Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Chemie v jídle nám nevadí. Hlavně když nakoupíme lacino!

06.05.2013
Chemie v jídle nám nevadí. Hlavně když nakoupíme lacino!

Foto: Nazeleno

Popisek: Takové zákusky jistě malé mlsálky přmo nadchnou. Ani jejich rodiče leckdy netuší, jaké škodlivé látky se mohou za lákavou úpravou skrývat.

Cena a trvanlivost potravin jsou hlavními kritérii, kterými se při nákupu řídíme. Obsah chemických látek a tzv. éček nás příliš nezajímají. Potvrzují to výsledky nákupního chování společnosti SANEP. Nezáleží nám na zdraví, nebo opravdu musíme tak moc šetřit?

Většina domácí populace v České republice, která pravidelně nebo alespoň občas nakupuje potraviny pro domácnost, se orientuje při nákupu potravin zejména podle ceny a trvanlivosti. Ukázal to exkluzivní průzkum společnosti SANEP, který byl proveden na reprezentativní skupině 12.623 respondentů. Jeho výsledky dál ukázaly, že roli při výběru sice hraje do určité míry i složení, ovšem jen necelá polovina vnímá jako důležitý při nákupu i výživovou hodnotu.

Loga nebudí důvěru

Zatímco lidé se obávají nejvíc chemikálií, emulgátorů a dalších přídavných látek, odborníci považují za největší hrozbu výživovou skladbu. Kvalitní potravinu pozná podle jejího složení 25,4 procenta dotázaných, ovšem pouze 12,6 procenta ji pozná podle výživových hodnot. A právě nevhodně sestavený jídelníček je příčinou řady onemocnění, jako jsou srdečně cévní choroby, diabetes 2. typu, nadváha či obezita.

Přesto až 46,6 procenta dotázaných by uvítalo označení kvality výrobku, které by jim pomohlo při výběru potravin, odpovídajících výživovým doporučením pro zdravý životní styl. Ideální by bylo doporučení například formou certifikace či značky kvality. Zde však můžeme snadno najít určitý rozpor. Na jednu stranu sice odborníci registrují poměrně vysokou poptávku po značce, která by pomohla spotřebitelům v orientaci ve výživovém složení potravin. Současně však obecně panuje značná nedůvěra vůči logům. Problémem jsou jasně stanovená kritéria udělování značek. Pro úspěch jakékoli značky je tudíž nejdůležitější vybudování důvěry u spotřebitelů.

Co vlastně jíme

Zvířecí kůže, malí broučci, dokonce lidské vlasy – i to jsou přísady, z nichž se vyrábějí tzv. éčka. Tedy látky, které se používají z mnoha důvodů – k prodloužení trvanlivosti, ochraně před zkázou, ke zlepšení chuti, vzhledu a vůně a dokonce i pro vytvoření dojmu vysokého obsahu másla, vajec, ovoce, přírodních šťáv a podobně. Jsou mezi nimi látky prospívající zdraví, neškodné i vyloženě škodlivé.  Na obalu však najdeme pouze soupis nic neříkajících kódů, takže často opravdu nevíme, co vlastně jíme.

Tyto přísady se vyrábějí se ze všeho, co se dá ze zvířete spotřebovat. Nejčastěji tuky a kosti, ale také chrupavky, kůže, rohovina… Využití přírodních surovin je levnější.  Například většina průmyslově vyráběného pečiva obsahuje L-cystein, který zajistí, aby těsto nevzešlo a mělo požadovaný objem. Tuto látku vyrábějí ve světě tři hlavní výrobci, jeden v Německu a dva v Číně, přičemž čínský výrobce levného L-cystein se ani netají tím, že používá při výrobě vlasy z kadeřnictví.

Hrozba rakoviny

Nelze jednoznačně říct, zda jdou éčka rakovinotvorná, objevují se studie pro i proti. Nejvíc podezírané jsou v toto směru konzervanty. Například neškodný dusitan sodný se v organismu rozkládá na nitrosaminy, které už karcinogenní jsou. Nejvíc nebezpečné jsou podle odborníků konzervanty v uzeninách a masných výrobcích. Najdou se však i v hodně hnojené zelenině, takže rozhodně nelze říct, že pro oko nádherná nabídka na stáncích farmářských trhů je zaručeně zdravá.

Za nejvíc škodlivé odborníci považujípředevším aspartam (E 951), acesulfam (E950) – zvýrazňovače chuti a vůně, náhradní sladidla, a umělá sladidla na bázi sacharinu (E 954). Z konzervantů pak dusitany a dusičnany, barviva typu košenila (E 120 – karmínové barvivo) a azobarviv, která mohou dokazatelně nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. Patří sem:
žluť SY (E 110)
chinolinová žluť SY (E 104)
červeň azorubin (E 122)
červeň allura (E 129)
žluť tartrazin (E 102)
červeň ponceau 4R (E 124)
Uvedených látek bychom se měli při nákupu potravin rozhodně vyvarovat!

 

Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na ');! Těšíme se na ně.