Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Nové pivo podle starých pravidel: Domoč, dosuš, dovař a dokvaš. Pak dotoč a dopij, radí režisér

14.01.2018
Nové pivo podle starých pravidel: Domoč, dosuš, dovař a dokvaš. Pak dotoč a dopij, radí režisér

Foto: Holba

Popisek: Režisér a herec Miroslav Krobot se stal patronem nového piva

Hanušovičtí pivovarníci chystají nové pivo. Tělo mu dá slad z podhorských ječmenů z Jeseníků. Sládek Luděk Reichl obřadně provedl vystírku a při této příležitosti přivítal patrona nového piva. Je jím známý režisér Miroslav Krobot, který je v Jeseníkách doma stejně jako Holba a natáčel tu i svůj film Díra u Hanušovic.

Horská voda pivovaru a jedinečný slad z podhorských ječmenů z Jeseníků se za bedlivého sládkova dozoru měnily v dílo, coby základ piva, dává novému pivu tělo. A nebude to prý tělo bez duše. Slad přináší zlatému moku plnost chuti a zvyšuje jeho pitelnost.  “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjadřuje své přesvědčení sládek Luděk Reich, který téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě. Sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.

 Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo se sklízel v předhůří Jeseníků

Slad přináší zlatému moku plnost chuti

Optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost

Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene ještě praktičtěji objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarší činné sladovny v Zábřehu na Moravě, odkud pravidelně míří slad do Holby. ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody díky nízké regulaci vodních toků a hustému vegetačnímu porostu a ječmen  tady prospívá i v letech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah  tříslovin v pivu.”

Ležák podle starých pivovarnických pravidel

Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba, který světlo světa spatří už po Velikonocích, se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků. Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel: Domoč a Dosuš vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. Dovař a Dokvaš je v podstatě totéž pro sládka, zatímco Dotoč je apel na um vrchního. Poslední Dopij je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává. 

Vložil: Jana Maisnerová