Soutěž Regionální potravina ocenila v Pardubickém kraji džem, klobásky či pecen chleba
25.05.2015
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Porota hodnotí regionální potraviny.
Celkem osm výrobků s výjimečnou kvalitou a chutí z Pardubického kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015.
O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 114 produktů od 36 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení mělo 45 výrobků v kategorii masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas.
„Nesmírně si vážíme toho, že roste zájem výrobců o tuto soutěž a také spotřebitelů o oceněné výrobky,“ uvedl krajský radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. Výrobky hodnotily dvě komise tvořené zástupci Ministerstva zemědělství ČR, krajského úřadu, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Státní veterinární správy ČR, Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Hlavně pekařům se daří
Podle slov regionálního koordinátora Vladimíra Šabaty, ředitele společnosti Agrovenkov, o. p. s., měla komise velmi obtížnou práci: „Přihlášené výrobky se vyznačovaly vysokou kvalitou, zejména v kategorii pekařské výrobky byly velmi vyrovnané. Velký počet přihlášených výrobců a výrobků do soutěže jasně naznačuje, že výrobci mají o udělení loga Regionální potravina značný zájem a do soutěže přihlašují své nejlepší výrobky.“
K udělení značky Regionální potravina Pardubického kraje 2015 navrhla hodnotitelská komise osm výrobků z následujících kategorií:
|
Kategorie:
|
Oceněný výrobek a výrobce:
|
1.
|
Masné výrobky tepelně opracované včetně uzených mas
|
Sloupnická uzená krkovička
Řeznictví Sloupnice s. r. o., Dolní Sloupnice
|
2.
|
Masné výrobky trvanlivé
|
Horské klobásky
Uzeniny Kořínek s. r. o., Pardubice
|
3.
|
Sýry včetně tvarohu
|
Pařený kravský sýr
Mlékárna Licibořice – Marie Černilová Licibořice
|
4.
|
Mléčné výrobky ostatní
|
Choceňská snídaně se sýrem
Choceňská mlékárna s. r. o., Choceň
|
5.
|
Pekařské výrobky včetně těstovin
|
Farmářův pecen
Pekařství a cukrářství Sázava,s. r. o., Lanškroun
|
6.
|
Cukrářské výrobky včetně cukrovinek
|
Cena nebyla udělena
|
7.
|
Alkoholické a nealkoholické nápoje
|
Gabík jahoda – farmářský nektar
Nature Notea,s. r. o.
|
8.
|
Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě
|
Džem: Rebarbora s vanilkovým luskem
Michaela Naumecová, Sobětuchy - Vrcha
|
9.
|
Ostatní
|
Med květový
Dominik Láznička, Přelovice, Lázně Bohdaneč
|
Soutěž Regionální potravina je projektem ministerstva zemědělství určeným na podporu malých a středních zemědělců a producentů potravin v jednotlivých krajích České republiky. Oceněný výrobek získá právo zdarma užívat značku Regionální potravina po dobu čtyř let na obalu svého výrobku.
V současné době značku nosí 475 produktů ze 13 regionů Čech a Moravy. Administraci značky provádí Státní zemědělský intervenční fond.
Podrobné informace o soutěži můžete najít na webových stránkách www.regionalnipotravina.cz.
Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh na .
Vložil: Lucie Bartoš