Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

V neděli občas něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

MFF Karlovy Vary 2021

MFF Karlovy Vary 2021

Hvězdy, hvězdičky, róby, filmy i všechno kolem

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Sýry od studentů z Lanškrouna již brzy

15.08.2014
Sýry od studentů z Lanškrouna již brzy

Foto: Pardubický kraj

Popisek: Hejtman Netolický v Lanškrouně

Žáci Střední školy zemědělské a veterinární v Lanškrouně se již brzy při výuce naučí vyrábět také sýr. Kraj jim v rámci projektu modernizace a vybavení školy vytvoří potřebné zázemí. Celkové náklady na dodávku vybavení školní mlékárny a výukového provozu zpracování masa jsou odhadovány na 3,3 milionu korun.

„Očekáváme, že se cena po soutěži ještě sníží. Navazujeme tím na stavební úpravy ve staré budově školy. Malá mlékárna a odborná učebna budou přímo napojeny na zpracovatelský provoz. Dovolím si tvrdit, že škola bude patřit k nejmodernějším školským zařízením svého typu v republice,“ konstatoval hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který je velkým zastáncem duálního vzdělávání spočívajícího v úzkém propojení výuky s praxí se zapojením zaměstnavatelům. Kraj v projektu počítá s technologiemi pro výrobu sýrů, pro úpravu a zrání masa. Vybaveny budou rovněž učebny, škola se dočká i nové sdělovací a zabezpečovací techniky.

Škola by v budoucnu tak mohla směle usilovat o statut Centra odborného vzdělávání, kterých by v rámci chystaného pilotního projektu Agrární komory České republiky mělo vzniknout v republice celkem sedm. „Náš region potřebuje vychovat novou a šikovnou generaci zemědělců. Bez praktické výuky a moderního vybavení, které běžně používají podniky, to není možné. Pokud tedy chceme, aby české zemědělství a potravinářství bylo v budoucnosti konkurenceschopné, je to nezbytná podmínka,“ řekl krajský radní zodpovědný za zemědělství a venkov Václav Kroutil a pokračoval: „Myšlenka malé mlékárny se mi líbí. Je to první hmatatelný počin, kdy zemědělský student vyprodukuje finální potravinářský produkt. Přeji si, aby se sýr z naší školy mohl brzy dostat i na stoly v našich domovech. Podobné nápady bychom chtěli zhodnotit i v dalších zemědělských školách v našem regionu,“ doplnil Kroutil.

Celkové výdaje projektu zahrnující i stavební část jsou téměř 12,8 milionu korun, z toho deset milionů zaplatí Evropská unie, zbytek pokryje kraj ze svého rozpočtu.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh  na .

Vložil: Redaktor KL

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace