Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Dobou chuť. Směs emulgátorů, regulátorů, konzervantů a aromat; to je´poctivý´ velikonoční mazanec po česku. Časy se mění, ale kvalita prý zůstává

02.04.2017
Dobou chuť. Směs emulgátorů, regulátorů, konzervantů a aromat; to je´poctivý´ velikonoční mazanec po česku. Časy se mění, ale kvalita prý zůstává

Foto: Ilustrační foto TV Nova

Popisek: Vypadají na pohled lákavě? Jestli si chcete pochutnat opravdu zdravě, raději si mazanec upečte sami.

Čeští politici se pohoršují nad tím, že se liší kvalita potravin stejné značky v různých zemích Evropské unie. Exhibicemi proti tomuto zveličenému problému nejspíš chtějí před volbami nasbírat body u svých voličů. Téměř vůbec se ale nezabývají mizernou kvalitou potravin, vyráběných u nás. A ta je často mnohem horší, než kritizovaná zahraniční produkce.

Kvalitě potravin v Česku se věnují speciální spotřebitelské časopisy, ale i ostatní média, například vůbec nejčtenější deník u nás, Blesk. Již z přehledu titulků je zřejmé, co čeští výrobci bez uzardění prodávají svým zákazníkům: „Test ovocných zmrzlin – je to obarvená voda s cukrem“; „Test grilovacího koření – předražená sůl v pytlíku“; „Blesk testoval hořčice. Pro děti s chemií“. Nejhorší jsou však výsledky samotných testů. Blesk například zjistil, že hovězí bujóny se skládají především z palmového tuku, glutamátů a soli, tedy škodlivých substancí, o dalších přidaných látkách nemluvě. Z deseti testovaných výrobků obstály pouze tři. A tak dopadla naprostá většina jiných testovaných potravin, od medu přes párky až po vaječné likéry.

Chleba z chleba

V testech kvality také s velkou ostudou končí pečivo většiny tuzemských firem. Těsto, obarvené karamelem, je vydáváno za celozrnné a především obsahuje velkou spoustu přidaných látek. Doslova alarmující je kvalita chleba, která se stále zhoršuje. Zatímco našim babičkám vydržel týden, aniž se rozpadl na tisíc drobků, dnes se nám o poctivém chlebu může jenom zdát. Příčina je jasná. Většina pekáren rezignovala na tradiční receptury a chléb peče z  mouky mizerné kvality a přidává do něj všechno možné včetně starého rozemletého chleba. Ale to platí bohužel i o jiných druzích pečiva.

Poctivý mazanec?

Jako konkrétní příklad lze uvést složení Mazance s rozinkami a mandlemi z produkce pekárny Delta. Ta patří do koncernu United Bakeries, která se pyšní sloganem „Časy se mění, to poctivé zůstává“. Složení mazance stojí skutečně za pozornost: pšeničná mouka, voda, cukr, řepkový olej, rozinky, droždí, mandle, vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti, octan draselný, kyselina mléčná a mléčnan draselný), zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor E 417, zahušťovadlo: xanthan, regulátor kyselosti: E 341, barvivo: karoteny, vanilkové aroma, citronové aroma, sůl s jódem, ovocná pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, modifikovaný bramborový škrob: E 414, citronové aroma, kyselina: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný, sušené mléko, vanilkové aroma.

Ve skutečnosti však poctivý český mazanec obsahuje pouze mouku, máslo, cukr, kvásek, mandle a rozinky, žloutky, citronovou kůru, případně trochu rumu. Takový si však musíte upéci sami.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na

Vložil: Adéla Hofmanová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace