Nejezte, nepijte a nežijte blbě. Český Michelin, Pavel Maurer, zve na Grand Restaurant Festival, na Plzeňsku jsou volná místa
17.01.2019
Foto: Grand Restaurant Festival
Popisek: Letošní téma Grand Restaurant Festivalu je Chuť da Vinci
Nutno předem říci, že spoustu lidí odradí jednak luxusní pověst restaurací, které gurmán, znalec jídla a restaurací a bez nadsázky ´český Michelin´ Pavel Maurer - sám si říká gastronaut - hodnotí a posléze vybere do každoročního TOP 10 restaurací Grand Restaurant. Také stránky, na nichž se lze přihlásit na jeho další tradiční akci, letos jubilejní X. ročník Grand Restaurant Festivalu (od 15.1. do 28. 2. 2019), nejsou moc přehledné. Což je vážně škoda.
Grand Restaurant Festival totiž nabízí výjimečné pokrmy v těch nejlepších restauracích po celé České republice, a to za zvýhodněné festivalové ceny. Překvapivě celkem příznivé - v rámci festivalu jsou nabízeny tři druhy ochutnávek (každá pouze pro jednu osobu). Ta základní je za 250,- a obnáší jedno jídlo dle výběru plus nápoj (voda, sklenka vína nebo sklenka piva) – půjdete-li ve dvojici, dáte pětistovku, což není tak moc, uvážíte-li, že je to výjimečná příležitost, výjimečné jídlo a též vybraná, výjimečná restaurace…
Letošní téma: ´Chuť da Vinci´
Téma největšího zimního food festivalu naší země je zasvěceno velikánovi světového umění a vědy - Leonardu da Vinci. Top šéfkuchaři z 91 exkluzivních restaurací ČR podle Maurerova výběru Grand Restaurant připravují speciální degustační menu s hlavním mottem ´Chuť da Vinci´.

Ilustrační foto k letošnímu tématu Grand Restaurant Festivalu: No, nevypadá to nádherně? A velmi renesančně?
Proč zrovna tento renesanční velikán? V roce 2019 uplyne 500 let od odchodu božského Leonarda z našeho světa. Zanechal za sebou neuvěřitelně rozsáhlý odkaz: Mona Lisa a Poslední večeře, jedny z nejslavnějších uměleckých děl na světě, vynalezl například ponorku, vrtačku, helikoptéru, padák, obrněný tank, struhadlo na česnek či prostý ubrousek, zajímal se o medicínu, astronomii a neméně také o gastronomii. Definoval dokonce zásady slavnostního stolování. Festivalové pokrmy budou inspirovány da Vinciho dílem, ale i renesanční, italskou a českou kuchyní, Milánem či Florencií.
Neotírejte příbor o sousedovo oblečení
Malá odbočka. Pavel Maurer píše každý týden do pražského, zdarma rozdávaného deníku Metro svůj sloupek. A v listopadu psal právě o Leonardovi. Těžko říci, zda ho téma sloupku přivedlo k tématu gastrofestivalu, anebo si tím pro něj připravoval půdu… „Leonardo da Vinci, vynálezce, architekt, sochař a autor nejslavnějších obrazů na světě (Mona Lisa, Poslední večeře Páně atd.) už se nemohl déle dívat, jak velmožové uvazují u židlí svých hostů králíky, aby si o jejich kožíšky mohli během večeře utírat mastné ruce a příbory. Vymyslel proto ubrousky, dokonce i rotační sušičku na ubrousky a též definoval základní zásady při slavnostním stolování,“ píše ve sloupku ´Renesanční etiketa´.

