Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Nové pivo podle starých pravidel: Domoč, dosuš, dovař a dokvaš. Pak dotoč a dopij, radí režisér

14.01.2018
Nové pivo podle starých pravidel: Domoč, dosuš, dovař a dokvaš. Pak dotoč a dopij, radí režisér

Foto: Holba

Popisek: Režisér a herec Miroslav Krobot se stal patronem nového piva

Hanušovičtí pivovarníci chystají nové pivo. Tělo mu dá slad z podhorských ječmenů z Jeseníků. Sládek Luděk Reichl obřadně provedl vystírku a při této příležitosti přivítal patrona nového piva. Je jím známý režisér Miroslav Krobot, který je v Jeseníkách doma stejně jako Holba a natáčel tu i svůj film Díra u Hanušovic.

Horská voda pivovaru a jedinečný slad z podhorských ječmenů z Jeseníků se za bedlivého sládkova dozoru měnily v dílo, coby základ piva, dává novému pivu tělo. A nebude to prý tělo bez duše. Slad přináší zlatému moku plnost chuti a zvyšuje jeho pitelnost.  “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjadřuje své přesvědčení sládek Luděk Reich, který téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě. Sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.

 Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo se sklízel v předhůří Jeseníků

Slad přináší zlatému moku plnost chuti

Optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost

Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene ještě praktičtěji objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarší činné sladovny v Zábřehu na Moravě, odkud pravidelně míří slad do Holby. ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody díky nízké regulaci vodních toků a hustému vegetačnímu porostu a ječmen  tady prospívá i v letech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah  tříslovin v pivu.”

Ležák podle starých pivovarnických pravidel

Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba, který světlo světa spatří už po Velikonocích, se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků. Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel: Domoč a Dosuš vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. Dovař a Dokvaš je v podstatě totéž pro sládka, zatímco Dotoč je apel na um vrchního. Poslední Dopij je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává. 

Vložil: Jana Maisnerová

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace