Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Češi prý mají jiné chutě, tak nám výrobci servírují více škodlivin. Západní strávníci mají nejspíš lepší jazýčky. Jenže... co Babišovy párky?

05.03.2017
Češi prý mají jiné chutě, tak nám výrobci servírují více škodlivin. Západní strávníci mají nejspíš lepší jazýčky. Jenže... co Babišovy párky?

Foto: Ilustrační foto pixabay.com

Popisek: Kvalita potravin se v rámci EU liší, a leckdy výrazně. Jenže ruku na srdce - co všechno například skrývají tuzemské párky?

Není to žádné velké překvapení, protože se o mizerné kvalitě potravin, dodávaných zahraničními výrobci na český trh, mluví celá léta. Ale teprve když si z toho udělali téma politici, dávno známá věc se tento týden pořádně rozmázla. Rozruch vyvolali šéfové visegrádské čtyřky, kteří přišli s důkazy, že kvalita potravin stejných značek se v rámci Evropské unie liší.

Se stejným obviněním přišli už v roce 2011 Slováci, a mezitím dokonce předsedali EU. Ale během pěti let se vůbec nic nezměnilo. Už tehdy se z EU dočkali alibistické odpovědi, že výrobci potravin mohou měnit kvalitu svých produktů s ohledem na specifika té či oné země a preference konzumentů. Jediným kladem aféry bylo opatření, že zákazníci musí být na obalech potravin podrobně informováni o jejich složení.

Více masa, méně konzervantů

Na markantní rozdíly v kvalitě potravin několikrát upozornila i česká média, ale opět se nic nestalo. Ze srovnání několika výrobků stejných značek vyplývá, že například německé uzeniny obsahují více masa a méně konzervantů. Nejvíc patrné je to u pečiva. Toustové chleby s delší trvanlivostí, dodávané na náš trh, mají mnohem více přídatných látek. Častým nešvarem také je, že je různě falšováno celozrnné pečivo. Zatímco v Německu obsahuje až šedesát procent skutečně celozrnné mouky, u nás pouze kolem dvaceti.

Mix chemikálií

Velmi vážný dopad na konzumenty má doslazování různých výrobků, především nápojů, namísto cukrem tzv. glukózo-fruktózovým sirupem. Ten má na zdraví řadu negativních účinků. Ostatně limonády, to je kapitola sama o sobě. V zásadě jde o naředěné umělé látky, především konzervanty a kontroverzní umělá sladidla a aromata. Co však mají všichni výrobci potravin v EU společné, je nadužívání palmového oleje. Je děsivé, že nejvíc škodlivých složek obsahují oblíbené výrobky pro děti, hlavně bonbony. Jak u nás, tak v zahraničí se skládají především z palmového tuku, glukózo-fruktózového sirupu a směsi regulátorů a příchutí.

A co Babišovy párky?

V této souvislosti je ale zapotřebí zdůraznit, že mizernou kvalitu má také řada tuzemských výrobků. Pohoršení, které v uplynulém týdnu předvedli premiéři V4, je tak hodně falešné. Maďarský premiér Orbán na schůzce premiérů V4 hřímal, že občané, žijící ve střední Evropě, jsou z hlediska kvality potravin druhořadými občany EU, a rozčiloval se i premiér Sobotka. Nikdo z hlavounů V4 se ale nezabýval kvalitou potravin vlastních producentů. Krajské listy nedávno přinesly informace o výsledcích srovnání kvality  párků, které nechal analyzovat renomovaný spotřebitelský časopis dTest. Nejhůř dopadly párky, které vyrábějí Kostelecké uzeniny, spadající pod koncern Agrofert. Na obalu navíc zatajily, že obsahují tzv. separát.

Polsko nevadí?

Na pranýři se často ocitají i polské produkty, zatímco domácí trh zásobují těmi lepšími, horší nezřídka dovážejí do Česka. Mnohokrát na to upozornily naše kontrolní orgány a  nedávno nechaly z trhu stáhnout například velké množství kuřecího masa, obsahujícího salmonelu. Kvalitativním požadavkům nevyhovuje až dvacet procent polských potravin, ale také až čtvrtina našich. Co na to šéfové V4? Neměli by napřed nechat zamést před vlastním prahem?

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na

Vložil: Adéla Hofmanová