Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Žáci spolu s kuchaři ze školy v Žamberku vařili pod dohledem ´chefa´, chutně a hlavně zdravě. Akce ´Kuchyně našich babiček´

17.11.2018
Žáci spolu s kuchaři ze školy v Žamberku vařili pod dohledem ´chefa´, chutně a hlavně zdravě. Akce ´Kuchyně našich babiček´

Foto: Pardubický kraj

Popisek: Žáci spolu s kuchaři z místní školy vařili pod dohledem hlavního kuchaře projektu ´Kuchyně našich babiček´ Oldřicha Szedláka

Snahou Pardubického kraje je, aby se ve školních jídelnách podávaly pokrmy, které nejen dodržují školské výživové předpisy, ale jsou zároveň chutné a atraktivní. Propagaci zdravého vaření, bez polotovarů a prášků, představuje akce ´Kuchyně našich babiček´. Uskutečnila se letos podruhé, tentokrát se vařilo na Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk, kde studují budoucí odborníci na gastronomii.

Žáci spolu s kuchaři z místní školy vařili pod dohledem hlavního kuchaře projektu Oldřicha Szedláka ze školní jídelny v Kojetíně, který leží nedaleko Přerova. Ruku k dílu při přípravě školního oběda přidali i Bohumil Bernášek, radní pro školství Pardubického kraje, ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová, ředitelka žamberecké školy Zuzana Pecháčková a také hosté ze sousedního kraje Ladislav Hynek, náměstek hejtmana pro školství a jeho kolega Pavel Šoltys, náměstek pro regionální rozvoj z Olomouckého kraje.

Tradiční receptury moderním způsobem

Podávala se zeleninová polévka s pohankou a vejci, jako hlavní chod byl hanácký vrabec s bramborovými knedlíky a kedlubno-mrkvovým zelím, moučníkem byl jablečník se zakysanou smetanou a nápojem byl čerstvý mošt z červené řepy, jablek a mrkve. Smyslem projektu je uchopit tradiční receptury moderním způsobem. „Menu jsme volili takové, abychom využili čerstvé sezonní potraviny. Pohled na talíře, které se vracely do kuchyně, mi udělal radost. Téměř nic na nich nezbylo,“ sdělil kuchař Oldřich Szedlák. „Recepty opravdu čerpám z kuchařských knih vydaných tak kolem roku 1900 a přizpůsobuji je současným požadavkům na zdravou výživu“ řekla Hana Rohová, ředitelka jídelny v Kojetíně. 

„Celá akce měla skvělou atmosféru a jsem rád, že jsme si vyměnili zkušenosti,“ řekl host z Olomouckého kraje Ladislav Hynek. Stejní pocity měl i jeho protějšek z Pardubického kraje. „Je radost vidět spokojené strávníky, kteří přišli do jídelny místo toho, aby si dali pizzu nebo párek v rohlíku,“ dodal na závěr radní Bohumil Bernášek.

Komerční sdělení

Vložil: Markéta Vančová