Další malý pivovar je na světě! Tentokrát v Letinech na Plzeňsku, nabízí sedm druhů piv
14.07.2014
Foto: Facebook
Popisek: Pivovar Letiny dělá sedm druhů piv.
„Kde se pivo vaří, tam se dobře daří,“ říká jeden známý citát. Jak pravdivý tento výrok je, budou moci zjistit nově i v Letinech na jižním Plzeňsku. Tam byl slavnostně otevřen Akciový pivovar Letiny. Budova, kde pivovar vznikl, měnila často majitele a mnoho let chátrala, čemuž místní nadšenci nehodlali dále přihlížet, a pustili se do její rekonstrukce. Místní jsou z pivovaru unešeni. Letiny jsou tak další západočeskou, pivní destinací, již mohou navštívit nejen nadšení pivaři. Dvě varny pivovaru vysvětil plzeňský biskup, monsignor František Radkovský.
Bývalá hospoda, jejíž rekonstrukci zafinancovalo sedm akcionářů, je složena ze tří vzájemně propojených částí – pivovaru, restaurace a kulturního sálu. Pivo bude vařeno z vyhlášené letinské vody, která mimo jiné vyhovuje požadavkům na vodu kojeneckou. Neobsahuje totiž dusičnany a je vhodná pro příjem iontů, vápníku či hořčíku. Vnitřní prostory pivnice budou nekuřácké. Kuřáci se však své vášně vzdávat nemusí. Kouřit budou moci na venkovní terase či přilehlé zahrádce.
Kulturní události se budou konat v sále, který kdysi sloužil jako tělocvična. V případě potřeby jej lze snadno stavebně předělit tak, aby se dal pronajmout i pro menší soukromé oslavy.
Široký výběr piv
V nabídce bude sedm druhů piv. „Na čepu budou stálá a sezónní, která budou vařena ve vztahu k danému ročnímu období. V základní nabídce budou dvě světlá piva, desítka a dvanáctka, následně pivo polotmavé, tmavé a potom tady máme takzvané letinské hořké, což bude většinou IPA – to je pivo původně anglického typu,“ nechal se slyšet jeden z akcionářů Tomáš Nožička, který bude zároveň pěnivý mok vařit.
O instalaci výčepní techniky se postaral další z majitelů Josef Krýsl. „Za rok bychom měli uvařit až tisíc hektolitrů piva,“ avizoval. Akciový pivovar Letiny je Krýslův 45. pivovar.
Zlatavý mok, jak se někdy pivu přezdívá, je pro českou kotlinu typický. Ovšem málokdo ví o tomto nápoji tolik, co Josef Krýsl. „V Mezopotámii, když pět tisíc let před Kristem vařili pivo, tak nám nedávali vzkazy, že vaří pivo, ale zapisovali daně. Sedm tisíc let se platí daň z piva. Tenkrát to byl desátek, který se dával panovníkovi a církvi. Církev byla první, kdo vařil pivo,“ zabrousil do historie a vtipně dodal: „I my daně platíme, abyste věděli, ovšem jinam.“
Jídlo hlavně z místních surovin
Dobré pivo by mělo být podtrženo dobrým jídlem. Šéfkuchař Pavel Tichý, který kuchyni povede, chce vařit zejména z místních surovin. „Od místních zemědělců bych chtěl odebírat vajíčka, mléko, zeleninu či uzeniny,“ prozradil Tichý. Menu bude tvořit zejména česká kuchyně. „Vařit budeme samozřejmě klasickou českou svíčkovou. Protože jsem byl dvacet let v Americe, budeme mít i něco z americké kuchyně,“ řekl a dodal: „Musí to být dobré, čerstvé a hlavně aby to bylo v souladu i s tou českou kuchyní. Aby to hezky vypadalo.“
Václav Fiala, Jan Polívka
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na ');.
Vložil: Anička Vančová