Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Co byste čekali od Pardubic? Ano, ´Advent s vůní perníku´

17.11.2021
Co byste čekali od Pardubic? Ano, ´Advent s vůní perníku´

Foto: město Pardubice (stejně jako ostatní snímky v článku)

Popisek: Všechny kavárny letos zapojené do akce poznáte i podle označení ´Advent s vůní perníku´ vylepeného na vstupních dveřích provozoven.

Pardubický perníček, pojem, na kterém by se daly stavět monumenty a nepadly by. Nádherná zemitá vůně, při níž člověk zahlédne letící včelu, sklenici medu, ale také příjemně hřejivý svařák, který k perníčku tak nějak patří. Pardubice loni chtěly něco nového, něco neokoukaného. Přišly s nápadem provonět město perníkem. Tím pravým pardubickým. Povedlo se, akce se setkala s nadšením a pochvalami. A když se daří, proč nepokračovat. A tak letošní advent zase provoní perníček. A to hned dvakrát víc než loni.

Středem všeho dění byly kavárny a cukrárny v Pardubicích. To v nich se jako extrabuřt k dalším obvyklým pochoutkám začaly nabízet perníčky v tisící a jedné podobě a chuti. Člověk procházel městem a mohl se s tou vůní doslova mazlit. A ať šel na blešák, do práce, do úřadovny nebo utahaný z práce domů, stejně skončil u perníčku. U jeho vůně určitě.

Začne to s adventem

A tak už od 28. listopadu, kdy začíná první adventní neděle, do pardubických ulic vtrhne perníček, a nezmizí, dokud neuhodí 23. prosinec. Z rukou cukrářů, pekařů, perníkářů nebo kavárníků. Bude všude. Že nebude? Dobře, na ústředí technických služeb ho možná nenajdete, když tedy nenakouknete do krabičky se svačinou jejich zaměstnanců. Ale nestane se vám, abyste na něj nenarazili, až půjdete kolem radnice, centrem města, nestane se, že byste na něj nenarazili po celý boží den.

 

Letos se zapojilo dvakrát více provozoven.

„Potěšilo nás, že počet zapojených kaváren letos stoupl. Každá provozovna si pro vás znovu připravila něco originálního - v nabídce nebude chybět žitný perník, perníkový cheesecake, rumové perníčky a mnoho dalších perníkových dezertů. Z nápojů určitě ochutnejte kávu a horkou čokoládu s perníkovým kořením nebo perníkovým likérem,“ vyjmenovala namátkou pár perníkových dobrot pořadatelka Miloslava Christová, ředitelka Turistického informačního centra Pardubice. A má pravdu. Loni se zapojilo 10 podniků, které začaly lákat na vůni perníčku. Letos se jejich počet zdvojnásobil. No, nahlédněte do jejich nabídky.

 

A které kavárny se do akce zapojily?

Bakla café - Pernštýnská 40

Nabídka: Klasický perník z plechu, Gin-gin bread (signature kávový drink s ginem a perníkovým kořením).

PO: 8:00-20:00
ÚT: 8:00-20:00
ST: 8:00-20:00
ČT: 8:00-20:00
PÁ: 8:00-22:00
SO: 11:00-22:00
NE: 11:00-20:00

tel: 723 273 330

 

Pierre coffee - třída Míru 95

Nabídka: Perníkové cappuccino

PO: 7:30-22:00 
ÚT: 7:30-22:00 
ST: 7:30-22:00
ČT: 7:30-22:00
PÁ: 7:30-23:00
SO: 10:00-23:00
NE: 10:00-20:00

tel: 777 630 685

 

Epifany patisserie - Mezi Mosty 436

PO: 8:00-18:00
ÚT: 8:00-18:00
ST: 8:00-18:00
ČT: 8:00-18:00
PÁ: 8:00-18:00
SO: 8:00-18:00
NE: 8:00-18:00

tel: 792 311 633

 

Kafíčko Polabin - Jiřího Tomana 276

Nabídka: Káva s vůní perníku, dezerty s perníkem dle denní nabídky

PO: 7:30-20:00
ÚT: 7:30-20:00
ST: 7:30-20:00
ČT: 7:30-20:00
PÁ: 7:30-20:00
SO: 8:00-12:00
NE: 14:00-18:00

tel: 728 456 115

 

Můj šálek - Na Hrádku 98

Nabídka: Perníčkový cheesecake, Perníčkové latte se šlehačkou, Čokoláda s perníkovým posypem

PO: 7:30-22:00
ÚT: 7:30-22:00
ST: 7:30-22:00
ČT: 7:30-22:00
PÁ: 7:30-23:00
SO: 8:00-23:00
NE: 8:00-19:00

tel: 703 515 335

 

Optimista - Mezi Mosty 436

Nabídka: Žitný perník

PO: 7:00-18:00
ÚT: 7:00-18:00
ST: 7:00-18:00
ČT: 7:00-18:00
PÁ: 7:00-18:00
SO: 8:00-13:00
NE: ZAVŘENO

tel: 777 049 269

 

Café Bajer - třída Míru 763

Nabídka: Perníková káva

PO: 9:00-22:00
ÚT: 9:00-22:00
ST: 9:00-22:00
ČT: 9:00-22:00
PÁ: 9:00-22:00
SO: 10:00-22:00
NE: 14:00-21:00

tel: 466 511 265

 

Čokoláda Bajer - Zelenobranská 2

Nabídka: Perníková káva

PO: 8:00-22:00
ÚT: 8:00-22:00
ST: 8:00-22:00
ČT: 8:00-22:00
PÁ: 8:00-22:00
SO: 13:00-22:00
NE: 13:00-18:00

tel: 775 936 333

 

Cukrárna Milano - Palackého třída 2020

Nabídka: Perníkový muffin a káva s příchutí perníku

PO: 8:00-18:00
ÚT: 8:00-18:00
ST: 8:00-18:00
ČT: 8:00-18:00
PÁ: 8:00-18:00
SO: 9:00-18:00
NE: 9:00-18:00

tel: 728 693 947

 

Cukrárna v Pernštýnské - Pernštýnská 8

Nabídka: Perník na plech s višněmi, perníkové semifredo, perníkový cupcake

PO: 9:00-18:00
ÚT: 9:00-18:00
ST: 9:00-18:00
ČT: 9:00-18:00
PÁ: 9:00-18:00
SO: 12:00-18:00
NE: 12:00-18:00

tel: 602 188 519

 

Galerie Café - Sukova tř. 2876

PO: 8:00-22:00
ÚT: 8:00-22:00
ST: 8:00-23:00
ČT: 8:00-23:00
PÁ: 8:00-23:00
SO: 9:00-23:00
NE: 9:00-22:00

tel: 773 011 021

 

Dobrý Kafe - Mozartova 566

PO: 7:30-18:00
ÚT: 7:30-18:00
ST: 7:30-18:00
ČT: 7:30-18:00
PÁ: 7:30-18:00
SO: 8:00-12:00
NE: ZAVŘENO

tel: 732 811 192

 

JaJa Pardubice - 17. listopadu 360

Nabídka: Perníkové minidezerty

PO: 7:00-18:00
ÚT: 7:00-18:00
ST: 7:00-18:00
ČT: 7:00-18:00
PÁ: 7:00-18:00
SO: 8:00-12:00
NE: ZAVŘENO

tel: 466 615 414

 

Pardubický perník - Věry Junkové 306

Nabídka: Kávový dezert a káva s perníkem

PO: 9:00-17:00
ÚT: 9:00-17:30
ST: 9:00-17:30
ČT: 9:00-17:30
PÁ: 9:00-17:30
SO: 10:00-13:00
NE: ZAVŘENO

tel: 466 636 466

 

Chillis Café - třída Míru 65

Nabídka: Perníkové máslové sušenky, Káva s vůní perníku, Perníkový svařáček, Domácí perník

PO: 10:00-22:00
ÚT: 10:00-22:00
ST: 10:00-22:00
ČT: 10:00-22:00
PÁ: 10:00-24:00
SO: ZAVŘENO
NE: ZAVŘENO

tel: 725 574 478

 

Trdelníkárna - Pernštýnské náměstí 67

Nabídka: Perníkový trdelník, perníkové cappuccino a perníkové latté

PO: 13:00-19:00
ÚT: 13:00-19:00
ST: 13:00-19:00
ČT: 13:00-19:00
PÁ: 13:00-19:00
SO: 10:00-19:00
NE: 11:00-19:00

tel: 797 971 020

 

Doppie Coffee - Masarykovo náměstí 1458

Nabídka: Perníkové latte se šlehačkou, balíček perníčků

PO: 6:30-16:00
ÚT: 6:30-16:30
ST: 6:30-16:30
ČT: 6:30-16:30
PÁ: 6:30-16:30
SO: ZAVŘENO
NE: ZAVŘENO

tel: 732 861 769

 

Kafe, víno, kokino - U Divadla 620 

Nabídka: Perníčkové cappuccino 

PO: 9:00-20:00
ÚT: 9:00-20:00
ST: 9:00-20:00
ČT: 9:00-20:00
PÁ: 9:00-20:00
SO: 9:00-20:00
NE: 13:00-18:00

tel: 774 141 191

 

Kavárna Slunečnice - Jilemnického 2226

Nabídka: Malý perníček ke kávě

PO: 8:00-16:30
ÚT: 8:00-16:30
ST: 8:00-16:30
ČT: 8:00-16:30
PÁ: 8:00-16:30
SO: ZAVŘENO
NE: ZAVŘENO

tel: 734 267 527

 

Nanukárna - Smilova 320

 

Nabídka: Perníkový nanuk (nanuk z perníkové zmrzliny v křupavé čokoládě), Káva podávaná s mini perníkovým mraženým dezertem na dřívku

PO: ZAVŘENO
ÚT: ZAVŘENO
ST: ZAVŘENO
ČT: ZAVŘENO
PÁ: ZAVŘENO
SO: ZAVŘENO
NE: ZAVŘENO

Bude otevřeno od 28.11.

 

Historie perníku

Řekne-li se Pardubice, naprosté většině z nás se vzápětí vybaví slovo další - perník. Lahodné medové pečivo je s Pardubicemi spjato tak nerozlučně, že se prakticky stalo jejich symbolem. A rčení „Ukážu ti, zač je v Pardubicích perník“ se v našem jazyce pevně vžilo. Každý obyvatel Pardubic byl alespoň jednou v životě nazván ´perníkářem´, původně škádlivou přezdívkou, na kterou jsou ovšem všichni Pardubáci už dávno pyšní. Při procházce centrem města narazíme na krámek se zdobeným pečivem téměř na každém rohu, stánky s malovanými perníky pak vítají na nádraží každého, kdo přijede do města po železnici. I to je symbolické, neboť perník je suvenýrem, bez něhož se žádný návštěvník domů nevrací, počítaje v to i návštěvy skutečně významné. Perník pronikl do běžného života města také v názvech nejrůznějších soutěží a společenských podniků, město má dokonce svého perníkového krále. To všechno dosvědčuje, jak velmi jsou Pardubice na svou tradici hrdé.

 

Perníčky se v celém Česku pečou hlavně na Vánoce, v Pardubicích pak celý rok.

Výroba perníku vyžadovala nejen velký řemeslný um, ale byla též poměrně nákladná. Základní surovinou pro výrobu perníku je včelí med. Do medového těsta s vaječnými žloutky se přidávalo různé koření, hlavně pepř, v jiných, často tajných a pečlivě střežených recepturách nechyběl koriandr, anýz, muškát, skořice, zázvor, hřebíček nebo i bezový květ a jiné další přísady. V pramenech z 18. století se hovoří o čtyřech druzích perníkového těsta, zvláštním druhem perníku byl marcipán. Perníkové pečivo navíc nelákalo jen svou lahodnou chutí, bylo i potěšením pro oči. Vděčilo za to ručně vyřezávaným dřevěným formám neboli kadlubům, ve kterých se perníky tvarovaly. Jejich výroba byla ovšem také poměrně nákladná, také proto platil perník za skutečně exkluzivní zboží. Vzory dřevěných perníkářských forem se zpočátku inspirovaly především v náboženských tradicích, od 17. století přibývaly náměty světské, inspirované běžným životem. Největší pestrost námětů spadá do první poloviny 19. století, kdy se kromě pohádkových postav jako mořská panna nebo čert objevují i různé senzační aktuality, například exotická zvířata.

Perník vzhledem k nedostupným surovinám a vzácným, ručně vyřezávaným formám nebyl zbožím každodenní potřeby a byl jen zřídka dosažitelný chudším vrstvám. Prodával se nejčastěji na jarmarcích, na poutích, o posvíceních a dalších svátečních událostech s početnou účastí potenciálních zákazníků. Místem, kde se mohla ve středověku setkat nabídka a poptávka po tomto zboží, byla hlavně středověká města, kde se mezi obyvateli usazují i první specializovaní pekaři - perníkáři. Pardubice začínají svůj perníkářský věhlas od počátku 16.století, kdy město zvelebili páni z Pernštejna. Sláva pardubického perníku v pravém slova smyslu však přichází na konci 19. a hlavně počátku 20. století, kdy přechází řemeslné perníkářství hned do několika nově vzniklých cukrárenských továren, které se zaměřují na výrobu levnějšího perníku a vyvážejí jej do celé Evropy.

Vložil: Kamil Fára