Hlavní gastronaut Pavel Maurer
A vyjmenovává, co hosté v 15. století u tabule podle slovutného Leonarda nesmějí: pokládat svoji hlavu do talíře, nikdy sedět pod stolem, nikdy pokládat nechutná nebo nepokousaná sousta do talíře svého souseda, aniž by jej o to předtím požádali, otírat svůj příbor o sousedovo oblečení, nožem řezat jídlo na stole, žádné hady a brouky…, pokud musí zvracet, nechť opustí stůl a stejně tak, pokud musí močit. Sloupek – jako vždy - končí zvoláním, z něhož se stalo již takové jeho motto: „Hlavně nejezte, nepijte a když to půjde - ani nežijte blbě!"
Festivalové ochutnávky
O té nejlevnější jsme již psali. Dále můžete zvolit dvouchodovou degustaci, tj. dvě jídla dle výběru (k tomu 1 sklenka vína nebo 1 sklenka piva + 1 lahev přírodní vody), což stojí pořád pěkných 500 Kč na osobu. A když se chcete opravdu rozšoupnout a třeba pozvat ženu na svatovalentýnskou večeři, je tu tříchodová degustace, čili, jak název napovídá - tři festivalová jídla (+ 2 sklenky vína nebo 2 sklenky piva + 1 lahev přírodní vody) za 600 Kč. (Všechny ceny jsou uváděny jako ceny s DPH. Lahví vody se rozumí minimální množství 0,33 l. Sklenicí vína se rozumí minimální množství 0,125 l bílého nebo červeného vína. Sklenicí piva se rozumí minimální množství 0,3 l.)
Vyzkoušeli jsme za vás
Jak to celé funguje? Napřed si musíte sednout k internetu - k nákupu festivalového menu je potřeba se registrovat na stránkách festivalu ZDE. Kolik je volných míst v restauracích dle vašeho výběru, najdete ZDE. Jakmile se registrujete, přestává platit, co jsme uvedli v perexu; stránky mají sice poněkud starší design, ale jsou perfektně přehledné.

Abychom to ověřili, registrovali jsme se a vytopili celé dva litry (ze svého, želbohu) za dvouchodové menu pro naši čtyřčlennou rodinu, takže 17. února ochutnáme všichni (samozřejmě jsme to vykoumali tak, abychom nemuseli platit tři chody, přitom ale všechny ochutnali – vzájemným lezením do talířů; co by tomu asi řekl Leonardo?) poprvé ve svých životech ´ty svině klouzavý´, ústřice. Svůj dosud největší gastro zážitek budeme samozřejmě na Krajských listech.cz sdílet… Také jsme zjistili, že Gastrofestival nabízí ještě mnohem více, všelijaké balíčky, ´tematické Mňam zážitky´, to bychom ale doporučili přeci jen movitějším gastronautům…
|
Menu Grand Restaurant Festivalu mají na Plzeňsku tři restaurace
Výjimečný gastronomický zážitek nabídnou v samotné Plzni dvě restaurace – El Cid a Pi.Jez.Pi. Doporučuje se také výlet za skvělým jídlem do restaurace Angusfarm v Soběsukách u Nepomuka. Telefonicky jsme ověřili, že všechny tři restaurace mají ještě mnoho volných míst.

Lanýžové linguine s grilovanými krevetami a espumou z citronové trávy
El Cid Bar de Tapas
Též jsme ale zjistili, že festivalové téma, ´Chuť da Vinci´, nesmíte brát úplně doslova. Například restaurace El Cid Bar de Tapas (Křižíkovy sady 1, Plzeň) přímo v historickém centru města nabízí celoročně především španělskou kuchyni. V degustačním menu Grand restaurant festivalu tak najdete jako předkrm Chutě Španělska – sušenou šunku, ovčí sýr Manchego a fíkové chutney. Ochutnáte mořské tapas. Jako hlavní chod se servíruje grilovaná telecí maminha (tri tip steak) s pastinákovým pyré. Samozřejmě nechybí španělský dezert „crema catalana“. Co to má společného s Leonardem? Nic, až na výjimečný gastro zážitek, čehož si da Vinci, jak už víme, velmi cenil.

Ossobuco na šafránovém rizotu s glazovanou karotkou a celerovou slámou
PI.JEZ.PI
Oblíbená restaurace PI.JEZ.PI (Americká 38, Plzeň) nabízí jak moderní světovou, tak klasickou českou kuchyni. V rámci Grand Restaurant festivalu připravila degustační menu, které se skládá z lanýžových linguine s grilovanými krevetami, ossobuca na šafránovém rizotu a Café Verde Pannacoty s „tartuffi di ricotta“.

Café Verde panna cotta s tartufi di ricotta
Angusfarm
Přestože se Angusfarm (Neurazy- Soběsuky 9) nachází necelých 40 kilometrů od Plzně, příjemné místo a skvělá kuchyně za gastronomický výlet stojí. Místní šéfkuchař pro vás připravil skvělé menu. Nejprve si pochutnáte na telecí svíčkové se zmrzlinou z parmezánu a ořechy, poté bude následovat jehněčí kotleta, čirok se špenátem a kroketa s mozzarellou. Sladký závěr obstarají fíky, omáčka z rakytníku a mražené mascarpone.
Plzeňské restauranty v číslech (k 16. 1. 2019)
El Cid, Bar de Tapas - počet obsazených míst 105, počet volných míst 1 153
PI.JEZ.PI - počet obsazených míst 59, počet volných míst 5 481
Angusfarm - počet obsazených míst 85, počet volných míst 1 835
|
Vložil: Markéta Vančová