Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Sedm metráků vánočního cukroví? Dort pro prezidenta? Škola prodá výrobky za víc než milion korun ročně. To je obor cukrář v Chrudimi

09.03.2018
Sedm metráků vánočního cukroví? Dort pro prezidenta? Škola prodá výrobky za víc než milion korun ročně. To je obor cukrář v Chrudimi

Autor: kraj Pardubický

Popisek: Tak takhle se dělá sladké potěšení

Sedm metráků vánočního cukroví? Dort pro prezidenta? Není problém. Alespoň ne pro žáky tříletého oboru cukrář ze Střední odborné školy a Středního odborného učiliště (SOŠ a SOU) obchodu a služeb v Chrudimi.

„Naši žáci umí vyrábět dorty, zákusky, koláče a slané pečivo, zmrzlinu i cukrovinky. Většina jejich výrobků jde na prodej, především soukromým osobám nebo firmám, které si je pravidelně objednávají. Díky tomu se žáci pohybují už od prvního ročníku v reálném podnikatelském prostředí,“ říká ředitel školy Jaroslav Kořínek. O tom, že zákusky a cukroví, které studenti vyrábí, jsou poctivé a chutné, svědčí fakt, že škola za rok prodá výrobky za více než jeden milion korun. „Za náš nejzdařilejší výrobek považuji mandlový dortík,“ dodává ředitel.

60 let historie

Škola s téměř 60letou historií není v oboru žádným nováčkem. Vyučující odborného výcviku, stejně jako odborných předmětů, absolvují kurzy nových technologií, které zařazují do výuky, cukrářky a cukráři se s úspěchem účastní soutěží. Škola se také pyšní tím, že její žáci připravovali dort pro prezidenta republiky. „Při příležitosti výročí vzniku republiky jsme dělali dort pro Václava Havla. Byl tak velký, že jsme s ním nemohli ani projít dveřmi,“ vzpomíná Jaroslav Kořínek.

Vlastní učebny a dílny

SOŠ a SOU obchodu a služeb v Chrudimi má pro cukrářky a cukráře k dispozici vlastní odborné učebny a dílny, jako jsou cukrářská výrobna nebo cukrářská modelárna. Ty se zanedlouho ještě vylepší. „Pardubický kraj v současné době realizuje akci, v rámci které jsou na SOŠ a SOU obchodu a služeb Chrudim budovány nové dílny odborného výcviku včetně gastro vybavení. Předpokládané náklady dosahují výše zhruba sedmi milionů korun,“ podotýká radní pro školství Bohumil Bernášek.

Kuchař, číšník, barman a prodavač

Vedle cukráře škola vyučuje také tříleté obory kuchař (catering), kuchař – číšník, číšník – barman – barista, prodavač – aranžér, prodavač – specialista prodeje. Škola, kde je prostě na výběr. A říkali už staré generace – ať se se světem stane cokoliv, ať je válka nebo mír, žrát se bude. Takže uplatnění v oborech, které škola v Chrudimi nabízí, je stoprocentní.

Zdroj: Tisková zpráva

Komerční sdělení

Vložil: Štěpán Cháb

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace