Magdalena Dobromila Rettigová láká do Litomyšle již pošesté. Vyhrajte v soutěži o nejlepší domácí bábovku
15.05.2017
Foto: litomysl.cz
Popisek: Soutěž o nejlepší domácí bábovku se uskuteční v neděli na Smetanově náměstí v Litomyšli
Gastronomické slavnosti, které mají podtitul Chuť a estetika, tradice a experiment v gastronomii podle Magdaleny Dobromily Rettigové, vyvrcholí v Litomyšli o víkendu 20. až 21. května 2017. Po sobotním Gastrofestivalu vás na Smetanově náměstí čeká mimo jiné i nedělní Sousedská husička a soutěž o nejlepší domácí bábovku.
Gastronomické slavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové se již v Litomyšli zabydlely, nechybějí tedy ani v letošním přehledu akcí. Opět se na Smetanově náměstí a na přilehlém náměstí Toulovcově sejdou gourmeti, milovníci dobrého jídla a pití, kuchaři, odborníci na moderní gastronomii či výrobci kvalitních potravin. Letošní šestý ročník láká tématem „Knedlíky a šmorny“ a vyvrcholí o víkendu 20. a 21. května.
Téma letošního ročníku navíc dává řadu příležitostí pro kreativní kuchařské umění. „Ačkoli si knedlíky někdy přivlastňujeme jako naše národní jídlo, tento vařený pokrm z těsta je v různých variacích rozšířený po celém světě,“ prozrazuje Jan Pikna, ředitel Smetanovy Litomyšle, o. p. s. V Číně se dokonce knedlíky jedly dříve, než se ve střední Evropě objevili první lidé. Pečeným 'knedlíkům' se říká šmorny, mají nejrůznější regionální variace a nejčastěji se jedná o moučné nebo bramborové placky či trhance. Vařené knedlíky se staly velmi důležitou součástí především české, rakouské, bavorské a tyrolské kuchyně, převažuje však forma přílohy k masu. „Letošní gastroslavnosti Magdaleny Dobromily Rettigové proto chtějí připomenout množství způsobů přípravy knedlíků jako samostatného hlavního jídla, ať sladké nebo slané,“ dodává Pikna.
Kdo si oblíbil soutěže, jako Svíčková open, O nejlepší domácí bábovku či vaření kotlíkového guláše, nebude o ně ochuzen. V programu nechybí ani oblíbená sousedská husička, klání středních odborných škol nebo školička vaření pro nejmenší. „Novinkou je večerní irský hodokvas, který bude ve velkém stylu,“ prozrazuje Ivana Voříšková za organizátora akce. Těšit se můžete na usměvavého Aleše Cibulku coby moderátora gastroslavností a jeho rozhlasový pořad Tobogan.

Gurmánská pouť aneb Sudiprav ochutnává…
Zapojené restaurace z Litomyšle a okolí budou od 15. do 19. května vařit jídla, inspirovaná recepty Magdaleny Dobromily Rettigové a tématem ročníku. Zájemci o účast v Gurmánské pouti navštíví restauraci, objednají si jídlo z menu podle M. D. Rettigové. Následně okomentují svůj gurmánský zážitek, případně přidají foto pokrmu na FB stránky slavností. Po každém dni bude vylosován jeden hodnotitel, který od pořadatele dostane dárek (po ukázku do restaurace, knihu Když vaří múzy, tričko...).
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše
Vaření kotlíkového guláše na otevřeném ohni je zvláštní obor gastronomie, spojující kuchařské umění s pohodou, dobrou náladou a recesí. Do soutěže se hlásí vždy parta přátel, jejichž záměr není jen uvařit vynikající jídlo, ale užít si při vaření spoustu legrace a pobavit publikum. Proto hraje důležitou roli také výzdoba stánku, oblečení kuchařů, někdy je součástí vaření i kulturní program. Kotlík od starosty Litomyšle získá nejnápaditější družstvo s nejlepším gulášem.
O nejlepší svíčkovou
Jste si jisti, že vaše svíčková je nejlepší na světě? Věříte, že takovou, jakou vaří vaše maminka, neumějí v žádné restauraci? Zkuste si to! Přihlaste se a přineste uvařenou svíčkovou omáčku bez masa a knedlíků v sobotu 20. května na litomyšlské náměstí. Každý účastník soutěže získá celoroční předplatné novin, vyhlášen bude vítěz podle hodnocení odborné poroty a vítěz podle hlasování návštěvníků. Stanete-li se vítězem, získáte poukaz na kurz vaření v profesionálním kuchařském studiu, a navíc diplom, který váš názor definitivně potvrdí.
O nejlepší bábovku
Hospodyňky mohou v neděli 21. května přinést upečenou soutěžní bábovku s receptem do infostánku na Smetanově náměstí. Bábovku je možno na místě pocukrovat. Vyhlášena bude nejhezčí, nejchutnější a celkově nejlepší bábovka. Odměnu získají první tři místa v každé kategorii.

Program:
do 19. 5.
Knedlíkovaná v Rettigovce
...aneb děti ze Zámecké školy soutěží s obrázky M. D. Rettigové
vyhlášení vítěze v sobotu 20. 5. na Smetanově náměstí
15. – 19. 5.
Gurmánská pouť
Putování po restauracích, vařících menu kvalitní české gastronomie, inspirované M. D. Rettigovou a tématem ročníku
15. 5. – 19. 5.
Rettigová znovu ve škole
Školní jídelny vaří vždy jeden chod tradiční české kuchyně, strávníci za jeho konzumaci sbírají soutěžní body a vítěz získá cenu pro celou rodinu
středa 17. 5.
17.00 • Hospůdka na Sklípku
Knedlíci od Karpat po Tyrolsko
Posezení s třemi odlišnými knedlíky na jednom talíři
Rezervace na tel. 606 021 222
17.00 • Restaurace a minipivovar Veselka
Borůvky a knedlíky, to bude velký
rezervace na tel. 464 601 710
čtvrtek 18. 5.
17.00 • Restaurace a minipivovar Veselka
Plněné knedlíky pro velké jedlíky
rezervace na tel. 464 601 710
19.00 • Smetanův dům
Česká kuchařka
Divadelní představení o životě M. D. Rettigové
Městské divadlo Kladno, v hlavní roli Ivan Vodochodský
sobota 20. 5.
10.00 – 15.00 • Toulovcovo náměstí
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše
„O kotlík starosty Litomyšle“ (Toulovcovo náměstí)
10.00 – 17.00 • Zámecké infocentrum
Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”
Zdobení figurek z lineckého těsta a dřevěných vařeček
10.30 – 11.00 • Městský hřbitov
Hold M. D. Rettigové
Poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové
vystoupení Sboru paní a dívek
průvod na Smetanovo náměstí
11.00 – 12.00 • Smetanovo náměstí
TOBOGAN
Živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky ze slavností
Můžete se těšit na Ditu P. a další hosty

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .
Vložil: Redaktor KL