Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Aby děti ve školách jedly kvalitně a zdravě… V Pardubicích se sešlo na tři stovky pracovníků školních jídelen

30.08.2017
Aby děti ve školách jedly kvalitně a zdravě… V Pardubicích se sešlo na tři stovky pracovníků školních jídelen

Foto: Archiv KL

Popisek: Školní jídelna, ilustrační foto

Přes sedmdesát tisíc dětí, žáků a studentů se v Pardubickém kraji téměř denně stravuje ve školních jídelnách, které tak mají velkou moc ovlivnit jejich stravovací návyky na celý život. Z toho důvodu uspořádal odbor školství Krajského úřadu Pardubického kraje pracovní setkání pro vedoucí a pracovníky školních jídelen. Těch se v Sukově síni pardubického Domu hudby sešlo na tři stovky.

 „Téma školního stravování je velmi důležité, protože má vliv na stravovací návyky, které přispívají k tomu, aby z dětí vyrostly vyrovnané a harmonické osobnosti,“ zahájil celodenní akci krajský radní pro oblast školství Bohumil Bernášek. „Jsem velmi rád, že se zde sešlo tolik návštěvníků. To dokazuje, že pracovníkům školních jídelen záleží na tom, co vaří, a já jim děkuji za to, co pro děti dělají,“ dodal radní Bernášek.

Kurzy a soutěže

Pardubický kraj se tématem školního stravování dlouhodobě zabývá a snaží se přispívat k jeho zlepšování. „Pro personál jídelen připravujeme řadů kurzů, kterými jsou mimo jiné například Škola moderního zdravého vaření, Manažerské minimum vedoucí školní jídelny nebo Trendy ve školním stravování. Školní jídelny v kraji se také prezentují na nejrůznějších soutěžích, jednou z nich je Soutěž o Nejlepší školní oběd, ve které tento rok Pardubický kraj reprezentuje v celorepublikovém finále SOŠ a SOU Polička,“ informoval Bohumil Bernášek.

Zdravý kompromis a zdravé jídlo

Cílem setkání byla výměna zkušeností, ale také seznámení s nejnovějšími trendy v oblasti školního stravování nebo získání praktických informací z oblasti personální, ekonomické či manažerské. „V Pardubickém kraji máme 465 zařízení školního stravování, kde se stravuje více než 70 tisíc dětí, což je ohromné množství. Byl bych rád, kdybychom měli na paměti, že je stále potřeba hledat zdravý kompromis a vařit zdravá jídla z čerstvých surovin, která budou výživově hodnotná a zároveň budou dětem chutnat,“ řekl vedoucí odboru školství Krajského úřadu Pardubického kraje Martin Kiss. 

setkani_Pce

Pracovního setkání se zúčastnil i krajský radní Bohumil Bernášek a další hosté                                                                                                                          

„Toto setkání považuji za příležitost, jak si ověřit, zda to, co děláme, děláme správně. Zároveň je to možnost si vyměnit zkušenosti a názory na nejrůznější problémy,“ zhodnotila akci ředitelka Školní jídelny Holice Věra Pamánková, která se školnímu stravování věnuje již 27 let. „Už víme, co dětem chutná a co mají rády, velkou roli však hrají rodiče v tom, jak děti ke stravování vedou a zda si váží jídla i práce s ním,“ uzavřela Věra Pamánková a dodala, že problémem školství je také nedostatečné finanční ohodnocení. 

V Česku funguje na 8 tisíc školních jídelen

První vyhlášku, která stanovila výživové normy pro stravování na školách, vydalo ministerstvo školství již před čtyřiapadesáti lety. Český systém stravování na školách může být vzorem i pro vyspělé státy. V zemích, jako je Norsko, Velká Británie či Spojené státy americké celostátní systém zcela chybí a děti se stravují doma nebo v bufetech. Dnes v celé republice existuje přes osm tisíc školních jídelen, v Pardubickém kraji jich funguje 465, z toho 405 obecních, 43 krajských, 14 soukromých, 2 církevní a 1 státní. Za obědy pro jedno dítě rodiče platí měsíčně zhruba 500 korun, z těchto peněz se hradí pouze potraviny. Platy kuchařů hradí ministerstvo, provoz jídelen pak zřizovatel, nejčastěji obec či kraj.

Komerční sdělení

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .

Vložil: Lenka Sloupová