Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

´Potravina´ oslavila sto let své existence

23.09.2019
´Potravina´ oslavila sto let své existence

Autor: Pardubický kraj

Popisek: Oslavy stého výročí založení Střední průmyslové školy potravinářství a služeb v pardubickém divadle

V abiturienty zaplněném pardubickém divadlu se vzpomínalo na historii Střední průmyslové školy potravinářství a služeb. Ta oslavila v letošním roce 100 let od svého vzniku. Pardubický kraj, jakožto zřizovatele školy, na akci reprezentoval radní pro školství Bohumil Bernášek.

„Potravinářská škola v Pardubicích patří mezi rodinné stříbro školství Pardubického kraje. Velice mne potěšilo, že se na oslavách sešlo velké množství absolventů. Jejích vzpomínání na začátky ´pekařské´ kariéry bylo poučné, veselé a místy i dojemné,“ sdělil Bohumil Bernášek, radní pro školství.

Střední průmyslová škola potravinářství a služeb v Pardubicích, foto Pardubický kraj

Na Potravinářské škole se vyučuje sedm oborů

Na Střední průmyslové škole potravinářství a služeb se v současnosti vyučuje sedm oborů a daří se udržovat potřebné počty žáků na tříletých učebních i čtyřletých studijních oborech. Škola v nedávné minulosti zlepšila vybavení odborných učeben, kraj investuje též nemalé prostředky do údržby funkcionalistické budovy z 30. let minulého století. „V tuto chvíli dokončujeme opatření na úspory energií za 43,6 milionů korun, které budou hotové v říjnu 2020.  Oprava střechy za 6,9 milionů bude dokončena do konce letošního roku,“ konstatoval Bohumil Bernášek.

Střední průmyslovou školou potravinářství a služeb prošly celé generace žáků a pedagogů, foto Pardubický kraj

Během oslav výročí mohla široká veřejnost navštívit budovu školy a prohlédnout si prostory, kterými prošly generace žáků a pedagogů. Ti vystavěli během svého působení základy současného mlynářského nebo pekařského řemesla. Díky pardubické škole je pekárenský průmysl České republiky na velmi vysoké úrovni.  Při slavnostním zahájení byl mimo jiné oceněn pan Jiří Skalický, který vyučoval a řídil školu šedesát let. Současný ředitel Zdeněk Zitko převzal ocenění pro školu od zástupců Svazu pekařů a cukrářů České republiky. Uznávaný slovenský odborník Vojtech Szemes přivezl do Pardubic ukázat i chléb pro kosmonauty z 80. let.

Prostory školy si prohlédl také radní Bohumil Bernášek, foto Pardubický kraj

Oslavy proběhly v úžasné atmosféře

„Oslavy 100. let výročí založení školy proběhly v úžasné atmosféře, která se vytvořila již při slavnostním zahájení ve Východočeském divadle v Pardubicích a gradovala po prohlídce školy na společenském večeru absolventů. Pozitivní ohlasy převážné většiny účastníků oslav jsou pro nás největší odměnou. Mnoho setkání, tisíce příběhů, událostí… To vše vytvořilo mozaiku vzpomínek, které tvoří tradici naší školy. Připomněli jsme si historické milníky, vzdali hold všem těm, kteří se významně zasloužili o rozvoj školy. Pro současný kolektiv zaměstnanců přirozeně vynikl závazek vynaložit ještě větší úsilí k tomu, abychom poskytovali výchovu a vzdělávání dostatečnému počtů žáků. Pevně věříme, že se nám to podaří a za deset let se opět sejdeme u nás na ´Potravině´,“ řekl k oslavám ředitel školy Zdeněk Zitko.

Komerční sdělení

Vložil: Markéta Vančová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace