Hospodám zvoní umíráček, tak švejkují. Policie hostinské a štamgasty honí jako kriminálníky. Snad to brzy skončí
14.11.2020
Foto: Městská policie Pardubice (stejně jako ostatní snímky v článku, pokud není uvedeno jinak)
Popisek: Policejní zátah v restauraci na pardubickém sídlišti Dukla
Reprodukční číslo epidemie nemoci covid-19 kleslo na vytoužených 0,8. To je hranice, která by, podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly, měla vést k rozvolňování přísných opatření. Na poli vakcíny se také blýská na lepší časy. Úspěch hlásí Američané, Britové i Rusové. Můžeme tedy doufat, že covidové problémy brzy skončí. Jenže ještě neskončily. V závěru druhé vlny vidíme hlavně restaurace a hospody, které se potácejí na hranici přežití. Některé to řeší velmi kreativně. I co se protiepidemických opatření týká.
Nepříliš úspěšně se s obcházením opatření vypořádala restaurace na pardubickém sídlišti Dukla. Tamní hostinský si se štamgasty zahrál na válečný stav. Zalepili okna neprůhlednou fólií, utajený průchod přes sousední ubytovnu zakryli dekami a záclonami, nad tím vším pak visela kamera, která snímala každého příchozího. Pokud si chtěl člověk v restauraci dát do nosu, musel zavolat na telefonní číslo, inzerované pro rozvoz jídla. Jenže městská policie si nezavolala a šla bez ohlášení.

Policejní zátah v restauraci na pardubickém sídlišti Dukla
Útěk jako z věznice a bujaré přivítání
Strážníci městské policie se spojili s kolegy z Policie České republiky a zaklepali na dveře. V tom okamžiku světla zhasla a muzika přestala hrát. Hosté se vzápětí pokusili utéct z objektu druhým východem přes kuchyň a provozní prostory. I u tohoto východu však čekala policejní hlídka a hosty vrátila zpět do restaurace. Tam policisté a strážníci našli jak nedopitá piva, nezaplacené účty na stolech, tak třeba i jednoho ze štamgastů, který stále seděl za barem a policisty familiérně zdravil.
Pak už začali účty vypisovat policisté, kteří si případ od strážníků převzali k dokončení. U všech zúčastněných byla provedena dechová zkouška na alkohol, která ve všech případech vyšla pozitivní. Kromě hostinského, ten začínal cítit v zádech nepříjemné mrazení.

Policejní zátah v restauraci na pardubickém sídlišti Dukla
Provozovatel se snažil tvrdit, že se jedná o ubytované hosty v přilehlé ubytovně, což ale nemohl doložit seznamem ubytovaných osob. Navíc všichni hosté měli trvalé bydliště v blízkém okolí hospody, jak někteří vzápětí přiznali. Partyzánština tak dopadla pro partyzány neslavně. Hostinskému hrozí od příslušného správního orgánu až tři miliony korun pokuty. Osm štamgastů se může dočkat každý až po dvaceti tisících. Před Vánoci něco takového nepotěší.
Ubytování za korunu, obědové menu za 1500 korun
Ke kreativitě se uchýlil i Czech Slovak Restaurant v Praze na Malostranském náměstí. Restaurace je součástí hotelu a pro hotely platí výjimka. Mohou mít otevřenou hotelovou restauraci od dvanácté polední do osmé hodiny večerní. Toho malostranská restaurace využila a napsala na svůj facebookový profil v půli října: „Od 14. 10. 2020 je naše restaurace vyhrazena pouze pro hotelové hosty a je upravena její otvírací doba. Proto vám nabízíme speciální cenu ubytování za symbolickou korunu. Večeři si pak můžete užít dle vašich představ.“ Ještě ten den statut z Facebooku zmizel. Možná se restaurace lekla vlastní odvahy?

Czech Slovak Restaurant v Praze na Malostranském náměstí
Další pídění redakce iDnes ovšem odhalilo, že se restaurace nelekla. „K večeři podáváme pouze sedmichodové menu, které cenově vychází zhruba na 1500 korun. Pochopte, kdybychom vás měli skutečně ubytovávat jen za tu korunu, a vy byste si pak k jídlu objednala něco levnějšího, ekonomicky by se nám to nevyplatilo,“ vysvětlil redaktorce iDnes do telefonu muž z recepce restaurace.
K podobné metodě se uchýlila i hotelová restaurace Tálský mlýn na okraji Žďáru nad Sázavou na Vysočině. Tam nabídli ubytování za 25 korun. Prý aby odvedli nějaký poplatek městu, od kterého mají hotel pronajatý. „Je to nepochybně švejkování, ale my potřebujeme peníze na udržení podniku v chodu. Bylo by jednoduché říci zaměstnancům: Tak si běžte,“ řekl pro iDnes provozovatel Tálského mlýna Martin Dvořák.
Je to problém
Podobné švejkování silně kritizoval Luboš Kastner, restauratér, který zastupuje kolegy v Asociaci malých a středních podniků. Podle něho takové chování zhoršuje vyjednávací pozici restaurací a případnou zelenou pro rychlejší rozvolňování protiepidemických opatření. „Je to problém. Vyzývám všechny restauratéry i hosty, aby nařízení dodržovali, protože jinak poškozují i ty slušné,“ řekl Kastner. Sice jsme se dostali na 0,8 reprodukčního čísla, to ovšem neznamená, že se okamžitě vše otevře bez omezení. Postupné rozvolňování nepovede k party, kde se budeme moci zase do sytosti promořovat, a přichystat tak na leden, nebo už prosinec, další lockdown. Chovejme se odpovědně, všechny nás to ničí. To ovšem neznamená, že bychom měli ničení jen prohlubovat. Naplňujte vládní nařízení, abychom už nemuseli zažít další lockdown.
Vložil: Kamil Fára