Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Sýry od studentů z Lanškrouna již brzy

15.08.2014
Sýry od studentů z Lanškrouna již brzy

Autor: Pardubický kraj

Popisek: Hejtman Netolický v Lanškrouně

Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se již brzy při výuce naučí vyrábět také sýr. Kraj jim v rámci projektu modernizace a vybavení školy vytvoří potřebné zázemí. Celkové náklady na dodávku vybavení školní mlékárny a výukového provozu zpracování masa jsou odhadovány na 3,3 milionu korun.

„Očekáváme, že se cena po soutěži ještě sníží. Navazujeme tím na stavební úpravy ve staré budově školy. Malá mlékárna a odborná učebna budou přímo napojeny na zpracovatelský provoz. Dovolím si tvrdit, že škola bude patřit k nejmodernějším školským zařízením svého typu v republice,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je velkým zastáncem duálního vzdělávání spočívajícího v úzkém propojení výuky s praxí se zapojením zaměstnavatelům. Kraj v projektu počítá s technologiemi pro výrobu sýrů, pro úpravu a zrání masa. Vybaveny budou rovněž učebny, škola se dočká i nové sdělovací a zabezpečovací techniky.

Škola by v budoucnu tak mohla směle usilovat o statut Centra odborného vzdělávání, kterých by v rámci chystaného pilotního projektu Agrární komory České republiky mělo vzniknout v republice celkem sedm. „Náš region potřebuje vychovat novou a šikovnou generaci zemědělců. Bez praktické výuky a moderního vybavení, které běžně používají podniky, to není možné. Pokud tedy chceme, aby české zemědělství a potravinářství bylo v budoucnosti konkurenceschopné, je to nezbytná podmínka,“ řekl krajský radní zodpovědný za zemědělství a venkov Václav Kroutil a pokračoval: „Myšlenka malé mlékárny se mi líbí. Je to první hmatatelný počin, kdy zemědělský student vyprodukuje finální potravinářský produkt. Přeji si, aby se sýr z naší školy mohl brzy dostat i na stoly v našich domovech. Podobné nápady bychom chtěli zhodnotit i v dalších zemědělských školách v našem regionu,“ doplnil Kroutil.

Celkové výdaje projektu zahrnující i stavební část jsou téměř 12,8 milionu korun, z toho deset milionů zaplatí Evropská unie, zbytek pokryje kraj ze svého rozpočtu.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na .

Vložil: Redaktor KL

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace