Quiche, francouzská klasika! Od září do listopadu přináší síť pekařství Paul speciální nabídku těchto slaných koláčů
26.08.2015
Foto: PAUL
Popisek: Quiche s kozím sýrem
Znáte quiche? Slaný koláč s bohatou náplní je považován za francouzskou klasiku a některý z mnoha druhů quiche najdeme v každém francouzském regionu, od Lotrinsko, přes Provence až po pobřeží Atlantiku. Od září do listopadu si lahodný quiche ze speciální nabídky, která vás zavede do různých koutů Francie, můžete vychutnat ve všech pobočkách francouzského pekařství PAUL.
Quiche, tedy koláč z křupavého listového těsta se slanou náplní, patří dnes k typickým představitelům francouzské kuchyně. Možná Vás tedy překvapí, že jeho původ je v sousedním Německu a název quiche je vlastně zkomoleninou německého kuchen, tedy koláč.
Nejznámější Quiche Lorraine
Právě z pomezí Francie a Německa, z oblasti Lotrinska, pochází asi nejznámější Quiche Lorraine. Zaujme už vůní, ve které se snoubí lahodná šunka a výrazný sýr. Nezklame samozřejmě ani po ochutnání. Křupavé těsto je plněné bohatou náplní z jemně nakrájené šunky, ementálu a našlehaných čerstvých vajec se smetanou.

Quiche Ratatouille
Francouzi ovšem křehkému slanému koláči přišli velmi rychle na chuť a obohatili jej o typické prvky své kuchyně. Příkladem je třeba Quiche Ratatouille, naplněný zeleninovou směsí ratatouille, typickou pro oblast Provence. Kromě lilku, cukety, cibule, rajčat a červené papriky, grilované s provensálským kořením a česnekem, je quiche naplněn porcí pravého ementálu a smetanovo-vaječnou směsí.

Quiche s kozím sýrem
Sýr nechybí ani v další specialitě, tentokrát jde ovšem o sýr kozí, nazývaný Francouzi jednoduše „chévre“ (tedy koza). Díky lehké stravitelnosti, nízkému obsahu cholesterolu i nezaměnitelné chuti si kozí sýr získává i v Česku stále větší oblibu. Quiche s kozím sýrem a cuketou nabízí vyváženou chuťovou kombinaci výrazného sýra a jemné zeleniny (cuketa a lilek), doplněnou opět vydatnou směsí vajec a lahodné smetany.
Quiche s lososem
Chladné vody Atlantického oceánu jsou domovem oblíbeného lososa, jehož maso je mimo jiné výborným zdrojem zdravých Omega3 mastných kyselin. Právě tuto vynikající rybu najdete v Quiche s lososem, který je naplněný směsí uzeného lososa, špenátu, čerstvých vajec a smetany.
Vložil: Anička Vančová