Plzeňští „bednáři" učili francouzské tovaryše
11.08.2013
Foto: prazdrojplzen
Popisek: Bednáři v akci
Unikátnost a věhlas bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji připomněla stáž učedníků z Francie. Šest učedníků v plzeňském pivovaru pod patronátem plzeňských bednářů a po dobu téměř dvou týdnů se učilo tradičnímu pivovarskému řemeslu.
Jejich práci v bednárně předcházela intenzivní týdenní jazyková příprava. Každého učedníka měl ve své péči jeden ze zkušených plzeňských bednářů a společně se podíleli na výrobě především transportních sudů o objemu 50 litrů, včetně jejich smolení.
„Potěšil nás zájem mladých francouzských studentů o bednářskou práci a především jejich zručnost. Díky zkušenosti s výrobou vinných sudů, která má ve Francii bohatou tradici, velmi rychle pochopili technologii výroby dřevěného pivního sudu a během několika dnů byli schopni téměř samostatně pracovat,“ pochvaloval si Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje.
Bednářské řemeslo zažívá ve Francii svou renesanci a jako učňovský obor výroby vinných dřevěných sudů bylo nedávno ve francouzském Dijonu obnoveno. Ve třídě se potkávají studenti ve věku od 15 do 23 let. Někteří jedinečnou praxi v pivovaru využili ze zájmu o specifickou práci se dřevem, pro jiné je bednářství otázkou rodinné tradice.
Bednářské řemeslo, dodnes tradované ústní formou, se významně podílí i na zachování stálé chuti piva Pilsner Urquell již od jeho vzniku v roce 1842. Bednáři v pivovaru i dnes pečují o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích jako ukázka tradičního způsobu výroby piva a pro srovnávací kontrolu kvality a chuťového profilu prvního mezi spodně kvašenými ležáky.
Kromě velkých ležáckých kádí a sudů zajišťuje bednářská parta i výrobu menších pětadvaceti litrových dřevěných transportních soudků, které putují do celého světa a při zvláštních příležitostech se narážejí ve vybraných Pilsner Urquell hospodách. V tomto roce jich bylo vyrobeno již přes 200 a vyčepovány byly například ve Švédsku, Německu, Itálii nebo Velké Británii.
Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na ');! Těšíme se na ně.
Vložil: Redaktor KL