Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Plzeňští „bednáři" učili francouzské tovaryše

11.08.2013
Plzeňští „bednáři učili francouzské tovaryše

Foto: prazdrojplzen

Popisek: Bednáři v akci

Unikátnost a věhlas bednářského řemesla v Plzeňském Prazdroji připomněla stáž učedníků z Francie. Šest učedníků v plzeňském pivovaru pod patronátem plzeňských bednářů a po dobu téměř dvou týdnů se učilo tradičnímu pivovarskému řemeslu.

Jejich práci v bednárně předcházela intenzivní týdenní jazyková příprava. Každého učedníka měl ve své péči jeden ze zkušených plzeňských bednářů a společně se podíleli na výrobě především transportních sudů o objemu 50 litrů, včetně jejich smolení.

„Potěšil nás zájem mladých francouzských studentů o bednářskou práci a především jejich zručnost. Díky zkušenosti s výrobou vinných sudů, která má ve Francii bohatou tradici, velmi rychle pochopili technologii výroby dřevěného pivního sudu a během několika dnů byli schopni téměř samostatně pracovat,“ pochvaloval si Josef Hrůza, mistr bednářské party Plzeňského Prazdroje.

Bednářské řemeslo zažívá ve Francii svou renesanci a jako učňovský obor výroby vinných dřevěných sudů bylo nedávno ve francouzském Dijonu obnoveno. Ve třídě se potkávají studenti ve věku od 15 do 23 let. Někteří jedinečnou praxi v pivovaru využili ze zájmu o specifickou práci se dřevem, pro jiné je bednářství otázkou rodinné tradice.

Bednářské řemeslo, dodnes tradované ústní formou, se významně podílí i na zachování stálé chuti piva Pilsner Urquell již od jeho vzniku v roce 1842. Bednáři v pivovaru i dnes pečují o ležácké sudy a kádě používané v historických sklepích jako ukázka tradičního způsobu výroby piva a pro srovnávací kontrolu kvality a chuťového profilu prvního mezi spodně kvašenými ležáky.

Kromě velkých ležáckých kádí a sudů zajišťuje bednářská parta i výrobu menších pětadvaceti litrových dřevěných transportních soudků, které putují do celého světa a při zvláštních příležitostech se narážejí ve vybraných Pilsner Urquell hospodách. V tomto roce jich bylo vyrobeno již přes 200 a vyčepovány byly například ve Švédsku, Německu, Itálii nebo Velké Británii.

Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na ');! Těšíme se na ně.

Vložil: Redaktor KL

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace