Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

S Pirátem na palubu EU

S Pirátem na palubu EU

Evropské volby se blíží, pojďme do toho

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

(P)alba Thomase Landerse

(P)alba Thomase Landerse

Hodně tvrdý rock, metal, občas i o krapet měkčí rock... Příběhy, koncerty, desky

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Na Olomoucku začíná boj proti nočním mrazíkům, zhoubným pro sadaře. Využívá se technika i moudrost předků

01.05.2018
Na Olomoucku začíná boj proti nočním mrazíkům, zhoubným pro sadaře. Využívá se technika i moudrost předků

Autor: Pixabay

Popisek: Jablka; ilustrační obrázek

Noční mrazíky stále hrozí. Loňský 21. květen byl pro olomoucké sadaře katastrofální. V noci přišel mráz, který spálil podstatnou část květů jabloní. Někteří tak přišli prakticky o celou úrodu. Letos se tamní sadaři připravují pečlivěji. A jak? Za použití techniky, ale i moudrých rad předků.

Mlha udržuje teplo u země. Nepustí teplo sálající z půdy utéct. Jenže čekat, že se mlha vytvoří když je sucho a obloha bez mráčku? Na to by spoléhal jen blázen. Proto si mnozí sadaři pořizují vyvíječe mlhy. Vyvíječe nasávají vodu promísenou s glycerinem, z které pak vytváří mlhu. Rozhodně lepší způsob, než který se také běžně uplatňuje – postřik stromů biostimulátory, které zvýší odolnost květů proti mrazům.

Zapalte ohně

Ale přesto mají v rukávu sadaři na Olomoucku i další metodu. Metodu, kterou řešili jarní mrazíky předci. A tím je prostý oheň. Rozdělat v sadech několik ohňů, kdy kouř bude držet teplo u země a zároveň to teplo bude i vytvářet. Je vpravdě nejlevnější a také nejúčinnější boj proti jarním mrazům. Ovocnáři s Úsovska na Ostravsku vsázejí na vyvíječ mlhy. Loni koupili tři, letos přikoupili další tři. A podle úsovického sadaře Michala Horáčka vyvíječi mlhy ochránili loni zachránili polovinu úrody. Z čeho tak usuzuje? Horáček sleduje i další sadaře v kraji. Někteří to nechali na přírodě a nesklízeli vůbec.

Loňské ztráty byly děsivé

Hradčanský sadař na Olomoucku Zdeněk Horák byl právě jedním z těch, kteří nechali vše na přírodě. A úroda švestek a meruněk byla nulová. Jaká byla čísla loňských ztrát? V celé republice jarní mrazy zničili úrodu za celkových 478 milionů korun. A to není skutečně málo. Přičemž nejvíce padly mrazíky právě na Moravu. Úroda broskví a meruněk klesla o 80 %. A na jablka, jako nejhojnější sadařskou plodinu, padly mrazy nejvíce. Z celkových škod si jablka odkousla 270 milionů korun. Což je pro sadaře skutečně citelná ztráta. Jedná se o druhý rok citelných ztrát kvůli mrazům. Předloni se škody došplhaly na 400 milionů korun.

Královské pití

Mrazy loni padly i na vinaře. Tam byly škody o dost citelnější. Tam se došplhaly až na 1,2 miliardy korun. Ztráty byly tak masivní, že někteří vinaři začali uvažovat o ukončení svého podnikání. Kompenzace od státu byla, v porovnání se škodami, silně nedostatečná.

Vložil: Štěpán Cháb

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace