Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Třeboňský kapr, jihočeská niva, olomoucké tvarůžky, české pivo, pražská šunka v podmínce. Ukecáme i český modrý mák?

14.03.2018
Třeboňský kapr, jihočeská niva, olomoucké tvarůžky, české pivo, pražská šunka v podmínce. Ukecáme i český modrý mák?

Autor: Spolek Český modrý mák

Popisek: Český modrý mák

Buchty s mákem, makové koláče, šišky s mákem, makový závin. Další komodita má šanci získat evropskou ochrannou známku. Přičemž obchodní ochranu by mohl mák získat už do dvou let. A nejen to, ve hře jsou další produkty našeho potravinářství.

Chráněná zeměpisná označení jsou zárukou kvality, jedinečnosti a zároveň ochranou značky na světovém trhu. O ochranné označení pro mák usiluje Potravinářská komora ČR. Český mák tak bude mít záruku toho, že jej nevyšachuje z trhu levnější a nekvalitnější mák z Číny nebo třetích zemí. V rámci Evropské unie se bude jednat o ochranu značky českého máku, která bude platit v unii za domácí produkt. Zároveň ochranné označení donutí výrobce máku a makových potravin dbát té nejvyšší kvality. Pro všechny je to tak princip win-win.

Český česnek a český řepkový olej

Dalšími želízky v ohni jsou pro Potravinářskou komoru český česnek a český řepkový olej. U česneku je jeho pozice jasná. Jedinečná odrůda, kterou postupně z trhu vytlačuje kvalitativně i chuťově horší česnek ze Španělska a Číny. Pro český česnek je to velká naděje udržet se na trhu a zachovat si tak svou tradiční kvalitu.

Český řepkový olej na tom je trochu jinak. V Německu je řepkový olej základem kuchyně. Bude tedy velmi těžké prosadit český řepkový olej na seznam chráněných zeměpisných označení, protože Němci budou prostě proti. Mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová označuje ovšem český řepkový olej za jeden z nejkvalitnějších. „Řepka je naprosto tradiční plodina pro Českou republiku, máme tady vlastní vyšlechtěné odrůdy vhodné pro naše území, pro pěstování výhodné klimatické podmínky. Olej se zpracovává v různých variantách – jak klasická, tak lisovaná za studena, je to tradiční součást naší kuchyně,“ řekla Večeřová a dodala, že náš řepkový olej má své jedinečné odrůdy a tam jde ovlivnit Evropskou komisi pro uznání ochranného označení. Němci si mohou prosadit ochranu vlastních odrůd.

Česká republika jako maková republika

Česká republika je dlouhodobě celosvětovou jedničkou v produkci potravinářského máku. Afghánistán si užívá prvenství v produkci máku pro výrobu drog. Tradičně zásobujeme slovanské země mákem, kde je sladké makové pečivo považováno za pochoutku. Na západ v tomto odvětví vyvážíme jen málo, protože na Západě převažují předsudky vůči máku. Považují konzumaci máku za… zkaženou… a to kvůli jeho pověsti z drogového podsvětí. Přičemž narkotických látek je v českém máku skutečně pomálu. Krátce řečeno – na Západě netuší, o co přichází.

V roce 2012 hrozila máku likvidace právě dovážením tak zvaného farmaceutického máku ze zahraničí. Ten je levnější mnohdy až o polovinu. Zemědělci, kteří se věnovali pěstování tradičního českého máku, se tak dostávali do červených čísel. Na vině ovšem byli obchodníci, překupníci, kteří farmaceutický a nekvalitnější mák ze zahraničí přimíchávali do máku českého. Vykupovali tak od českých zemědělců mnohem menší množství máku a zároveň je tlačili ke snižování ceny. Mnoho zemědělců tak přešlo na pěstování řepky olejné, na níž platily dotace z Evropské unie. Ochranné označení Evropské unie by českému máku dalo nový podnět a českým zemědělcům novou chuť pustit se do pěstování našeho černého zlata. Čeští pěstitelé máku argumentují tím, že mák pěstovaný pro farmaceutické účely má horší chuť. V Bruselu tedy usilují o získání zeměpisného označení Český modrý mák.

Poslední byla Pražská šunka

Evropská komise je na udílení ochranného označení skoupá. Naposledy ochranu získala Pražská šunka, která o zařazení usilovala celých šest let. Přitom teď jí jede „zkušební“ doba udržení kvality, která potrvá pět let. Do té doby mohou výrobci pražské šunky vyrábět ještě… hm, pražskou šunku s menší kvalitou. Po pevném zařazení na list ochranného označení pak musí výrobci plnit přísné standardy na kvalitu. V minulosti jsem dosáhli toho, aby ochranné označení platilo na třeboňského kapra, jihočeskou nivu, olomoucké tvarůžky či české pivo. Takže držme palce českému máku, abychom ho mohli psát jako Český mák, ne jen český mák. A aby se makový koláč rozplýval na jazyku nedotčen farmaceutickým mákem.

Vložil: Štěpán Cháb

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace