Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Papírové stravenky jsou v dnešní době již přežitek, budoucnost patří elektronickým platbám

21.03.2017
Papírové stravenky jsou v dnešní době již přežitek, budoucnost patří elektronickým platbám

Foto: Markéta Vančová

Popisek: Stravenky, ilustrační foto

Téma podpory zaměstnaneckého stravování se v médiích i ve veřejných diskusích objevuje opakovaně. V minulosti se objevilo několik pokusů jeho daňové zvýhodnění zrušit, vlna negativních reakcí ze stran zaměstnanců i zaměstnavatelů tomu ale vždy zabránila. Otázkou, která je nyní na stole, tedy není, zda zachovat daňovou podporu zaměstnaneckého stravování, ale jaká je nejvhodnější forma. Papírové stravenky jsou, zdá se, v dnešní době, která vše řeší rychlou a spolehlivou elektronickou cestou, již přežitkem.

Není pochyb, že příspěvek na stravování patří dlouhodobě mezi zaměstnanci k nejoblíbenějším benefitům. Ve firmách, kde nebylo možné zajistit závodní stravování, byly doposud nejčastější formou, jak přispět na stravování zaměstnanců, klasické papírové stravenky. Dnešní moderní technologie však umožňují i efektivnější způsoby, které jsou pohodlnější jak pro zaměstnavatele, tak pro zaměstnance a konečně i pro restaurace, do kterých zaměstnanci míří. Právě pro restaurace je přijímání stravenek stále méně výhodné. To potvrzuje i prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek.

„Stravenky jsou druhou měnou ve státě a vadí nám i to, že poplatky pro provozovatele dosahují až deset procent hodnoty stravenek,“ říká Stárek a dodává, že řešením podle něj není podporu stravování rušit, spíše by se měla změnit její podoba. „Buď do monopolu dosavadních stravenkových firem přibudou další společnosti, které je budou poskytovat za lepších podmínek, nebo stravenku nahradí nějaká finanční částka pro zaměstnance. Pokud zůstane zachována daňová podpora, nic zásadního se pro zaměstnance nezmění,“doplňuje Václav Stárek.

Platební karty mají řadu dalších výhod

Také díky tomu, že restauratéři již nechtějí „živit“ nadnárodní stravenkové firmy, je pro zaměstnance stále těžší najít provozovnu, kde by svou stravenku mohli uplatnit. Problémem je navíc i fixně daná hodnota stravenky, která nutí zaměstnance zvolit jídlo tak, aby útrata pasovala. Řešením jsou nové systémy, založené na elektronické platbě, které jsou výhodnější, přehlednější i pohodlnější pro všechny strany. „Restaurace by neměly platit provizi za příjem stravenek. I tak mají se stravenkami zvýšené nároky na administrativu,“ myslí si Petr Skoč, obchodní ředitel společnosti Satispoll, která proto vyvinula all-in-one platební kartu, kombinující elektronické stravenky i volnočasové benefity.

Platební karty mají oproti papírovým stravenkám celou řadu dalších výhod „S naší kartou, kterou jsme nazvali jednoduše Benefitka, není potřeba budovat žádnou „síť“ partnerských provozoven, kartu lze jednoduše použít všude tam, kde je platební terminál,“ dodává Petr Skoč. Základním argumentem pro papírové stravenky byla doposud možnost kontroly účelovosti. Speciální platební karty ale řeší i tuto problematiku. „Karta je technologicky cílená na konkrétní oblasti, které korespondují se zákonem o dani z příjmů,“ vysvětluje Petr Skoč. Stejně jako papírová stravenka, i platební karta, která ji nahrazuje, funguje pouze v oblastech, které zákon určuje. Pokud by s kartou chtěl někdo zaplatit např. v obchodě s elektrem nebo oděvy, terminál platbu zamítne.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na

Vložil: Redaktor KL

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace