Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Správně natočit pivo je opravdový kumšt. Výčepní z celé republiky si to rozdali v soutěži, vítěz točí zlatý mok již sedmnáct let v Ostravě

23.03.2016
Správně natočit pivo je opravdový kumšt. Výčepní z celé republiky si to rozdali v soutěži, vítěz točí zlatý mok již sedmnáct let v Ostravě

Foto: radegast.cz

Popisek: Martin Kludka, držitel titulu Mistr Výčepní roku 2016

Chcete si dát pivo od nejlepšího výčepního? Pak vyrazte do ostravské pivnice Assen. Právě tady stojí za pípou čerstvý vítěz soutěže Radegast Mistr Výčepní Martin Kludka. Čepování piva se věnuje sedmnáct let a jeho znalosti a um ho dovedly až k vítězství v soutěži, ve které soupeřil s více než stovkou výčepních z celé ČR. Na druhém místě se umístil Boris Milev z restaurace Olympia v Ostravě a bronzovou příčku si vyčepovala Veronika Pexová z Risto Pizza Pub Tusto Brno.

Podle obchodního sládka pivovaru Radegast Zdeňka Baszczyňského je čepování dovedností, kterou rozhodně neovládá každý.  „Aby pivo v hospodě chutnalo stejně dobře, jak ho sládek uvařil, musí mít náležitou péči a být správně načepované. A to je velké umění.  Dobrý výčepní musí mít skvělé znalosti o pivu, zkušenosti, zručnost a zejména lásku k tomuto řemeslu. Jezdím po hospodách denně a jsem rád, že takových lidí vidím pořád víc. I přesto není prestiž výčepních taková, jakou by si zasloužili. Touto soutěží proto chceme oslavit um výčepních a zároveň pomoct k tomu, aby se úroveň čepování piva v hospodách a restauracích ještě zlepšila,“ vysvětlil Zdeněk Baszczyňský.

Skutečným mistrem svého řemesla je Martin Kludka z pivnice Assen v Ostravě. Ten se stal letošním vítězem soutěže Radegast Mistr Výčepní a titul bere jako ocenění pro celý Assen: „Chodí se k nám hlavně na pivo, a tak se snažíme, aby chutnalo co nejlépe. Lidi si zvykli, že u nás chutná výborně, a tak se vracejí. Věřím, že po tomto úspěchu přijdou i noví, kteří u nás ještě nebyli,“ prohlásil.

Martin Kludka si na kvalitě piva zakládá, koneckonců hosté k nim chodí především kvůli němu

Martin Kludka si na kvalitě piva zakládá, koneckonců hosté k nim chodí především kvůli němu

Soutěže Radegast Mistr Výčepní se letos zúčastnilo 135 výčepních. Soutěž probíhá ve dvou kolech. Z pěti regionálních kol postoupily do finále dvě destíky nejlepších výčepních, jejichž úkolem bylo prokázat znalosti o pivu formou písemného testu. Zlatým hřebem pak byla praktická ukázka správného čepování.

Zda je pivo dobře načepované, letos hodnotila porota ve složení:

Václav Berka, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast
Petr Kostián, šéf technického servisu, Plzeňský Prazdroj
Tomáš Mráz, obchodní ředitel on trade, Plzeňský Prazdroj
Jindřich Sikora, loňský vítěz soutěže Radegast Mistr Výčepní

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Redaktor KL