Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Žáci spolu s kuchaři ze školy v Žamberku vařili pod dohledem ´chefa´, chutně a hlavně zdravě. Akce ´Kuchyně našich babiček´

17.11.2018
Žáci spolu s kuchaři ze školy v Žamberku vařili pod dohledem ´chefa´, chutně a hlavně zdravě. Akce ´Kuchyně našich babiček´

Autor: Pardubický kraj

Popisek: Žáci spolu s kuchaři z místní školy vařili pod dohledem hlavního kuchaře projektu ´Kuchyně našich babiček´ Oldřicha Szedláka

Snahou Pardubického kraje je, aby se ve školních jídelnách podávaly pokrmy, které nejen dodržují školské výživové předpisy, ale jsou zároveň chutné a atraktivní. Propagaci zdravého vaření, bez polotovarů a prášků, představuje akce ´Kuchyně našich babiček´. Uskutečnila se letos podruhé, tentokrát se vařilo na Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk, kde studují budoucí odborníci na gastronomii.

Žáci spolu s kuchaři z místní školy vařili pod dohledem hlavního kuchaře projektu Oldřicha Szedláka ze školní jídelny v Kojetíně, který leží nedaleko Přerova. Ruku k dílu při přípravě školního oběda přidali i Bohumil Bernášek, radní pro školství Pardubického kraje, ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová, ředitelka žamberecké školy Zuzana Pecháčková a také hosté ze sousedního kraje Ladislav Hynek, náměstek hejtmana pro školství a jeho kolega Pavel Šoltys, náměstek pro regionální rozvoj z Olomouckého kraje.

Tradiční receptury moderním způsobem

Podávala se zeleninová polévka s pohankou a vejci, jako hlavní chod byl hanácký vrabec s bramborovými knedlíky a kedlubno-mrkvovým zelím, moučníkem byl jablečník se zakysanou smetanou a nápojem byl čerstvý mošt z červené řepy, jablek a mrkve. Smyslem projektu je uchopit tradiční receptury moderním způsobem. „Menu jsme volili takové, abychom využili čerstvé sezonní potraviny. Pohled na talíře, které se vracely do kuchyně, mi udělal radost. Téměř nic na nich nezbylo,“ sdělil kuchař Oldřich Szedlák. „Recepty opravdu čerpám z kuchařských knih vydaných tak kolem roku 1900 a přizpůsobuji je současným požadavkům na zdravou výživu“ řekla Hana Rohová, ředitelka jídelny v Kojetíně. 

„Celá akce měla skvělou atmosféru a jsem rád, že jsme si vyměnili zkušenosti,“ řekl host z Olomouckého kraje Ladislav Hynek. Stejní pocity měl i jeho protějšek z Pardubického kraje. „Je radost vidět spokojené strávníky, kteří přišli do jídelny místo toho, aby si dali pizzu nebo párek v rohlíku,“ dodal na závěr radní Bohumil Bernášek.

Komerční sdělení

Vložil: Markéta Vančová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace