Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosář Ely Novákové

TV glosář Ely Novákové

Co budou dávat v bedně? Víme

Rozhovory na okraji (nejen) od pana Lovčího z Plas

Rozhovory na okraji (nejen) od pana Lovčího z Plas

Zpovídaným je vždy někdo zajímavý a inspirativní, jenž ale... nežije v metropoli

Pražská doprava

Pražská doprava

Zajímavosti i aktuality

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A nově i ty televizní

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Recenze

Recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Žáci spolu s kuchaři ze školy v Žamberku vařili pod dohledem ´chefa´, chutně a hlavně zdravě. Akce ´Kuchyně našich babiček´

17.11.2018
Žáci spolu s kuchaři ze školy v Žamberku vařili pod dohledem ´chefa´, chutně a hlavně zdravě. Akce ´Kuchyně našich babiček´

Autor: Pardubický kraj

Popisek: Žáci spolu s kuchaři z místní školy vařili pod dohledem hlavního kuchaře projektu ´Kuchyně našich babiček´ Oldřicha Szedláka

Snahou Pardubického kraje je, aby se ve školních jídelnách podávaly pokrmy, které nejen dodržují školské výživové předpisy, ale jsou zároveň chutné a atraktivní. Propagaci zdravého vaření, bez polotovarů a prášků, představuje akce ´Kuchyně našich babiček´. Uskutečnila se letos podruhé, tentokrát se vařilo na Střední škole obchodu, řemesel a služeb Žamberk, kde studují budoucí odborníci na gastronomii.

Žáci spolu s kuchaři z místní školy vařili pod dohledem hlavního kuchaře projektu Oldřicha Szedláka ze školní jídelny v Kojetíně, který leží nedaleko Přerova. Ruku k dílu při přípravě školního oběda přidali i Bohumil Bernášek, radní pro školství Pardubického kraje, ředitelka Krajské hospodářské komory Eva Malinová, ředitelka žamberecké školy Zuzana Pecháčková a také hosté ze sousedního kraje Ladislav Hynek, náměstek hejtmana pro školství a jeho kolega Pavel Šoltys, náměstek pro regionální rozvoj z Olomouckého kraje.

Tradiční receptury moderním způsobem

Podávala se zeleninová polévka s pohankou a vejci, jako hlavní chod byl hanácký vrabec s bramborovými knedlíky a kedlubno-mrkvovým zelím, moučníkem byl jablečník se zakysanou smetanou a nápojem byl čerstvý mošt z červené řepy, jablek a mrkve. Smyslem projektu je uchopit tradiční receptury moderním způsobem. „Menu jsme volili takové, abychom využili čerstvé sezonní potraviny. Pohled na talíře, které se vracely do kuchyně, mi udělal radost. Téměř nic na nich nezbylo,“ sdělil kuchař Oldřich Szedlák. „Recepty opravdu čerpám z kuchařských knih vydaných tak kolem roku 1900 a přizpůsobuji je současným požadavkům na zdravou výživu“ řekla Hana Rohová, ředitelka jídelny v Kojetíně. 

„Celá akce měla skvělou atmosféru a jsem rád, že jsme si vyměnili zkušenosti,“ řekl host z Olomouckého kraje Ladislav Hynek. Stejní pocity měl i jeho protějšek z Pardubického kraje. „Je radost vidět spokojené strávníky, kteří přišli do jídelny místo toho, aby si dali pizzu nebo párek v rohlíku,“ dodal na závěr radní Bohumil Bernášek.

Komerční sdělení

Vložil: Markéta Vančová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace