Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Umět dobré řemeslo se vyplatí. TECHNOhrátky vstoupily do pátého ročníku ve voňavých dílnách a moderních laboratořích

29.01.2017
Umět dobré řemeslo se vyplatí. TECHNOhrátky vstoupily do pátého ročníku ve voňavých dílnách a moderních laboratořích

Foto: Pardubický kraj

Popisek: Voňavé dílny pekařů a cukrářů, i to patřilo k zahájení letošních TECHNOhrátek.

TECHNOhrátky Pardubického kraje vstoupily ve středu 25. ledna do svého 5. ročníku. A start to byl opravdu vydařený. Střední průmyslová škola potravinářství a služeb Pardubice se totiž představila 129 žákům 8. a 9. tříd z osmi základních škol v plné kráse. Voňavé dílny pekařů a cukrářů se střídaly s moderními laboratořemi biologie a reologie nebo pracovišti prodavačů, kuchařů a číšníků. Pardubická „Potravina“ tak hned při svém debutu v projektu TECHNOhrátky potvrdila, že je unikátní školou pro výuku profesí z oblasti gastronomie i potravinářského průmyslu.

I při výrobě potravin platí, že umět dobré řemeslo se vyplatí

„Čeká vás hravý, zábavný a soutěžní program, při němž budete poznávat jednotlivé obory. Pečlivě si všímejte jejich náplně a přemýšlejte při tom, zda by se některý z nich nemohl stát i vaším budoucím povoláním. Také v gastronomii a při výrobě potravin platí, že umět dobré řemeslo se vyplatí,“ uvedl při slavnostním zahájení akce v sousedním Domě hudby Bohumil Bernášek, radní Pardubického kraje pro školství. 

Důležitý vzkaz pro účastníky letošních premiérových TECHNOhrátek, mezi nimiž byla vůbec poprvé Základní škola Pardubice-Spořilov, zazněl také z úst představitele krajského Úřadu práce. „Zájem zaměstnavatelů o gastronomické profese je v současné době velký. Pro vás je však klíčové, abyste získali o každém oboru maximum informací a vyhodnotili si poté, který z nich je pro vás nejlepší,“ řekl Petr Klimpl, ředitel Krajského Úřadu práce Pardubického kraje. 

Všichni neustále v akci

Větší zájem o prezentované učební i maturitní obory tentokrát projevily dívky. Na šesti speciálních pracovištích vyslechli aktéři TECHNOhrátek nejprve krátkou instruktáž a poté se pustili do připravených manuálních činností. Závěrečný úkol vždy ocenili příslušnými body učitelé odborného výcviku. Aktivity byly velice pestré. Žáci rozeznávali druhy mouky, pipetovali přesné objemy, odhadovali hmotnosti zboží, ale také se učili přípravě chlebíčků, tajemství studené kuchyně nebo zdobení dortu. 

„Velice se osvědčilo, že na každém stanovišti plnili školáci různé dílčí úkoly a v akci tak vlastně byl nepřetržitě každý z nich. Dozvěděli se spoustu zajímavých informací, co bylo ještě důležitější, vyzkoušeli si v praxi i mnoho netradičních činností – ruční tvarování rohlíků a housek, mikroskopování škrobových zrn, v reologické laboratoři testování lidských smyslů a senzorické hodnocení pečiva či balení zboží. Bylo vidět, že žáky to baví a snažili se pokaždé odvést maximální výkon,“ popsala dění na pracovištích Helena Bártlová, manažerka projektu TECHNOhrátky. 

Součástí akce byla také velice zajímavá prezentace pekařského řemesla v podání Jaromíra Dřízala, předsedy Svazu pekařů a cukrářů České republiky.

Udělovaly se ovocné dorty 

Nejúspěšnějším školním týmům se tradičně udělovaly velké ovocné dorty, které připravili žáci SPŠ potravinářství a služeb Pardubice. Soutěž manuálních aktivit vyhrálo družstvo Základní školy Prodloužená z Pardubic-Polabin, ve vědomostním kvízu zvítězili žáci Základní školy Smetanova z Přelouče. 

Více informací o projektu TECHNOhrátky na www.klickevzdelani.cz/technohratky. 

Komerční sdělení

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .

 

Vložil: Lucie Bartoš