Bejvávalo. U Hradilů se vařilo v kotlících. Z mála, soutěžícím dali brambory, kořenovou zeleninu a trochu sádla
03.09.2018
Foto: Ladislav Olejníček
Popisek: Návštěvníci si mohli zkusit i stloukání másla
FOTOGALERIE S tím, co se kdysi vařilo a jedlo v regionu, se mohli v sobotu 1. září zájemci seznámit na prostranství za penzionem U Hradilů. Spolek Přátelé Vrbenska zde s podporou Místní akční skupiny Hrubý Jeseník pořádal akci Bejvávalo, aneb co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem. Součástí akce ke 100. výročí samostatného Československa byla i kulinářská soutěž. Zkrátka pěkná akce pro místní, pořádaná místními. Takových by mělo být více…
„Vzali jsme to jako takovou poctu našim babičkám, které musely často vařit z mála. My jsme soutěžícím dali brambory, kořenovou zeleninu a trochu sádla a z toho museli vařit,“ sdělil předseda spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus. Ochutnávky, zábava, hry pro děti, vystoupení flašinetáře a další program - kdo přišel, pobavil se.
Bejvávalo aneb Co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem
V sobotu 1. září se v penzionu U Hradilů ve Vrbně pod Pradědem uskutečnila akce Bejvávalo aneb Co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem. Akce připomněla historii slezské kuchyně s ochutnávkou slezských jídel a slezských koláčů.
Společný projekt Spolku Přátelé Vrbenska a MAS Hrubý Jeseník, který byl podpořen z Programu rozvoje venkova, měl mezinárodní rozměr. „Bejvávalo se zúčastní tým z Polska. Nyskie Ksiestwo Jezior i Gór (Niské knížectví jezer a hor), s nímž jsme v kontaktu díky Spolku Přátelé Vrbenska, je polskou obdobou českých místních akčních skupin,“ informoval před akcí Zdeněk Macrineanu z MAS Hrubý Jeseník a upozornil na to, že hosté z Polska kromě jiného předvedou i stloukání másla. „Jejich účast pro nás bude i velkou inspirací, protože v Polsku jsou kulinářské soutěže velmi oblíbené a prezentace tradičních lokálních pokrmů tam má hluboké kořeny.“
Hold předkům, kteří toho moc neměli
Akce a zejména kulinářské soutěže spojené s ochutnávkou, jež se uskuteční v čase od 14 do 17 hodin, se kromě polských hostů aktivně zúčastní i místní a regionální spolky, například Spolek paní a dívek ze Dvorců, Babský spolek z Heřmanovic a další. „Půjde o kotlíkové vaření, kde základní surovinou budou brambory. Vzdáme tak hold našim předkům, kteří mnohdy měli k dispozici jen brambory a kousek sádla a z toho museli připravit oběd pro celou rodinu. Naši soutěžící budou mít ingrediencí k dispozici víc, takže uvidíme, co vykouzlí,“ vysvětlil předseda Spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus a dodal, že součástí akce, jež navazuje na vrbenské oslavy stého výročí vzniku Československa, je také výstava dobových fotografií zaměřených na gastronomii a návštěvníci si budou moci prohlédnout také staré jídelní lístky, nahlédnout do dávných receptur… Jak to celé dopadlo, se podívejte v galerii.
„Součástí projektu je i workshop naměřený na tradiční gastronomii našeho regionu, nechybí ani ukázky lidových řemesel a jarmareční prodej. Pozvali jsme řezbáře, přadlenu s kolovratem, kováře a zástupce dalších řemesel, pravou jarmareční atmosféru podtrhne flašinetář Zdeněk Hromádka, vystoupí tu 2G JazzBand Mirka Schubberta, vynikající houslistka Ilona Stryová i Duo Modulor,“ řekl Karel Michalus s tím, že Bejvávalo aneb Co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem finančně podporuje také město Vrbno pod Pradědem.
Zdroj TK
Vložil: Markéta Vančová