„Se štamgastem musíte umět i mlčet,“ říká nová ´Výčepní legenda´, Pavel Dušek z restaurace U Sedlerů. Čestný titul uděluje každoročně Plzeňský Prazdroj
18.08.2017
Foto: Plzeňský Prazdroj
Popisek: Výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů Zdroj: http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/v-soutezi-o-nejlepsiho-vycepniho-zvitezil-miroslav-stych-z-plzne-20170817.html
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender 2017 má svého vítěze. Je jím výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů v Plzni. Během dvoudenního klání v Plzeňském pivovaru, které všestranně prověřilo dovednosti 28 finalistů, ukázal odborné porotě, že právě on je tím nejlepším výčepním plzeňského ležáku v celé České republice. Další Výčepní legendou se v Plzni stal Pavel Dušek. A herec Martin Stránský si odnesl ocenění Čestného znalce piva…
„Vítěz letošního ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender přesvědčil porotce o své všestrannosti. Ve všech hodnocených disciplínách se totiž umístil na nejlepších pozicích. Skvěle načepoval pivo a prokázal hluboké znalosti o jeho výrobě a historii plzeňského ležáku. Osobně mne jako plzeňského sládka výsledek velmi potěšil – od začátku soutěže je to totiž vůbec první reprezentant domovského města, kde se plzeňské pivo před 175 lety narodilo,“ komentoval výsledek soutěže starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda poroty Václav Berka.
Mistři oboru
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která se letos konala již dvanáctým rokem, je určená všem ctižádostivým výčepním, kteří sdílí nadšení pro plzeňské pivo a českou pivní kulturu. Do Plzně se na finále sjeli praví mistři svého oboru. Právě rozvoj tradičního řemesla výčepních a znovuobnovení hrdosti na něj je cílem této soutěže. Druhé místo v soutěži obsadila Marie Černá z Plzeňky U Zelené Ratolesti v Českých Budějovicích, bronz si pak odváží Miroslav Nekolný z restaurace U Bohuslavů v Čelákovicích.

Výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů
Na aspiranty titulu Master Bartender čekala řada úkolů, přičemž samotné umění načepovat dokonalou ´hladinku´ se sněhobílou krémovou pěnou letos na vítězství rozhodně nestačilo. Vítěz musel prokázat celou řadu dalších dovedností a znalostí. Na soutěžící čekala slepá degustace různých pivních značek, vědomostní test z oblasti výroby a historie piva a správné péče o něj. Odborná porota prověřovala i umění komunikace s hosty.
Finalisté se letos museli vypořádat i s netradiční disciplínou – veřejným čepováním piva během středečního koncertu Marka Ztraceného a kapely X-Cover na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Do hlasování se mohli zapojit i samotní návštěvníci koncertu, kteří si vybrali svého vlastního favorita. Shodli se přitom s porotou, když v předvečer finále dali svůj laický hlas právě Miroslavu Štychovi.
Vítěz dvanáctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získal tradiční památeční trofej a především možnost absolvovat cestu po evropských hospodách a restauracích čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu staršího obchodního sládka Václava Berky. Přímo v Plzeňském Prazdroji si také bude moci uvařit svou vlastní pivní várku. Tím největším oceněním pro Mastera Bartendera je ale prestiž, kterou vítězství v soutěže přinese jemu i ´jeho´ restauraci.
Nová legenda
Do síně slávy českých výčepních byl ve čtvrtek večer uveden Pavel Dušek, výčepní plzeňské restaurace U Sedlerů na pražském Karlově náměstí. Čestný titul Výčepní legenda Pilsner Urquell uděluje Plzeňský Prazdroj těm výčepním, kteří poctivým přístupem ke svému řemeslu a mistrovstvím, s jakým zacházejí s pivem, pomáhají udržovat českou pivní kulturu na vysoké úrovni.
K Pavlu Duškovi chodila na pivo kulturní elita v čele s Josefem Vinklářem, Waldemarem Matuškou, Petrem Čepkem, Vlastimilem Harapesem a básníkem Josefem Topolem. Pravidelným hostem býval i dramatik a prezident Václav Havel. Pavel Dušek má pověst baviče a je mezi kolegy skutečnou legendou. Rada, kterou prý nejčastěji dává štamgastům a hostím zní: „Když vidíte, že výčepní pije limonádu, běžte raději jinam.“ Na pivo chodí nejraději sám: „Líp si tak plzeň vychutnám,“ konstatuje letošní výčepní legenda.
„Výčepní, kteří se stávají legendami, si po celý svůj profesní život dokázali udržet styl a způsob čepování hladinky. I díky nim dnes můžeme mluvit o unikátní české pivní kultuře,“ vysvětlil důvody ocenění starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Plzeňský sládek připomněl, že výčepní byl vždy ten nejdůležitější člověk v hospodě: „Výčepní býval výkladní skříní každé hospody a pečoval o pivní kulturu. Tato tradice se během období socialismu přerušila. Naším cílem je ji obnovit. Faktem je, že šéfkuchař vévodí kuchyni, ale výčepní je ten, kterého hosté vidí jako prvního, a kdo garantuje, že podávané pivo je v pořádku.“
Pavel Dušek začínal na Malé Straně v Praze, kde měl příležitost se učit čepovat na hladinku od legendárního výčepního Čiháka. Dnes za ním můžete zajít do restaurace U Sedlerů na Karlovo náměstí v Praze. „Výčepní musí samozřejmě zvládnout kompletní techniku čepování piva a péče o něj. Součástí jeho práce je ale i komunikace s hostem. Musí umět vycítit jeho náladu, a když si chce povídat, tak si s ním povídat, anebo ho nechat mlčet, když si to přeje,“ řekl Pavel Dušek, který za pípou stojí už od roku 1976, tedy více než čtyři desítky let.
Ze
Členové poroty při průběhu soutěže o titul Mistra výčepního ČR
Ti nejlepší...
Titul Výčepní legenda získalo od Plzeňského Prazdroje již osm výjimečných hostinských, kteří předávají své profesní zkušenosti dál, a zvyšují tak úroveň české pivní kultury: Karel Hulata z hostince U Zlatého tygra v Praze čepuje pivo na hladinku už čtyři desetiletí. Na jeho „hladinky“ stojí hosté frontu. František Šlapák působí v restauraci U Reinerů v Písku přes dvacet let. Řemeslo výčepního považuje za své poslání. Roman „Ozzy“ Smolík z pražské restaurace Bredovský dvůr vyznává nejen plzeňský ležák, ale také heavy metal. Tomáš Dastych čepoval v plzeňské restauraci U Rudolfina. I v důchodu má stále jedno přání – a to, aby čeští hospodští byli hrdi na svoji práci. Bohumil „Bohoušek“ Kundrt „dělá“ dobré pivo v Jelínkově hospodě. Julius Vanya čepuje s láskou pivo ve Švejk restaurantu U Věžičky v Kadani svým štamgastům i náhodným hostím. Jiří Klusáček v hospodě Na Hradčanské čepoval plzeňský ležák řadě známých osobností, herců i sportovců. Na jeho vyhlášenou plzeň chodil i Václav Havel.
Jsem hrdý, že je plzeňské pivo součástí naší historie a kultury, říká český Dr. House
Plzeňský Prazdroj tradičně každý rok současně s titulem nejlepšího výčepního uděluje i titul Čestného znalce piva Pilsner Urquell neboli Honorary Connoisseur. Letos se jím stal známý herec a hrdý Plzeňan Martin Stránský.
„Sice strávím spoustu času pracovně v Praze, ale z Plzně se stěhovat nehodlám. Plzeň mi zkrátka vyhovuje více, i kvůli pivu. Plzeň je fenomén, díky kterému jsme slavní i v zahraničí. Jsem hrdý, že je plzeňské pivo součástí naší historie a kultury,“ uvedl herec, který se také známým dabérem. Svůj hlas propůjčil mimo jiné seriálové postavě Dr. House, za což si vysloužil několik ocenění včetně Ceny Františka Filipovského od diváků i odborné poroty.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .
Vložil: Lenka Sloupová