Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Fejeton(ky) Jiřího Macků

Fejeton(ky) Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Týden v kultuře

Týden v kultuře

Nejen knížky, i ´živá´ kultura nás zajímá. Aneb Pavel Přeučil každé pondělí

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Reportáže z míst, kde se natáčely kinohity

S poutníkem za Bílou paní

S poutníkem za Bílou paní

Strašidla pro víkendy i všední den. Kde? No přeci na hradech a zámcích

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Přijďte se zchladit na šalandu. Posezení u nefiltrovaného a nepasterizovaného piva přímo v ležáckých sklepech

22.08.2018
Přijďte se zchladit na šalandu. Posezení u nefiltrovaného a nepasterizovaného piva přímo v ležáckých sklepech

Autor: Plzeňský Prazdroj

Popisek: Plzeňský pivovar nabízí možnost objednání šalandy – netradičního salonku v labyrintu chodeb historických ležáckých sklepů

Koho by v letošních obzvlášť horkých letních dnech nepotěšila představa posezení v prostorách pivovarského sklepení u nefiltrovaného nepasterizovaného piva? Pro každého, kdo by si takový požitek se svojí rodinou, přáteli či kolegy rád dopřál, nabízí pivovar Plzeňský Prazdroj možnost objednání šalandy – netradičního salonku v labyrintu chodeb historických ležáckých sklepů. Do konce letních prázdnin je od neděle do čtvrtka tříhodinový pronájem za zvýhodněnou cenu 420 Kč na osobu. V ostatní dny a měsíce pak 550 Kč za osobu.

Ačkoliv v historických sklepeních panuje stálá, pro pivo ideální, teplota 7 °C, uvnitř šalandy je vždy příjemně vytopeno. K dispozici jsou hned dva prostory – malá Bednářská šalanda, která pojme 26 osob, a velká Siberská šalanda, do které se vejde až 50 hostů.

V historických sklepeních panuje stálá, pro pivo ideální teplota 7 °C

Standardní délka pronájmu šalandy jsou 3 hodiny. Cena zahrnuje neomezenou konzumaci nefiltrovaného a nepasterizovaného piva Pilsner Urquell, jehož nezaměnitelná chuť, vůně a vzhled jsou dány kvašením v otevřených dubových kádích a následným dozráváním v dubových ležáckých sudech. V ceně je také studené občerstvení a obsluha sklepmistrem. Další občerstvení jako pivovarský guláš či vepřové koleno je možné na místě doobjednat. Taktéž i prohlídkovou trasu Pilsner Urquell za zvýhodněné vstupné.

Tradice šaland

Výraz šalanda původně označoval místnost, kde se stravovala či odpočívala pivovarská chasa. První šalanda vznikla v plzeňském Měšťanském pivovaru už v roce 1844 – na počátku 19. století se stavěly ve velkém pro sladovníky, topiče, strojníky i bednáře. Prostory sloužily k odpočinku, stravování a zábavě, byla v nich prkenná lůžka či palandy, sporák s nádobami na vaření i žlab k mytí nádobí. Uprostřed místnosti stály stoly, kolem skříně na nádobí a šatstvo dělníků.

Příjemnou atmosféru dotváří autentické pivovarské nářadí, které se skutečně užívalo při výrobě piva

Dnešní moderní, nově zbudované šalandy ve sklepech pivovaru Plzeňský Prazdroj, slouží výhradně k zábavě. Sklepmistři sem stolovníkům přináší pivo, v kovových třílitrových mázech, načepované přímo z ležáckého sudu. Z nich se pivo hostům dříve běžně rozlévalo. Příjemnou atmosféru na šalandě dotváří autentické pivovarské nářadí, které se skutečně užívalo při výrobě piva. Dnešní vybavení šalandy vyrobila místní pivovarská parta bednářů.

Více informací najdete ZDE.

Zdroj: TK

Vložil: Markéta Vančová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace