Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Volby 2017

Volby 2017

Žhavá část kampaně se blíží

Letošní Karlovy Vary

Letošní Karlovy Vary

Co se dělo na festivalu

Kultura

Kultura

Pojďme se bavit: Je tu hudba, film, knihy, výstavy, nechybí exkluzivní recenze

Životní knockouty

Životní knockouty

Dal vám život ránu na solar? Nejste v tom sami, čtěte skutečné příběhy

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě celebrity dobrovolně neřeknou?

Rozhovory

Rozhovory

Politici, umělci, zkrátka každý, kdo má co říci

„Se štamgastem musíte umět i mlčet,“ říká nová ´Výčepní legenda´, Pavel Dušek z restaurace U Sedlerů. Čestný titul uděluje každoročně Plzeňský Prazdroj

18.08.2017
„Se štamgastem musíte umět i mlčet,“ říká nová ´Výčepní legenda´, Pavel Dušek z restaurace U Sedlerů. Čestný titul uděluje každoročně Plzeňský Prazdroj

Autor: Plzeňský Prazdroj

Popisek: Výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů Zdroj: http://plzensky.denik.cz/zpravy_region/v-soutezi-o-nejlepsiho-vycepniho-zvitezil-miroslav-stych-z-plzne-20170817.html

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender 2017 má svého vítěze. Je jím výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů v Plzni. Během dvoudenního klání v Plzeňském pivovaru, které všestranně prověřilo dovednosti 28 finalistů, ukázal odborné porotě, že právě on je tím nejlepším výčepním plzeňského ležáku v celé České republice. Další Výčepní legendou se v Plzni stal Pavel Dušek. A herec Martin Stránský si odnesl ocenění Čestného znalce piva…

„Vítěz letošního ročníku soutěže Pilsner Urquell Master Bartender přesvědčil porotce o své všestrannosti. Ve všech hodnocených disciplínách se totiž umístil na nejlepších pozicích. Skvěle načepoval pivo a prokázal hluboké znalosti o jeho výrobě a historii plzeňského ležáku. Osobně mne jako plzeňského sládka výsledek velmi potěšil – od začátku soutěže je to totiž vůbec první reprezentant domovského města, kde se plzeňské pivo před 175 lety narodilo,“ komentoval výsledek soutěže starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a předseda poroty Václav Berka.

Mistři oboru

Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender, která se letos konala již dvanáctým rokem, je určená všem ctižádostivým výčepním, kteří sdílí nadšení pro plzeňské pivo a českou pivní kulturu. Do Plzně se na finále sjeli praví mistři svého oboru. Právě rozvoj tradičního řemesla výčepních a znovuobnovení hrdosti na něj je cílem této soutěže. Druhé místo v soutěži obsadila Marie Černá z Plzeňky U Zelené Ratolesti v Českých Budějovicích, bronz si pak odváží Miroslav Nekolný z restaurace U Bohuslavů v Čelákovicích.

Stych_Miroslav

Výčepní Miroslav Štych z restaurace U Mansfeldů

Na aspiranty titulu Master Bartender čekala řada úkolů, přičemž samotné umění načepovat dokonalou ´hladinku´ se sněhobílou krémovou pěnou letos na vítězství rozhodně nestačilo. Vítěz musel prokázat celou řadu dalších dovedností a znalostí. Na soutěžící čekala slepá degustace různých pivních značek, vědomostní test z oblasti výroby a historie piva a správné péče o něj. Odborná porota prověřovala i umění komunikace s hosty.

Finalisté se letos museli vypořádat i s netradiční disciplínou – veřejným čepováním piva během středečního koncertu Marka Ztraceného a kapely X-Cover na nádvoří Plzeňského Prazdroje. Do hlasování se mohli zapojit i samotní návštěvníci koncertu, kteří si vybrali svého vlastního favorita. Shodli se přitom s porotou, když v předvečer finále dali svůj laický hlas právě Miroslavu Štychovi.

Vítěz dvanáctého ročníku Pilsner Urquell Master Bartender získal tradiční památeční trofej a především možnost absolvovat cestu po evropských hospodách a restauracích čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu staršího obchodního sládka Václava Berky. Přímo v Plzeňském Prazdroji si také bude moci uvařit svou vlastní pivní várku. Tím největším oceněním pro Mastera Bartendera je ale prestiž, kterou vítězství v soutěže přinese jemu i ´jeho´ restauraci. 

Nová legenda

Do síně slávy českých výčepních byl ve čtvrtek večer uveden Pavel Dušek, výčepní plzeňské restaurace U Sedlerů na pražském Karlově náměstí. Čestný titul Výčepní legenda Pilsner Urquell uděluje Plzeňský Prazdroj těm výčepním, kteří poctivým přístupem ke svému řemeslu a mistrovstvím, s jakým zacházejí s pivem, pomáhají udržovat českou pivní kulturu na vysoké úrovni.

K Pavlu Duškovi chodila na pivo kulturní elita v čele s Josefem Vinklářem, Waldemarem Matuškou, Petrem Čepkem, Vlastimilem Harapesem a básníkem Josefem Topolem. Pravidelným hostem býval i dramatik a prezident Václav Havel. Pavel Dušek má pověst baviče a je mezi kolegy skutečnou legendou. Rada, kterou prý nejčastěji dává štamgastům a hostím zní: „Když vidíte, že výčepní pije limonádu, běžte raději jinam.“ Na pivo chodí nejraději sám: „Líp si tak plzeň vychutnám,“ konstatuje letošní výčepní legenda.

„Výčepní, kteří se stávají legendami, si po celý svůj profesní život dokázali udržet styl a způsob čepování hladinky. I díky nim dnes můžeme mluvit o unikátní české pivní kultuře,“ vysvětlil důvody ocenění starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka. Plzeňský sládek připomněl, že výčepní byl vždy ten nejdůležitější člověk v hospodě: „Výčepní býval výkladní skříní každé hospody a pečoval o pivní kulturu. Tato tradice se během období socialismu přerušila. Naším cílem je ji obnovit. Faktem je, že šéfkuchař vévodí kuchyni, ale výčepní je ten, kterého hosté vidí jako prvního, a kdo garantuje, že podávané pivo je v pořádku.“

Pavel Dušek začínal na Malé Straně v Praze, kde měl příležitost se učit čepovat na hladinku od legendárního výčepního Čiháka. Dnes za ním můžete zajít do restaurace U Sedlerů na Karlovo náměstí v Praze. „Výčepní musí samozřejmě zvládnout kompletní techniku čepování piva a péče o něj. Součástí jeho práce je ale i komunikace s hostem. Musí umět vycítit jeho náladu, a když si chce povídat, tak si s ním povídat, anebo ho nechat mlčet, když si to přeje,“ řekl Pavel Dušek, který za pípou stojí už od roku 1976, tedy více než čtyři desítky let.

soutez_plzenZe

Členové poroty při průběhu soutěže o titul Mistra výčepního ČR

Ti nejlepší...

Titul Výčepní legenda získalo od Plzeňského Prazdroje již osm výjimečných hostinských, kteří předávají své profesní zkušenosti dál, a zvyšují tak úroveň české pivní kultury: Karel Hulata z hostince U Zlatého tygra v Praze čepuje pivo na hladinku už čtyři desetiletí. Na jeho „hladinky“ stojí hosté frontu. František Šlapák působí v restauraci U Reinerů v Písku přes dvacet let. Řemeslo výčepního považuje za své poslání. Roman „Ozzy“ Smolík z pražské restaurace Bredovský dvůr vyznává nejen plzeňský ležák, ale také heavy metal. Tomáš Dastych čepoval v plzeňské restauraci U Rudolfina. I v důchodu má stále jedno přání – a to, aby čeští hospodští byli hrdi na svoji práci. Bohumil „Bohoušek“ Kundrt „dělá“ dobré pivo v Jelínkově hospodě. Julius Vanya čepuje s láskou pivo ve Švejk restaurantu U Věžičky v Kadani svým štamgastům i náhodným hostím. Jiří Klusáček v hospodě Na Hradčanské čepoval plzeňský ležák řadě známých osobností, herců i sportovců. Na jeho vyhlášenou plzeň chodil i Václav Havel.

Jsem hrdý, že je plzeňské pivo součástí naší historie a kultury, říká český Dr. House

Plzeňský Prazdroj tradičně každý rok současně s titulem nejlepšího výčepního uděluje i titul Čestného znalce piva Pilsner Urquell neboli Honorary Connoisseur. Letos se jím stal známý herec a hrdý Plzeňan Martin Stránský.

„Sice strávím spoustu času pracovně v Praze, ale z Plzně se stěhovat nehodlám. Plzeň mi zkrátka vyhovuje více, i kvůli pivu. Plzeň je fenomén, díky kterému jsme slavní i v zahraničí. Jsem hrdý, že je plzeňské pivo součástí naší historie a kultury,“ uvedl herec, který se také známým dabérem. Svůj hlas propůjčil mimo jiné seriálové postavě Dr. House, za což si vysloužil několik ocenění včetně Ceny Františka Filipovského od diváků i odborné poroty. 

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .

Vložil: Lenka Sloupová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace