizel z očí veřejnosti?

Naposledy se hovořilo o jeho prohraném soudu, předtím dobře rok nic… Ad soud: Pravomocně o tom rozhodl pražský vrchní soud. Ten tak zrušil původní rozsudek, který Babicovi přiznal odškodnění ve výši 400 tisíc korun. Podle předsedkyně odvolacího senátu Mileny Opatrné nelze textu z hlediska novinářské etiky nic vytknout. Na rozdíl od mnoha bulvárních článků je tu totiž uvedeno, s kým autor hovořil. 

O co tehdy vlastně šlo? V roce 2012 se v deníku Mladá fronta Dnes a na serveru iDNES.cz objevil článek o Babicově grilování v afghánském Lógaru. V titulku stálo „Babicovy steaky odpravily české vojáky v Afghánistánu. Dostali průjem“. Redaktor Mladé fronty do textu zařadil peprnou citaci jednoho z příslušníků ozbrojených sil. Ten se mu nestyděl říct, že „půlka lidí se tam pos…, hlavně ti, kteří se zúčastnili grilovačky“. 

Je to fáma, tvrdí kuchař

Většina vojáků si podle kuchaře grilování pochvalovala, až na varovný alarm, kvůli němuž se na chvíli museli všichni schovat v bunkru. Pak se ale ke steakům vrátili a všichni si prý pochutnávali. Článek, který převzala snad všechna česká bulvární média, označil Babica za totální fámu.  

Původně se kuchař domáhal odškodnění 800 tisíc korun. Po svém osočení měl prý problémy s prodloužením smlouvy u televize Nova a jeho knížka receptů se přestala prodávat. Právník Mafry Jiří Urbánek ale kontroval tím, že kniha se špatně prodávala už předtím…

Právníci Mafry verdikt soudu vítají. Svoboda projevu podle nich nesmí být nikým omezována. Jednalo se přece jen o jednu citaci.

Kuchař vzbuzuje kontroverzní reakce

Jedni Babicu milují, druzí ho proklínají. Lidem vadí zejména jeho přeplácané recepty a lidová mluva. Nejnověji teď vaří na televizní stanici Barrandov v pořadu Babica vs. Sapík. Po boku jednoho z nejlepších českých kuchařů Jaroslava Sapíka se pokouší zlepšit svou reputaci. Hodně diváků mu totiž neřekne jinak než „kečupák“…  „Jirku znám už dlouho. Holt ale dělal takový pořad, jaký dělal. Teď musí každý pochopit, že je to kuchař a vaří dobře," řekl vloni, při startu nového pořadu, novinářům Sapík, který v minulosti vařil i pro Pražský hrad.

„Nikdy jsem vlastně nepochopil svoji přezdívku „kečupák". Obzvlášť když jsem ve všech těch stovkách receptů použil kečup dohromady dvakrát. Zkrátka jsem vždy prosazoval názor, že základem dobrého jídla jsou kvalitní suroviny. Zároveň jsem se ale také nikdy nebál přiznat, že si pomůžu i vývarovou kostkou, když holt vývar nemám připravený. Jsem ale asi jedním z mála, kdo se k tomu tak veřejně přihlásil,“ dodal k tomu Jiří Babica... Babica prostě vaří tak, jako většina populace a nebojí se to přiznat. Bez jakýchkoliv předsudků klidně v  televizním pořadu použije vývarovou kostku.  V dobách, kdy měl svůj pořad na Nově, na něj útočil hlavně další mediálně známý kuchař a restauratér - Zdeněk Polreich. Babica je zastáncem teorie, že lidové vaření není přece trestné. Proč si na něco hrát? Občas si prostě párky ohřeje snad každý, nemyslíte?

Za vše může Pohlreich?

„Lidé, co si ze mě utahují, jsou buď puberťáci, nebo blázni. Neznají mě a takhle něco o mně povídají, je to jejich problém. V podstatě mi to ani nevadí a hlavně s tím nic neudělám. Zase je dobrý, že půlka vás má ráda, druhá míň, všichni o mně teoreticky vědí a s tím se musí žít, s tím se do toho šlo. Nikdy jsem neříkal, že nějak zásadně převrátím českou kuchyni, šel jsem do toho, aby lidé dostali normální recepty a nevařili si pořád deset stejných jídel. Jestli mě někdo pomlouvá, je to jeho věc. Pohlreich s tím začal, lidé a novináři to jenom přebírají," řekl před časem na kameru iDNES.cz Jiří Babica.

A dodal: „Vařím si jako každý normální člověk, když mám hlad, tak se najím. Mám rád všechno, od řízků přes českou, thajskou nebo indickou kuchyni, prostě na co mám chuť. Mám výhodu, že si můžu dělat, co chci, a nikdo za mnou nestojí a neříká: Ty to děláš takhle, ty takhle. Nepřál bych nikomu mít za zády takovýho namaštěnce, který by vám říkal, jak to děláte blbě. To je jediný, co k tomu můžu říct." Nepřímo si takto vyřídil účty s „namaštěncem“ Pohlreichem…

eXtra.cz: Vaří Jiří Průjmica 

Bulvární web, který sice již opustil jeho zakladatel a první šéfredaktor Pavel ´spratek´ Novotný, stále drží jeho brutální lajnu. Na adresu Jiřího Babici napsal toto: „Kontroverzní televizní „patlal“ Jirka Babica alias Jiří Průjmica spadl až na úplné televizní dno. Dříve plnil zpravodajské plátky téměř denně. Jeho hlášky se staly legendárními. Nyní po Babicovi neštěkne ani konzerva s čínským vepřovým. „Když nemáte citrón, tak tam dejte cibuli,“ hláškami podobného ražení, které vypouštěl z úst na televizi Nova, se dříve bavil celý internet.“

A v podobném duchu to pokračuje: „Jedni se mu posmívali, druzí (zejména ženy po přechodu) jej milovali. Jeho pořad, běžící na televizi Barrandov, už ale ani zdaleka nepřitahuje takovou pozornost jako dříve. Největší podiv vzbuzuje, že se k natáčení Babicova pořadu u volil i uznávaný šéfkuchař Jaroslav Sapík. Těžko říct, co dožene uznávaného kuchaře do spárů někoho, kdo je většině společnosti k smíchu. Nabízí se možnost, že Sapík chce být slavný jako jeho kuchařský konkurent Zdeněk Pohlreich.“

Přesvědčte se raději sami

Zda má pravdu eXtra.cz, které tvrdí, že pořad samotný působí spíše komicky - prodejce lyží učí vařit gastronomického matadora a povětšinou u toho oba popíjejí alkohol, zřejmě aby byli vůbec schopni tu plejádu exkrementů ustát. Anebo přehánějí ve snaze být ostrovtipní. Další vysílání show Babica vs. Sapík uvidíte na Barrandově v sobotu 8. dubna ve dvě odpoledne.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .     

Vložil: Antonín Pořízek

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace