Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Uplynulý týden očima šéfredaktorky. A zvířátko nakonec

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Nové pivo podle starých pravidel: Domoč, dosuš, dovař a dokvaš. Pak dotoč a dopij, radí režisér

14.01.2018
Nové pivo podle starých pravidel: Domoč, dosuš, dovař a dokvaš. Pak dotoč a dopij, radí režisér

Autor: Holba

Popisek: Režisér a herec Miroslav Krobot se stal patronem nového piva

Hanušovičtí pivovarníci chystají nové pivo. Tělo mu dá slad z podhorských ječmenů z Jeseníků. Sládek Luděk Reichl obřadně provedl vystírku a při této příležitosti přivítal patrona nového piva. Je jím známý režisér Miroslav Krobot, který je v Jeseníkách doma stejně jako Holba a natáčel tu i svůj film Díra u Hanušovic.

Horská voda pivovaru a jedinečný slad z podhorských ječmenů z Jeseníků se za bedlivého sládkova dozoru měnily v dílo, coby základ piva, dává novému pivu tělo. A nebude to prý tělo bez duše. Slad přináší zlatému moku plnost chuti a zvyšuje jeho pitelnost.  “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjadřuje své přesvědčení sládek Luděk Reich, který téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě. Sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.

 Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo se sklízel v předhůří Jeseníků

Slad přináší zlatému moku plnost chuti

Optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost

Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene ještě praktičtěji objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarší činné sladovny v Zábřehu na Moravě, odkud pravidelně míří slad do Holby. ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody díky nízké regulaci vodních toků a hustému vegetačnímu porostu a ječmen  tady prospívá i v letech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah  tříslovin v pivu.”

Ležák podle starých pivovarnických pravidel

Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba, který světlo světa spatří už po Velikonocích, se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků. Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel: Domoč a Dosuš vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. Dovař a Dokvaš je v podstatě totéž pro sládka, zatímco Dotoč je apel na um vrchního. Poslední Dopij je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává. 

Vložil: Jana Maisnerová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace