Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
MFF Karlovy Vary 2019

MFF Karlovy Vary 2019

Hvězdy, hvězdičky, róby, filmy i drsná kritika

Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Dobou chuť. Směs emulgátorů, regulátorů, konzervantů a aromat; to je´poctivý´ velikonoční mazanec po česku. Časy se mění, ale kvalita prý zůstává

02.04.2017
Dobou chuť. Směs emulgátorů, regulátorů, konzervantů a aromat; to je´poctivý´ velikonoční mazanec po česku. Časy se mění, ale kvalita prý zůstává

Autor: Ilustrační foto TV Nova

Popisek: Vypadají na pohled lákavě? Jestli si chcete pochutnat opravdu zdravě, raději si mazanec upečte sami.

Čeští politici se pohoršují nad tím, že se liší kvalita potravin stejné značky v různých zemích Evropské unie. Exhibicemi proti tomuto zveličenému problému nejspíš chtějí před volbami nasbírat body u svých voličů. Téměř vůbec se ale nezabývají mizernou kvalitou potravin, vyráběných u nás. A ta je často mnohem horší, než kritizovaná zahraniční produkce.

Kvalitě potravin v Česku se věnují speciální spotřebitelské časopisy, ale i ostatní média, například vůbec nejčtenější deník u nás, Blesk. Již z přehledu titulků je zřejmé, co čeští výrobci bez uzardění prodávají svým zákazníkům: „Test ovocných zmrzlin – je to obarvená voda s cukrem“; „Test grilovacího koření – předražená sůl v pytlíku“; „Blesk testoval hořčice. Pro děti s chemií“. Nejhorší jsou však výsledky samotných testů. Blesk například zjistil, že hovězí bujóny se skládají především z palmového tuku, glutamátů a soli, tedy škodlivých substancí, o dalších přidaných látkách nemluvě. Z deseti testovaných výrobků obstály pouze tři. A tak dopadla naprostá většina jiných testovaných potravin, od medu přes párky až po vaječné likéry.

Chleba z chleba

V testech kvality také s velkou ostudou končí pečivo většiny tuzemských firem. Těsto, obarvené karamelem, je vydáváno za celozrnné a především obsahuje velkou spoustu přidaných látek. Doslova alarmující je kvalita chleba, která se stále zhoršuje. Zatímco našim babičkám vydržel týden, aniž se rozpadl na tisíc drobků, dnes se nám o poctivém chlebu může jenom zdát. Příčina je jasná. Většina pekáren rezignovala na tradiční receptury a chléb peče z  mouky mizerné kvality a přidává do něj všechno možné včetně starého rozemletého chleba. Ale to platí bohužel i o jiných druzích pečiva.

Poctivý mazanec?

Jako konkrétní příklad lze uvést složení Mazance s rozinkami a mandlemi z produkce pekárny Delta. Ta patří do koncernu United Bakeries, která se pyšní sloganem „Časy se mění, to poctivé zůstává“. Složení mazance stojí skutečně za pozornost: pšeničná mouka, voda, cukr, řepkový olej, rozinky, droždí, mandle, vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti, octan draselný, kyselina mléčná a mléčnan draselný), zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor E 417, zahušťovadlo: xanthan, regulátor kyselosti: E 341, barvivo: karoteny, vanilkové aroma, citronové aroma, sůl s jódem, ovocná pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, modifikovaný bramborový škrob: E 414, citronové aroma, kyselina: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný, sušené mléko, vanilkové aroma.

Ve skutečnosti však poctivý český mazanec obsahuje pouze mouku, máslo, cukr, kvásek, mandle a rozinky, žloutky, citronovou kůru, případně trochu rumu. Takový si však musíte upéci sami.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na

Vložil: Adéla Hofmanová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace