Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Co zaujalo Jiřího Macků

Co zaujalo Jiřího Macků

Každou středu i neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, ať už si myslíte, že byla a bude, anebo naopak

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Nesahejte mi na… vejce. Chvíle, kdy si řeknete, že to má smysl postavit na špičku

07.04.2020
Nesahejte mi na… vejce. Chvíle, kdy si řeknete, že to má smysl postavit na špičku

Autor: Akademie kvality (stejně jako ostatní snímky v článku)

Popisek: Přestože byla vejce jednu dobu terčem kritiky kvůli obsahu cholesterolu, není pochyb o tom, že jsou neuvěřitelně výživná. „Pro zdravého dospělého člověka je pravidelná denní dávka 2–3 vajec naprosto bezpečná,“ sděluje Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie

RECEPTY Velikonoce se všemi svými tradicemi (odsuzovanými i obhajovanými) budou muset uhnout situaci nouzového stavu. S pomlázkou na hodovačku? Dveře by se koledníkovi nejspíš neotevřely, protože s přijetím koledy by mohl předávat vir. Nejspíš budeme muset najet na anglosaský systém, kdy různé pokroutky poschováváme dětem po zahradách nebo po bytech. Mohla by to být snad i větší sranda. A také trochu úleva pro rodiče, které děti nutí vyrazit mezi sousedy na koledu a jim je to trochu proti srsti.

Katolíci, kteří si vítání jara přivlastnili jako své vlastní náboženské svátky vzkříšení Krista, vycházeli už z ‘pohanských‘ zvyků, kdy lidé prostě slavili vzkříšení přírody, návrat k dobám hojnosti a radosti z toho, že život zase nabírá grády. Ale úhlavní roli v celém tom velikonočním reji už odpradávna hrají vejce. Protože ve vejcích je ukrytý zárodek života. Malovaná vejce na oslavu jara se datují už do starověkého Egypta nebo Persie. Archeologické nálezy dokonce odhalily skutečnost, že malovaná vejce už okouzlovala naše předky v pravěku.

 

Velikonoce v době koronaviru. Sice bez koledy a pomlázky, ale s malovanými vejci

Známe svá vejce?

Odkud je vejce, které chceme koupit, se dozvíme na skořápce každého jednotlivého vajíčka. Co znamenají čísla na skořápce? První číslo značí, kde jsou slepice chované. Značí se od nuly do trojky, kdy nula znamená ekologický chov a trojka pak nejhorší způsob chovu, tedy chov klecový. A unás je klecový chov stále v kurzu. Ovšem zákaznický tlak nutí chovatele přejít z klecového na alespoň halový chov slepic označený na skořápce dvojkou. Za minulý rok se tak zlepšily podmínky chovu slepic o 8 %. Jednička na skořápce pak znamená chov ve volném výběhu.

„V České republice máme chovy velmi přísně kontrolovány. Vajec tuzemské produkce se netýkala žádná negativní kauza – třeba aféra se salmonelou a fipronilem – jako např. u vajec z Polska nebo Nizozemska. Proto preferujme vejce od českých chovatelů. Jsou zárukou kvality, a navíc podpoříme naše zemědělství,“ vysvětluje Ing. Gabriela Dlouhá, Ph.D., předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

 

Žlutá vaječných žloutků a zelená pažitky, jarních kopřiv a čerstvé zeleniny - to jsou barvy Velikonoc

Jak se starat o vejce?

Vejce, aby vydržela déle, potřebují teplotu od 5 do 8°C. Přičemž není dobré je dávat do dveří lednice. Časté otvírání lednice vystavuje vejce častým a prudkým změnám teploty, což vede k jejich znehodnocení. Dříve se zkazí. A co je důležité – při ukládání do lednice je dobré položit vejce špičatější částí dolů. V této části jsou totiž póry, kterými vejce přijímá kyslík. Pokud jej postavíte špičkou dolů, znemožníte tím zastarávání vajec. A ještě poznámka, vejce neumývejte. Mají na skořápce ochranný obal. Jeho smytím zkracujete životnost vejce. Nejste si jistí, jestli už nemá vejce po ‘záruce‘? Ponořte ho do vody, když se potopí, je v pořádku, když plave, už byste si ho neměli připravovat k jídlu.

Chytrá vejce

Dnes je všechno chytré. Telefony, domácnosti, města… člověk se pomalu bojí natáhnout si ponožky, aby ho přitom nepřechytračily. Stejně jako mnohé jiné, jsou k dostání i chytrá vejce. Co si pod tím představit? Nebojte, žádné aplikace. Kvalitu vajec určuje hlavně to, co slepice sezobe. Pokud je její strava jednostranná a chudá, je žloutek vybledlý, chuťově nevýrazný. Domácí slípky, které si zobou na zahradě, mají krásně sytý žloutek, na který je radost se podívat. Chytrá vejce jsou ovšem ještě dál. Chovatelé přidávají totiž slepicím do krmiva mořské řasy, z kterých slepice získávají velké množství jódu. Ten se pak dostane ve větší míře i do snášených vajec. Chytrá vejce? Jen proto, že po jejich zkonzumování získáte do vlastního organismu jód nezbytný pro funkci mozku. Je to jen marketingová akce? Možná. Přesto jsou taková vejce řazená do takzvaných funkčních potravin. Funkční potraviny mají tu výhodu, že jsou nejen výživné, ale zároveň prospěšné pro zdraví.

 

Čtěte pozorně. Tuto infografiku pro vás vytvořila Státní veterinární správa

Šest receptů na netradiční velikonoční pokrmy nejen z vajec

Čeho není nikdy dost? Nových receptů, to s námi asi budete souhlasit, navíc, teď v karanténě je i dost času na vaření, pečení a vůbec všelijaké obcování s dobrým jídlem, na což jsou Češi známí experti (a experimentátoři). Od Akademie kvality, která spravuje značku Klasa ((nejznámější značku kvality uděluje ministr zemědělství mimořádně kvalitním potravinám a produktům na tři roky; logo KLASA slouží spotřebitelům k lepší orientaci na trhu při rozeznání výjimečně kvalitních produktů v porovnání s běžně dostupnými potravinami, jejich seznam najdete ZDE) jsme si vypůjčili recepty, které by vás mohly inspirovat.

„Jde o výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina (ta zas oceňuje nejlepší výrobky, které mají vazbu k určitému kraji – ať už jde o receptury, suroviny, či způsob výroby; značku bezplatně uděluje ministerstvo zemědělství, a to na 4 roky – pozn. red.),“ vysvětluje Akademie kvality.

 

Palačinky s dušenými jablky

Jablka jsou jednou z mála potravin, kterou seženete během celého roku. Přesto jsou stále chuťově dobrá. Jestliže je nestačíte sníst do té doby, než trochu zvrásní, klidně je pak použijte do palačinek. Poduste je na másle s trochou skořice a rumu a rázem si navodíte příjemnou vzpomínku na Vánoce. Aby bylo jídlo více komplexní, podávejte ho s bílým jogurtem a vlašskými ořechy. Až budete kupovat jogurt, sledujte na etiketě jeho složení. Ne všechny totiž obsahují probiotika, která podporují zažívání a imunitu.

 

 

Ingredience (na 4 porce):

Na palačinky:

  • 400 ml vlažného mléka
  • 200 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 vanilinový cukr
  • špetka soli
  • slunečnicový olej na smažení

 

Na jablka:

  • 400 g jablek
  • 50 g másla 
  • 80 g cukru krupice
  • 1 lžíce rumu
  • ½ lžičky mleté skořice
  • šťáva z 1 citronu

 

K podávání:

  • hrst vlašských ořechů
  • 100 ml bílého jogurtu 

 

Postup:

Umytá jablka oloupejte a nakrájejte na kostky.

V hrnci rozpusťte máslo, přidejte jablka, cukr a citronovou šťávu a duste zhruba 10 minut přiklopené, dokud jablka nezměknou. Odklopte a přidejte skořici a rum. Směs vařte na mírném plamenu.

Na palačinky smíchejte mouku, mléko, vejce a sůl s cukrem. Rozpalte olej a po naběračkách smažte palačinky z obou stran.

Podávejte s dušenými jablky, jogurtem a vlašskými ořechy.

Tip: Na těsto palačinek použijte klidně větší vejce, která jsou od starších slepic. Pokud si ale budete připravovat vejce naměkko, na hniličku apod., preferujte nejmenší vajíčka od mladších nosnic. Podle chovatelů bývají nejkvalitnější, proto si na nich více pochutnáte a také získáte více živin.

  

Pórkový krém se ztraceným vejcem

Pór zahradní neboli pórek všichni známe, ale často na něj zapomínáme. Místo toho upřednostňujeme příbuznou zeleninu, jako je např. cibule, česnek nebo jarní cibulka. Přitom tato aromatická rostlinka obsahuje řadu vitaminů (A, C, E a betakaroten), minerálů a antioxidantů. Má málo kalorií a podporuje trávení a imunitu. Na pórku si můžete pochutnat třeba v naší polévce! Nebojte se použít i jeho zelené konce, které jsou bohatší na vitaminy než bílý střed. Recept pozdvihne ztracené vejce, které také prověří vaše kuchařské umění.

 

 

Ingredience (na 4 porce):

  • 1 velký pórek
  • 2 velké brambory
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany ke šlehání 33 %
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Ztracená vejce:

  • 4 vejce
  • 4 lžíce octa

 

Postup:

Na rozpuštěném másle restujte pokrájenou cibuli, brambory a pórek, dokud zelenina nezměkne. Zalijte vývarem a vařte zhruba 20 minut. Rozmixujte dohladka a osolte a opepřete dle chuti.

Podávejte se ztraceným vejcem, které připravíte ve vodním víru vroucí vody se lžící octa.

Tip: Vybírejte vejce podle kódu na skořápce. Ale pozor, informace na obalu a skořápce nejsou stejné! Každá z nich totiž obsahují rozdílné informace.

 

Vejce v housce

Hravá a nenáročná snídaně, kterou si zamilují také vaše děti? Rozhodně naše vejce v housce plné sýra, slaniny, vajec, bylinek a smetany. Prostých surovin, které, jsou-li kvalitní, zmůžou zázraky. Kvalita se totiž nekompromisně projeví i na chuti. Pokud máte děti, zapojte je do přípravy. Uvidíte, jak je bude bavit dlabat housky, šoupnout do nich vejce a následně je plnit pokrájenými dobrotami svýma roztomile malinkýma ručičkama. A nebojte, na tomto receptu si zaručeně pochutnáte i bez dětí.

 

 

Ingredience (na 4 porce):

  • 4 housky
  • 4 vejce 
  • 2 lžíce smetany ke šlehání 33 %
  • 100 g nastrouhaného extra tvrdého sýru (Gran Moravia)
  • 100 g kvalitní slaniny
  • máslo
  • hrst čerstvé pažitky
  • hrst čerstvé hladkolisté petržele
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

 

Postup:

Troubu předehřejte na 170 stupňů.

Houskám odkrojte vršky a spodní části vydlabejte. Do každé z housek nasypte sýr, rozklepněte celé vejce a zakápněte smetanou. Takto připravené houstičky zasypte pokrájenou slaninou, osolte, opepřete a dejte péct. Pečte cca 15 minut a pak ještě dalších 5 minut s přiklopenými vršky.

Podávejte s nasekanými čerstvými bylinkami.

Tip: Nejste si jistí, jestli nemáte vejce v lednici už moc dlouho? Stáří vejce vám napoví jednoduchý pokus. Vhoďte ho do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé. Jestliže ale plave, raději ho nejezte.

 

Snídaňový trhaný toast

Někteří z nás si nedovedou představit, že by neměli sladkou snídani. Pokud ale toužíte po pokrmu plném živin, potěší vás náš trhaný toast. Základem je celozrnný toastový chléb, který je díky zrnům bohatý na vlákninu. Aby mělo jídlo dokonalou konzistenci, je třeba skoro půl litru mléka a také pár vajec. A čím se vaše snídaně prosladí? Především marmeládou a ovocem. Suroviny vybírejte pečlivě, jejich kvalita se totiž projeví také na chuti.

 

 

Ingredience (na 6 porcí):

  • 600 g celozrnného toastového chleba
  • 400 ml mléka
  • 400 g oblíbené marmelády/džemu
  • 150 g mražených jahod
  • 4 vejce
  • 60 g cukru moučka
  • 1 lžička vanilkového extraktu

 

K podávání:

  • 100 ml bílého jogurtu

 

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Toastový chléb nakrájejte na kostičky, zalijte ho mlékem a přidejte vejce, cukr a vanilkový extrakt. Směs promíchejte, přidejte k ní marmeládu nebo džem a ozdobte jahodami. Nechte 10 minut uležet a poté dejte do trouby péct na cca 40 minut. Podávejte s bílým jogurtem.

Tip: Nezapomínejte, že i toastový chléb můžete pořídit v celozrnné variantě. Pečivo vyrobené z celozrnné mouky obsahuje rozpustnou vlákninu, která podporuje správnou funkci zažívání.

 

Jogurtové velikonoční košíčky

Velikonoce bez vajec si nedovedou představit snad ani ty nejotrlejší povahy. V tomto receptu je přidáme do těsta a zároveň použijeme jejich čokoládové varianty jako stylovou dekoraci na nadýchaném vanilkovém krému. Protože je nedílnou součástí košíčků kvalitní bílý jogurt plný probiotik, rázem zvýšíte jejich výživovou hodnotu. A navíc díky němu budou ´muffinky´ nebesky vláčné. Už si představujete, jak se rozplývají na vašem mlsném jazýčku?

 

 

Ingredience (na 12 porcí):

Na košíčky:

  • 400 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 150 g bílého jogurtu
  • 300 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 100 g cukru krupice
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 ml slunečnicového oleje

 

Na krém:

  • 75 g změklého másla
  • 160 g žervé
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 300 g cukru moučka

 

K podávání:

  • čokoládová vajíčka na ozdobení
  • papírové košíčky

 

Postup:

Máslo našlehejte, přidejte k němu žervé opět trochu prošlehejte a pomalu přidejte moučkový cukr. Nakonec přidejte extrakt a nechte takto připravený krém v lednici.

Do mísy nasypte mouku a cukry, přidejte vejce, mléko a olej a promíchejte do hladké směsi. Přidejte jogurt a prášek do pečiva.

Těsto vrstvěte do papírových košíčků těsně pod okraj a dejte péct zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 180 stupňů.

Po upečení nechte vychladnout a ozdobte krémem a čokoládovými vajíčky.

Tip: Věděli jste, že jogurty představují výborný zdroj nejen bílkovin, vápníku a fosforu, ale také vitaminů, zejména ze skupiny B a významných stopových prvků?

 

Špekové knedlíky

Kdo by neznal ´špekáče´. Jídlo milované, nenáviděné, nebo třeba jenom opomíjené. Nabízí skvělé řešení, jak zužitkovat včerejší rohlíky. Přestože ve vás název pokrmu nejspíše vyvolává pocit, že byste si ho neměli dopřávat během diety, nenechte se zmýlit. Knedlíky se mohou vyrobit z libovější slaniny, a navíc je skvěle doplňuje sladkokyselé zelí plné vlákniny, ´céčka´, ´káčka´, antioxidantů a také kyseliny listové.

 

 

Ingredience (na 6 porcí):

  • 10 den starých rohlíků
  • 350 g slaniny
  • 3 vejce
  • 350 ml mléka
  • 120 g polohrubé mouky
  • muškátový oříšek
  • hrst mladých kopřiv (nebo petrželka)
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • slunečnicový olej

 

K podávání:

  • kysané červené zelí k podávání
  • osmažená cibulka k podávání

 

Postup:

Pečivo a slaninu nakrájejte na kostičky. Přesypte do mísy, přilijte mléko, rozšlehaná vejce a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. K směsi přihoďte posekané kopřivy a zasypte moukou. Mokrýma rukama tvarujte knedlíky a ty vařte v osolené vroucí vodě cca 25 minut. Hotové knedlíky propíchněte vidličkou a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou.

Tip: Čerstvou slaninu poznáte nejen podle vůně, ale také podle barvy. Měla by mít jasně růžovou barvu a bílý, popřípadě nažloutlý tuk.

 

Vložil: Kamil Fára

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace