Dobou chuť. Směs emulgátorů, regulátorů, konzervantů a aromat; to je´poctivý´ velikonoční mazanec po česku. Časy se mění, ale kvalita prý zůstává
02.04.2017
Foto: Ilustrační foto TV Nova
Popisek: Vypadají na pohled lákavě? Jestli si chcete pochutnat opravdu zdravě, raději si mazanec upečte sami.
Čeští politici se pohoršují nad tím, že se liší kvalita potravin stejné značky v různých zemích Evropské unie. Exhibicemi proti tomuto zveličenému problému nejspíš chtějí před volbami nasbírat body u svých voličů. Téměř vůbec se ale nezabývají mizernou kvalitou potravin, vyráběných u nás. A ta je často mnohem horší, než kritizovaná zahraniční produkce.
Kvalitě potravin v Česku se věnují speciální spotřebitelské časopisy, ale i ostatní média, například vůbec nejčtenější deník u nás, Blesk. Již z přehledu titulků je zřejmé, co čeští výrobci bez uzardění prodávají svým zákazníkům: „Test ovocných zmrzlin – je to obarvená voda s cukrem“; „Test grilovacího koření – předražená sůl v pytlíku“; „Blesk testoval hořčice. Pro děti s chemií“. Nejhorší jsou však výsledky samotných testů. Blesk například zjistil, že hovězí bujóny se skládají především z palmového tuku, glutamátů a soli, tedy škodlivých substancí, o dalších přidaných látkách nemluvě. Z deseti testovaných výrobků obstály pouze tři. A tak dopadla naprostá většina jiných testovaných potravin, od medu přes párky až po vaječné likéry.
Chleba z chleba
V testech kvality také s velkou ostudou končí pečivo většiny tuzemských firem. Těsto, obarvené karamelem, je vydáváno za celozrnné a především obsahuje velkou spoustu přidaných látek. Doslova alarmující je kvalita chleba, která se stále zhoršuje. Zatímco našim babičkám vydržel týden, aniž se rozpadl na tisíc drobků, dnes se nám o poctivém chlebu může jenom zdát. Příčina je jasná. Většina pekáren rezignovala na tradiční receptury a chléb peče z mouky mizerné kvality a přidává do něj všechno možné včetně starého rozemletého chleba. Ale to platí bohužel i o jiných druzích pečiva.
Poctivý mazanec?
Jako konkrétní příklad lze uvést složení Mazance s rozinkami a mandlemi z produkce pekárny Delta. Ta patří do koncernu United Bakeries, která se pyšní sloganem „Časy se mění, to poctivé zůstává“. Složení mazance stojí skutečně za pozornost: pšeničná mouka, voda, cukr, řepkový olej, rozinky, droždí, mandle, vaječná melanž (vejce, regulátory kyselosti, octan draselný, kyselina mléčná a mléčnan draselný), zlepšovací přípravek (pšeničná mouka, ječná sladová mouka, emulgátor E 417, zahušťovadlo: xanthan, regulátor kyselosti: E 341, barvivo: karoteny, vanilkové aroma, citronové aroma, sůl s jódem, ovocná pasta (voda, glukózový sirup, cukr, jablečná dřeň, modifikovaný bramborový škrob: E 414, citronové aroma, kyselina: kyselina citronová, konzervant: sorban draselný, sušené mléko, vanilkové aroma.
Ve skutečnosti však poctivý český mazanec obsahuje pouze mouku, máslo, cukr, kvásek, mandle a rozinky, žloutky, citronovou kůru, případně trochu rumu. Takový si však musíte upéci sami.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na
Vložil: Adéla Hofmanová