Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Zmizelí Češi

Zmizelí Češi

René Flášar pátrá po osudech zmizelých, kteří se již dávno ztratili i z policejních svodek

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Sex, pivo a rokenrol

Sex, pivo a rokenrol

Rockové příběhy; ve spolupráci s časopisem Rock´n ´all

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli a neřeknou?

Nové pivo podle starých pravidel: Domoč, dosuš, dovař a dokvaš. Pak dotoč a dopij, radí režisér

14.01.2018
Nové pivo podle starých pravidel: Domoč, dosuš, dovař a dokvaš. Pak dotoč a dopij, radí režisér

Autor: Holba

Popisek: Režisér a herec Miroslav Krobot se stal patronem nového piva

Hanušovičtí pivovarníci chystají nové pivo. Tělo mu dá slad z podhorských ječmenů z Jeseníků. Sládek Luděk Reichl obřadně provedl vystírku a při této příležitosti přivítal patrona nového piva. Je jím známý režisér Miroslav Krobot, který je v Jeseníkách doma stejně jako Holba a natáčel tu i svůj film Díra u Hanušovic.

Horská voda pivovaru a jedinečný slad z podhorských ječmenů z Jeseníků se za bedlivého sládkova dozoru měnily v dílo, coby základ piva, dává novému pivu tělo. A nebude to prý tělo bez duše. Slad přináší zlatému moku plnost chuti a zvyšuje jeho pitelnost.  “O jeho kvalitě rozhoduje sladovnický ječmen a ten je třeba dobře vybírat”, vyjadřuje své přesvědčení sládek Luděk Reich, který téměř čtvrtstoletí vaří pivo v hanušovické Holbě. Sládci mu mohou závidět, protože vaří pivo z vody z horských pramenů, které má přímo v areálu pivovaru.

 Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo se sklízel v předhůří Jeseníků

Slad přináší zlatému moku plnost chuti

Optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost

Jak se promítá klima Jeseníků do sladovnického ječmene ještě praktičtěji objasňuje sladovník Václav Dušánek z nejstarší činné sladovny v Zábřehu na Moravě, odkud pravidelně míří slad do Holby. ”V podhůří Jeseníků není narušená hladina podzemní vody díky nízké regulaci vodních toků a hustému vegetačnímu porostu a ječmen  tady prospívá i v letech s nízkými srážkami. Má optimální obsah bílkovin a v pivu zodpovídá za dobrou pěnivost i odolnost vůči chladovým a koloidním zákalům. Pivo je díky tomu stabilní a nekazí se, takže nevyžaduje přidávání stabilizátorů. Ječmen z podhůří má také silnější pluchy, takže vyšší podíl vlákniny a s tím ideální obsah  tříslovin v pivu.”

Ležák podle starých pivovarnických pravidel

Ječmen pro výrobu sladu pro nové pivo Holba, který světlo světa spatří už po Velikonocích, se sklízel na severním i jižním předhůří Jeseníků. Konzumenti se mohou těšit na jedinečný ležák, vařený podle starých pivovarnických pravidel: Domoč a Dosuš vybízí sladovníka, aby nic neuspěchal. Dovař a Dokvaš je v podstatě totéž pro sládka, zatímco Dotoč je apel na um vrchního. Poslední Dopij je konzumentovo a ten dobře ví, že dobré pivo ve sklenici nezůstává. 

Vložil: Jana Maisnerová

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace