Správně natočit pivo je opravdový kumšt. Výčepní z celé republiky si to rozdali v soutěži, vítěz točí zlatý mok již sedmnáct let v Ostravě
23.03.2016
Foto: radegast.cz
Popisek: Martin Kludka, držitel titulu Mistr Výčepní roku 2016
Chcete si dát pivo od nejlepšího výčepního? Pak vyrazte do ostravské pivnice Assen. Právě tady stojí za pípou čerstvý vítěz soutěže Radegast Mistr Výčepní Martin Kludka. Čepování piva se věnuje sedmnáct let a jeho znalosti a um ho dovedly až k vítězství v soutěži, ve které soupeřil s více než stovkou výčepních z celé ČR. Na druhém místě se umístil Boris Milev z restaurace Olympia v Ostravě a bronzovou příčku si vyčepovala Veronika Pexová z Risto Pizza Pub Tusto Brno.
Podle obchodního sládka pivovaru Radegast Zdeňka Baszczyňského je čepování dovedností, kterou rozhodně neovládá každý. „Aby pivo v hospodě chutnalo stejně dobře, jak ho sládek uvařil, musí mít náležitou péči a být správně načepované. A to je velké umění. Dobrý výčepní musí mít skvělé znalosti o pivu, zkušenosti, zručnost a zejména lásku k tomuto řemeslu. Jezdím po hospodách denně a jsem rád, že takových lidí vidím pořád víc. I přesto není prestiž výčepních taková, jakou by si zasloužili. Touto soutěží proto chceme oslavit um výčepních a zároveň pomoct k tomu, aby se úroveň čepování piva v hospodách a restauracích ještě zlepšila,“ vysvětlil Zdeněk Baszczyňský.
Skutečným mistrem svého řemesla je Martin Kludka z pivnice Assen v Ostravě. Ten se stal letošním vítězem soutěže Radegast Mistr Výčepní a titul bere jako ocenění pro celý Assen: „Chodí se k nám hlavně na pivo, a tak se snažíme, aby chutnalo co nejlépe. Lidi si zvykli, že u nás chutná výborně, a tak se vracejí. Věřím, že po tomto úspěchu přijdou i noví, kteří u nás ještě nebyli,“ prohlásil.

Martin Kludka si na kvalitě piva zakládá, koneckonců hosté k nim chodí především kvůli němu
Soutěže Radegast Mistr Výčepní se letos zúčastnilo 135 výčepních. Soutěž probíhá ve dvou kolech. Z pěti regionálních kol postoupily do finále dvě destíky nejlepších výčepních, jejichž úkolem bylo prokázat znalosti o pivu formou písemného testu. Zlatým hřebem pak byla praktická ukázka správného čepování.
Zda je pivo dobře načepované, letos hodnotila porota ve složení:
Václav Berka, starší obchodní sládek, Plzeňský Prazdroj
Petr Kwaczek, sládek pivovaru Radegast
Petr Kostián, šéf technického servisu, Plzeňský Prazdroj
Tomáš Mráz, obchodní ředitel on trade, Plzeňský Prazdroj
Jindřich Sikora, loňský vítěz soutěže Radegast Mistr Výčepní
Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .
Vložil: Redaktor KL