Litovel Premium je Českým pivem 2013 a nejlepším ležákem v ČR
29.09.2013
Foto: Archív
Popisek: Pivo, ilustrační foto
Výsledky prestižní degustační soutěže České pivo 2013 opět potvrdily, že nejlepší piva se vaří na střední Moravě. Piva Litovel, Zubr a Holba získala celkem 8 medailí, z toho 3 vítězství. Piva všech tří značek jsou doma v Olomouckém kraji.
Pivovarští odborníci v soutěži hodnotili celkem 61 druhů piv, rozdělených do 5 kategorií. V prestižní kategorii světlých ležáků zvítězil Litovel Premium. Hned za ním se umístila Holba Premium, která, stejně jako Litovel, má na kontě řadu národních i mezinárodních medailí.
Vítězství v posledních třech letech
Piva ze střední Moravy jednoznačně ovládla také kategorii tmavých piv. Jejím vítězem se stal Litovel Dark, následovaný tmavým výčepním Zubrem Classic a tmavým ležákem Litovel Schwarzbier. Významným úspěchem je dále vítězství Zubra Free mezi nealkoholickými pivy a dvě bronzové medaile pro Holbu Šerák a Zubr Gold v kategorii světlých piv.
„V posledních třech letech se nám podařilo zvítězit v prestižní kategorii ležáků a na náš zlatý hattrick jsme oprávněně hrdí. Nejde o náhodu, ale potvrzení stabilně vysoké kvality a osobité charakteristiky našeho piva. Letos slavíme 120 let pivovaru a po celou tuto dobu se držíme klasické výroby piva, vařeného podle tradičních receptur. Jsme rádi, že chutná nejen konzumentům, ale i odborníkům,“ komentuje dosažené výsledky ředitel pivovaru Litovel Lumír Hyneček.
Piva, která dokážou plnit hospody
Pivovarští odborníci hodnotili především chuť piva a její vyváženost, aroma, říz, ale i pěnu nebo barvu piva, tedy všechny vlastnosti, důležité pro konzumenta. U piv z produkce všech tří pivovarů ocenili především plnou harmonickou chuť s příjemně se rozvíjející hořkostí a chmelovým aroma, výborným řízem i její celkovou vyzrálost. Jednou z dalších předností je vysoká pitelnost, kterou oceňují sami konzumenti. U takového piva máte chuť na další doušek, aniž vás k tomu žene žízeň.
Taková piva dokáží „plnit“ hospody, proto se všem třem pivovarům daří každoročně navyšovat odbyt sudového piva i přesto, že celkově v ČR jeho prodej klesá.
V době, kdy na jedné straně roste nabídka europiv, na straně druhé sílí zájem o tradiční česká piva s chuťovou rozmanitostí, pro každou značku i druh piva typickou. Taková piva oceňují nejen konzumenti, ale na platformě degustačních soutěží také odborníci.
Soutěžní vzorky vybírá komise
Degustační soutěž České pivo roku každoročně vyhlašuje Český svaz pivovarů a sladoven (ČSPS) ve spolupráci s Výzkumným ústavem pivovarským a sladařským (VÚPS). Hodnocení jednotlivých vzorků probíhá anonymně a ve dvou kolech, což zajišťuje maximální objektivitu výsledků a je ve srovnání se světem ojedinělé. Důležitý je fakt, že vzorky do soutěže jednotlivé pivovary neposílají, ale odebírá je komise VÚPS přímo v pivovarech, což garantuje nestrannost a vysokou objektivitu soutěže.
Zaujal Vás tento článek? Posílejte nám svoje názory i podněty na ! Těšíme se na ně.
Vložil: Redaktor KL