Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Plzeňští „bednáři" učili francouzské tovaryše

11.08.2013
Plzeňští „bednáři učili francouzské tovaryše

Foto: prazdrojplzen

Popisek: Bednáři v akci

Unikátnost a věhlas bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji připomněla stáž učedníků z Francie. Šest učedníků v plzeňském pivovaru pod patronátem plzeňských bednářů a po dobu téměř dvou týdnů se učilo tradičnímu pivovarskému řemeslu.

Jejich práci v bednárně předcházela intenzivní týdenní jazyková příprava. Každého učedníka měl ve své péči jeden ze zkušených plzeňských bednářů a společně se podíleli na výrobě především transportních sudů o objemu 50 litrů, včetně jejich smolení.

„Potěšil nás zájem mladých francouzských studentů o bednářskou práci a především jejich zručnost. Díky zkušenosti s výrobou vinných sudů, která má ve Francii bohatou tradici, velmi rychle pochopili technologii výroby dřevěného pivního sudu a během několika dnů byli schopni téměř samostatně pracovat,“ pochvaloval si Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje.

Bednářské řemeslo zažívá ve Francii svou renesanci a jako učňovský obor výroby vinných dřevěných sudů bylo nedávno ve francouzském Dijonu obnoveno. Ve třídě se potkávají studenti ve věku od 15 do 23 let. Někteří jedinečnou praxi v pivovaru využili ze zájmu o specifickou práci se dřevem, pro jiné je bednářství otázkou rodinné tradice.

Bednářské řemeslo, dodnes tradované ústní formou, se významně podílí i na zachování stálé chuti piva Pilsner Urquell již od jeho vzniku v roce 1842. Bednáři v pivovaru i dnes pečují o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích jako ukázka tradičního způsobu výroby piva a pro srovnávací kontrolu kvality a chuťového profilu prvního mezi spodně kvašenými ležáky.

Kromě velkých ležáckých kádí a sudů zajišťuje bednářská parta i výrobu menších pětadvaceti litrových dřevěných transportních soudků, které putují do celého světa a při zvláštních příležitostech se narážejí ve vybraných Pilsner Urquell hospodách. V tomto roce jich bylo vyrobeno již přes 200 a vyčepovány byly například ve Švédsku, Německu, Itálii nebo Velké Británii.

Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na ');! Těšíme se na ně.

Vložil: Redaktor KL