David porazil Goliáše, soud rozhodl. Krtkův dort patří všem, protože je to kus lidové tvořivosti.
23.03.2023
Foto: Se svolením Labeta (stejně jako snímky v článku)
Popisek: Sladké ostrovy, Banánová Gran Canaria, Banánový dort, Drobený dort... Říkejte mu, jak chcete, výsledek je stejný. Hlavně ale chutná.
Česká firma z Polabí vyhrála soudní spor o oblíbený drobený dort nad nadnárodním potravinářským gigantem Dr. Oetker. Věřili byste, že někomu stojí zato, soudit se o recept na dort, který umí upéct každá trochu zručná hospodyně?
Krtkův dort zná každý. Čokoládový korpus, plněný smetanovou náplní s ovocem, znaly české kuchařky dávno předtím, než nás zaplavila reklama na pečicí směs na Krtkův dort od rakouské firmy Dr. Oetker. Sypké směsi na bábovky, perník, buchty a různé piškotové dorty u nás známe léta a jsou velmi oblíbené, protože nejen urychlují přípravu moučníků, ale pro ty méně zdatné znamenají velkou pomoc – nemusí se nic vážit, nasypete do mísy, zamícháte a pečete. Nejen polabská firma Labeta takové směsi zákazníkům nabízí. Jenže právě Labeta uvedla na trh směs na Drobený dort a v Rakousku nastalo pozdvižení. Prý je název zaměnitelný s Krtkovým dortem, a to je nekalá soutěž.
O všem rozhodoval soud už dvakrát, poprvé v roce 2002 a podruhé nyní. Jak to dopadlo? Na odvolání to Labeta vyhrála.
Poprvé se firmy dohodly, ale vlny znovu rozčeřil obal
Historie sporu mezi oběma firmami sahá až do roku 2002. Tehdy Labeta, český podnik z Dřenic na Chrudimsku, prodávala sypkou směs na přípravu dortů pod názvem Kopečkový dort a čelila žalobě společnosti Dr. Oetker, že název výrobku může být chápán jako zaměnitelný s označením Krtkův dort. Spor skončil Dohodou o narovnání, a společnost Labeta následně výrobek uváděla na trh pod názvem Sladké ostrovy, Banánová Gran Canaria, Banánový dort a od roku 2015 pak nese jméno Drobený dort. Obě strany se tehdy také dohodly, že vůči sobě navzájem nebudou uplatňovat žádné další nároky. To platilo až do 27. srpna 2019, kdy Dr. Oetker vznesl požadavek, aby Labeta stáhla svůj Drobený dort z trhu, protože může být spotřebitel klamán, jelikož oba výrobky mají obal s podobným vyobrazením dortu. Krajský soud v Pardubicích uvedl, že Labeta se dopustila nekalé soutěže a parazitovala na známějším produktu. Proti tomuto rozsudku však žalovaná firma podala odvolání k Vrchnímu soudu v Praze a uspěla.
Prý vypadají stejně! Aby ne, oblíbenou pochoutku znají hospodyňky v řadě zemí pod různými názvy.
Proč se Labeta postavila na zadní
„Rozhodnutí prvoinstančního soudu jsem vnímal jako nesprávné, nespravedlivé a vytvářející nebezpečný precedens obecně pro všechny malé výrobní podniky. Není přece možné, aby nám kdokoliv zakazoval vyrábět určitý druh výrobku v nějaké podobě, když sám není autorem ani výrobku samotného ani jeho podoby. V tomto případě se jedná o dort, vzniklý na základě lidové tvořivosti (včetně jeho typického tvaru), která nás inspirovala k výrobě sypké směsi pro jeho přípravu. Stejně tak i společnost Dr. Oetker byla nepochybně inspirována touto lidovou tvořivostí, na jejíchž základech vyprodukovala svůj výrobek. Následnou masívní reklamní kampaní sice společnost Dr. Oetker tento výrobek v Čechách zpopularizovala, to jí však dle mého názoru ještě nedává právo usurpovat si trh s tímto výrobkem pouze pro sebe. To by nám pak ad absurdum mohla podobně zakázat vyrábět třeba směs na vánočku s vyobrazením pro ni typického copánku. Proto rozhodnutí vrchního soudu, který žalobu Dr. Oetkera zamítl ve všech bodech, vnímám jako velké zadostiučinění,“ komentoval rozhodnutí soudu Ing. Antonín Smrček, MBA, ředitel a předseda představenstva společnosti Labeta.
Snadno, rychle a se zaručeným výsledkem. Sladkou krtinou nepohrdnou malí ani ti odrostlejší.
Pečenou krtinu vyrábí v Evropě kdekdo
Ochranná známka Krtkův dort se podle rozhodnutí soudu vztahuje pouze k samotnému slovnímu označení, nikoliv k podobě dortu. Ostatně v Německu tento typ sypké směsi produkuje dlouhodobě i společnost RUF, která dort, jenž lze ze sypké směsi upéct, prezentuje stejným způsobem jako Dr. Oetker či Labeta a v rámci jednotného trhu EU je tento výrobek dostupný i v České republice. Navíc podobný tvar dezertu má například i dort Zuccotto, který je běžně používaný a prodávaný. Společnost Labeta poukazuje na fakt, že výrobek nemá jednoznačně identifikovatelného autora. Pokud by si tedy výrobce, jenž na něj nemá „patent“, ale pouze jej zpopularizoval, nárokoval výhradní právo jej vyrábět, jednalo by se o diskriminaci vůči menším a chudším výrobcům, kteří, ačkoliv jsou schopni vyrábět stejné výrobky ve stejné kvalitě jako ti velcí, nemohou si dovolit masivní finanční kampaň.
Chudý trpaslík projednou zvítězil
Je to spor trochu komický, legračně působí i to, že dort byl označen za dílo lidové tvořivosti, protože pod tímto pojmem si přece jen představujeme díla poněkud náročnější. Ale budiž. Důležité je, že soud dal zapravdu malé, chudší firmě před potravinářským gigantem. Není to úplně obvyklé a Labetě je nutno pogratulovat za odvahu i trpělivé vysvětlování.
Labeta nabízí i variantu pro bezlepkovou dietu
Krtkův dort bez připravené směsi
Protože v dnešní době je oblíbené pečení trochu zdravější, můžete vyzkoušet recept bez cukru a ze špaldkové mouky, jak ho nabízí portál jimezdrave.cz.
suroviny na korpus
- 180 g celozrnné špaldové mouky hladké
- 125 ml polotučného mléka
- 2 bílky
- 2 žloutky
- 50 g medu
- 20 g holandského kakaa
- 8 g kypřicího prášku do pečiva
- 20 ml řepkového oleje
- Sůl
suroviny na náplň
- 300 g odtučněného tvarohu
- 300 g smetanového sýru
- 60 g medu
- 3 střední banány (rozkrojené napůl)
|
Postup
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C a kulatou formu (Ø 18 cm) vyložte pečicím papírem.
Poté si připravte těsto na korpus. V kuchyňském robotu vyšlehejte bílky se špetkou soli v tuhý sníh. Mezitím si ve větší míse vyšlehejte žloutky s medem do bílé pěny a do vzniklé pěny následně pomalu zašlehejte olej. Poté do směsi přilijte mléko a prosejte špaldovou mouku, smíchanou s kakaem a kypřicím práškem. Nakonec do mísy postupně vmíchejte i vyšlehaný tuhý sníh. Vzniklé těsto nalijte do připravené kulaté formy a pečte v předehřáté troubě při 180 °C po dobu 30 minut. Po upečení nechte korpus plně vychladnout.
Po obvodu vychladlého korpusu vytvořte kruh zhruba 1 cm od okraje a vnitřek kruhu následně vydlabejte. Při dlabání dejte pozor na spodek korpusu, který musí zůstat neporušený, jinak by se dort rozpadl. Vydlabané těsto dejte stranou do mísy a připravte si krém.
Pro přípravu krému si ve větší míse smíchejte odtučněný tvaroh, smetanový sýr a med a míchejte, dokud směs nebude mít konzistenci hladkého krému. Do krému potom zamíchejte ½ vydlabaného těsta a takto připraveným krémem potřete spodek korpusu zhruba do ¼. Navrch krému poté rozprostřete napůl rozkrojené banány tak, aby pokryly celou plochu vydlabané části korpusu. Jakmile bude korpus zaplněn banány, zakryjte je zbytkem krému.
Nakonec na dort rozdrobte zbytek vydlabaného těsta, které se hezky nalepí na krém, a vznikne tak autentický krtkův dort.
Zdroj: Labeta, jimezdrave.cz
Vložil: Ela Nováková