Češi prý mají jiné chutě, tak nám výrobci servírují více škodlivin. Západní strávníci mají nejspíš lepší jazýčky. Jenže... co Babišovy párky?
05.03.2017
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Kvalita potravin se v rámci EU liší, a leckdy výrazně. Jenže ruku na srdce - co všechno například skrývají tuzemské párky?
Není to žádné velké překvapení, protože se o mizerné kvalitě potravin, dodávaných zahraničními výrobci na český trh, mluví celá léta. Ale teprve když si z toho udělali téma politici, dávno známá věc se tento týden pořádně rozmázla. Rozruch vyvolali šéfové visegrádské čtyřky, kteří přišli s důkazy, že kvalita potravin stejných značek se v rámci Evropské unie liší.
Se stejným obviněním přišli už v roce 2011 Slováci, a mezitím dokonce předsedali EU. Ale během pěti let se vůbec nic nezměnilo. Už tehdy se z EU dočkali alibistické odpovědi, že výrobci potravin mohou měnit kvalitu svých produktů s ohledem na specifika té či oné země a preference konzumentů. Jediným kladem aféry bylo opatření, že zákazníci musí být na obalech potravin podrobně informováni o jejich složení.
Více masa, méně konzervantů
Na markantní rozdíly v kvalitě potravin několikrát upozornila i česká média, ale opět se nic nestalo. Ze srovnání několika výrobků stejných značek vyplývá, že například německé uzeniny obsahují více masa a méně konzervantů. Nejvíc patrné je to u pečiva. Toustové chleby s delší trvanlivostí, dodávané na náš trh, mají mnohem více přídatných látek. Častým nešvarem také je, že je různě falšováno celozrnné pečivo. Zatímco v Německu obsahuje až šedesát procent skutečně celozrnné mouky, u nás pouze kolem dvaceti.
Mix chemikálií
Velmi vážný dopad na konzumenty má doslazování různých výrobků, především nápojů, namísto cukrem tzv. glukózo-fruktózovým sirupem. Ten má na zdraví řadu negativních účinků. Ostatně limonády, to je kapitola sama o sobě. V zásadě jde o naředěné umělé látky, především konzervanty a kontroverzní umělá sladidla a aromata. Co však mají všichni výrobci potravin v EU společné, je nadužívání palmového oleje. Je děsivé, že nejvíc škodlivých složek obsahují oblíbené výrobky pro děti, hlavně bonbony. Jak u nás, tak v zahraničí se skládají především z palmového tuku, glukózo-fruktózového sirupu a směsi regulátorů a příchutí.
A co Babišovy párky?
V této souvislosti je ale zapotřebí zdůraznit, že mizernou kvalitu má také řada tuzemských výrobků. Pohoršení, které v uplynulém týdnu předvedli premiéři V4, je tak hodně falešné. Maďarský premiér Orbán na schůzce premiérů V4 hřímal, že občané, žijící ve střední Evropě, jsou z hlediska kvality potravin druhořadými občany EU, a rozčiloval se i premiér Sobotka. Nikdo z hlavounů V4 se ale nezabýval kvalitou potravin vlastních producentů. Krajské listy nedávno přinesly informace o výsledcích srovnání kvality párků, které nechal analyzovat renomovaný spotřebitelský časopis dTest. Nejhůř dopadly párky, které vyrábějí Kostelecké uzeniny, spadající pod koncern Agrofert. Na obalu navíc zatajily, že obsahují tzv. separát.
Polsko nevadí?
Na pranýři se často ocitají i polské produkty, zatímco domácí trh zásobují těmi lepšími, horší nezřídka dovážejí do Česka. Mnohokrát na to upozornily naše kontrolní orgány a nedávno nechaly z trhu stáhnout například velké množství kuřecího masa, obsahujícího salmonelu. Kvalitativním požadavkům nevyhovuje až dvacet procent polských potravin, ale také až čtvrtina našich. Co na to šéfové V4? Neměli by napřed nechat zamést před vlastním prahem?
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na
Vložil: Adéla Hofmanová