Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Bejvávalo. U Hradilů se vařilo v kotlících. Z mála, soutěžícím dali brambory, kořenovou zeleninu a trochu sádla

03.09.2018
Bejvávalo. U Hradilů se vařilo v kotlících. Z mála, soutěžícím dali brambory, kořenovou zeleninu a trochu sádla

Foto: Ladislav Olejníček

Popisek: Návštěvníci si mohli zkusit i stloukání másla

FOTOGALERIE S tím, co se kdysi vařilo a jedlo v regionu, se mohli v sobotu 1. září zájemci seznámit na prostranství za penzionem U Hradilů. Spolek Přátelé Vrbenska zde s podporou Místní akční skupiny Hrubý Jeseník pořádal akci Bejvávalo, aneb co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem. Součástí akce ke 100. výročí samostatného Československa byla i kulinářská soutěž. Zkrátka pěkná akce pro místní, pořádaná místními. Takových by mělo být více…

„Vzali jsme to jako takovou poctu našim babičkám, které musely často vařit z mála. My jsme soutěžícím dali brambory, kořenovou zeleninu a trochu sádla a z toho museli vařit,“ sdělil předseda spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus. Ochutnávky, zábava, hry pro děti, vystoupení flašinetáře a další program - kdo přišel, pobavil se.

Bejvávalo aneb Co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem

V sobotu 1. září se v penzionu U Hradilů ve Vrbně pod Pradědem uskutečnila akce Bejvávalo aneb Co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem. Akce připomněla historii slezské kuchyně s ochutnávkou slezských jídel a slezských koláčů.

Společný projekt Spolku Přátelé Vrbenska a MAS Hrubý Jeseník, který byl podpořen z Programu rozvoje venkova, měl mezinárodní rozměr. „Bejvávalo se zúčastní tým z Polska. Nyskie Ksiestwo Jezior i Gór (Niské knížectví jezer a hor), s nímž jsme v kontaktu díky Spolku Přátelé Vrbenska, je polskou obdobou českých místních akčních skupin,“ informoval před akcí Zdeněk Macrineanu z MAS Hrubý Jeseník a upozornil na to, že hosté z Polska kromě jiného předvedou i stloukání másla. „Jejich účast pro nás bude i velkou inspirací, protože v Polsku jsou kulinářské soutěže velmi oblíbené a prezentace tradičních lokálních pokrmů tam má hluboké kořeny.“ 

Hold předkům, kteří toho moc neměli

Akce a zejména kulinářské soutěže spojené s ochutnávkou, jež se uskuteční v čase od 14 do 17 hodin, se kromě polských hostů aktivně zúčastní i místní a regionální spolky, například Spolek paní a dívek ze Dvorců, Babský spolek z Heřmanovic a další. „Půjde o kotlíkové vaření, kde základní surovinou budou brambory. Vzdáme tak hold našim předkům, kteří mnohdy měli k dispozici jen brambory a kousek sádla a z toho museli připravit oběd pro celou rodinu. Naši soutěžící budou mít ingrediencí k dispozici víc, takže uvidíme, co vykouzlí,“ vysvětlil předseda Spolku Přátelé Vrbenska Karel Michalus a dodal, že součástí akce, jež navazuje na vrbenské oslavy stého výročí vzniku Československa, je také výstava dobových fotografií zaměřených na gastronomii a návštěvníci si budou moci prohlédnout také staré jídelní lístky, nahlédnout do dávných receptur… Jak to celé dopadlo, se podívejte v galerii.

„Součástí projektu je i workshop naměřený na tradiční gastronomii našeho regionu, nechybí ani ukázky lidových řemesel a jarmareční prodej. Pozvali jsme řezbáře, přadlenu s kolovratem, kováře a zástupce dalších řemesel, pravou jarmareční atmosféru podtrhne flašinetář Zdeněk Hromádka, vystoupí tu 2G JazzBand Mirka Schubberta, vynikající houslistka Ilona Stryová i Duo Modulor,“ řekl Karel Michalus s tím, že Bejvávalo aneb Co se vařilo a jedlo v kraji pod Pradědem finančně podporuje také město Vrbno pod Pradědem.

Zdroj TK

Vložil: Markéta Vančová