Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Volby 2017

Volby 2017

Žhavá část kampaně se blíží

Letošní Karlovy Vary

Letošní Karlovy Vary

Co se dělo na festivalu

Kultura

Kultura

Pojďme se bavit: Je tu hudba, film, knihy, výstavy, nechybí exkluzivní recenze

Životní knockouty

Životní knockouty

Dal vám život ránu na solar? Nejste v tom sami, čtěte skutečné příběhy

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě celebrity dobrovolně neřeknou?

Rozhovory

Rozhovory

Politici, umělci, zkrátka každý, kdo má co říci

Dobrá zpráva: Vnitroblok v Nerudově ulici v centru Bohumína má novou vizáž

05.02.2014
Dobrá zpráva: Vnitroblok v Nerudově ulici v centru Bohumína má novou vizáž

Autor: Pavel Čempěl.

Popisek: Bohumín

Vnitroblok v Nerudově ulici, který leží v centru Bohumína mezi hřbitovem a Šunychelskou ulicí a zabírá plochu asi 1,3 hektaru, má zcela jinou podobu. Od léta se tady změnilo téměř vše. Přestavba přišla na deset a půl milionu korun, 85 procent z toho pokryla dotace.

Nejprve se ve vnitrobloku s deseti domy uskutečnily výkopy pro teplovod, pak proběhly přestavby v bytech, kde se budovalo ústřední topení, a nakonec došlo na kompletní proměnu celého dvora. Jednou z nejzásadnějších změn bylo vybudování nové silnice. Vyrostla mezi domy a napojila se na stávající příjezdovou ulici u hřbitova. Na rozdíl od ní je ale nová cesta jednosměrná. „Vznikl tak okruh, průjezd mezi domy, aby se motoristé dostali k parkovacím místům. Parkovací místa vznikla i u hřbitova a také mezi domy tak, aby v lokalitě, kde žije téměř 200 domácností, bylo kde zaparkovat,“ vysvětlila Hana Kaspřáková z odboru rozvoje a investic s tím, že projektanti se snažili využít každé vhodné místo, menší parkoviště vyrostlo třeba i u hřbitovní brány. Dohromady jich v celé lokalitě přibylo pětapadesát, čtyři z nich pro invalidy.

Uprostřed celé lokality, se našlo místo i pro nejmenší a vzniklo tady dětské hřiště

V rámci přestavby vnitrobloku vznikl prostor i pro separační kontejnery, přibylo veřejné osvětlení i chodníky. Ty vznikly podle severského modelu, kdy se neprojektuje od stolu, ale na místě se zmapovaly vyšlapané stezky, kudy jsou lidé zvyklí chodit, a na jejich místě pak vyrostly regulérní chodníky.

Mezi nimi, uprostřed celé lokality, se našlo místo i pro nejmenší a vzniklo tady dětské hřiště. To disponuje moderními prvky a unikátní podlahou. Celou plochu pokrývají speciální červené kostky z materiálu na bázi pryže. Jsou odolné, ale přitom měkké, takže tlumí pády dovádějících dětí. V lokalitě díky regeneraci přibyla i zeleň, a to téměř čtyřicet listnatých stromů a přes třicet listnatých keřů.

„Snažíme se, aby se lidem v Bohumíně dobře bydlelo. Vyměnili jsme ve všech městských bytech plastová okna, budeme zateplovat všechny věžové domy a díky napojení na teplovod mají nájemníci levnější teplo. Ke kultuře bydlení patří i okolí domů, proto jsme rádi, že díky evropským dotacím můžeme veřejná prostranství vylepšovat,“ doplnil starosta Bohumína Petr Vícha (ČSSD) s tím, že vloni se podařilo tímto způsobem proměnit hned pět lokalit v centru města.

Válcuje vás život, úřady, politici? Pošlete nám svůj příběh, v koši určitě neskončí! Na vaše unikátní zážitky čekáme na , do předmětu napište Příběh.

Vložil: Redaktor KL

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace