Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Smažíte, vaříte? Obyvatelé Těšína začnou od března 'sbírat' tuky a oleje. Proč to dělají?

24.02.2015
Smažíte, vaříte? Obyvatelé Těšína začnou od března 'sbírat' tuky a oleje. Proč to dělají?

Foto: sternberk.eu

Popisek: Nádoby na použitý olej z kuchyně

Po různých sběrných nádobách na třídění odpadů, ať jde o plasty, papír či sklo, se počátkem března objeví v Českém Těšíně další. Půjde o kontejnery na použité tuky.

Město tak chce nejen přispět k ekologii, ale také ušetřit si problémy s ucpaným odpadem. „Naposledy jsme počátkem ledna likvidovali ekologicky vánoční stromečky – na drtičce dřeva v Ostravě skončilo 3,25 tuny jehličnanů,“ zmínila Dorota Havlíková, tisková mluvčí města Český Těšín, jednu z posledních akcí, kdy mohl každý odpovědně přistoupit k ochraně životního prostředí.

Koukejte po zelených nádobách 

Jde o pilotní projekt, jímž od března smluvní firma zajistí zdarma ekologické odstranění použitých potravinářských olejů a tuků. Zelené nádoby, opatřené informační samolepkou, budou umístěny na pěti stanovištích, kde jsou také modré kontejnery na vyřazené šatstvo. Použité potravinářské oleje a tuky musí být odkládány pouze v  plastových  uzavíratelných obalech, například v PET lahvích.

Použité potravinářské oleje a tuky se po recyklaci použijí například k výrobě biopaliva. Důležitou roli hraje také fakt, že oleje a tuky nesmějí být vylévány do kanalizace, kde způsobují závažné problémy, například zanášení kanalizačního potrubí nebo škody na zařízení.

Seznam vybraných lokalit

Nádoby na sběr upotřebených potravinářských olejů a tuků z domácností najdete zde:

-        ul. Na Horkách – Sběrný dvůr

-        ul. Dukelská – u kostela

-        ul. Pražská  - vedle parčíku

-        Hornická 11 - 13

-        parkoviště Kysucká

Společnost A.S.A., která na odpadové akci s městem spolupracuje, disponuje speciálními vozy pro sběr gastroodpadu. Součástí tohoto čtrnáctitunového unikátního vozu je tlaková nádoba o objemu 4 m3 s výklopníkem nádob o velikosti do 240 litrů a s výkonnou tlakovou vývěvou.

Co se s olejem stane dál?

V případě gastroodpadu je nutné nejen vysypat obsah nádoby, ale vzhledem k rychlému rozkladu tohoto druhu odpadu je nezbytné popelnice řádně vymýt. Proto byl navržen vůz, který je určen právě pro následné čištění nádob na gastroodpad. V případě nádoby o obsahu 120 litrů trvá výsyp včetně vypláchnutí  nádoby přibližně jednu minutu, u nádoby s obsahem 240 litrů je celý proces včetně odsátí části obsahu nádoby hotový do pěti minut.

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Lucie Bartoš

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace