Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Co zaujalo Jiřího Macků

Co zaujalo Jiřího Macků

Každou středu i neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, ať už si myslíte, že byla a bude, anebo naopak

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosář Ely Novákové

TV glosář Ely Novákové

Co budou dávat v bedně? Víme

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Z jablek mošt, z moštu dobrá nálada a zdravý pohled na svět. V Klimkovicích mají nový lis a nové nabídky. Cena zůstává stejná

02.09.2020
Z jablek mošt, z moštu dobrá nálada a zdravý pohled na svět. V Klimkovicích mají nový lis a nové nabídky. Cena zůstává stejná

Autor: ZO ČZS Klimkovice (stejně jako ostatní snímky v článku)

Popisek: Z jablek mošt, z moštu dobrá nálada...

A tak se nám to začalo v Klimkovicích hroutit. Jediná moštárna v širém okolí byla před rozpadem. Ne že by nebyl o její služby zájem. Byl, snad až enormní. Ale lis na jablka, který si v sedmdesátých letech minulého století postavili místní zahrádkáři svépomocí, se začal rozpadat. A co víc, začal ohrožovat svou činností život obsluhy. A tak stáli místní zahrádkáři před rozhodnutím. Zavřít, nebo modernizovat?

Spolek klimkovických zahrádkářů se zapsal do dějin v roce 1974, kdy vytvořili za asistence předpisových zlatých českých ručiček lis na ovoce, který si členové spolku vyrobili z důlní hydraulické stojky, umístěné v mohutném svařeném rámu. Koš na lisování zahrádkářům vyrobili v tehdejší Dřevovýrobě podle vzorů vinařských košů. Místní klempíři zhotovili z nerez plechu vanu, ve které probíhalo vlastní lisování ovocné drtě. Lis sloužil od roku 1974 do letoška. Když počet zájemců o lisování vzrostl natolik, že kapacita původního lisu přestala dostačovat, pořídili zahrádkáři druhý lis. Zakoupili ho u specializované vinařské firmy. I ten vydržel až do letošního roku. Oba lisy fungovaly na obdobném principu vymyšleném ve starém Řecku. Ten je stejný i po třech tisíci letech, stále se vyvíjí tlak na drceninu umístěnou v koši. Jen původní šroub nahradila hydraulika. I přes výše uvedené letopočty letos lis dosloužil.

 

Původní lis ze sedmdesátých let, to byl kus

Konec? Ani nápad

Zahrádkáři skutečně chvíli uvažovali o tom, že moštárnu zavřou, ale jedná se o jedinou moštárnu, kam si může kdokoliv zajet s přebytky jablek ze své zahrady a nechat si vylisovat medově krásný mošt. Zlikvidovat takovou službu, to by byl snad hřích. A tak začalo shánění peněz. Nové vybavení moštárny pořídila Základní organizace Českého zahrádkářského svazu v Klimkovicích v letošním roce se zásadním příspěvkem dotací a také půjčky města. Moderní technologie přišla na 1,178 milionu korun, polovinu z toho zaplatila dotace z Místní akční skupiny Poodří. Další dotaci ve výši 320 tisíc korun poskytlo město, které navíc přidalo půjčku 350 tisíc korun, zahrádkáři ji budou splácet pět let.

„Moštárna byla u našich občanů vždy oblíbená a zahrádkáři jsou v Klimkovicích velmi aktivním spolkem. Proto jsme rádi s pořízením nové technologie finančně pomohli, zastupitelé byli v názoru na podporu v podstatě jednotní,“ řekl starosta Klimkovic Jaroslav Varga. Start nové moštárny se datuje od 24. srpna, ale hlavní nápor se očekává až od 5. září, kdy začne dozrávat na zahradách ovoce. To se pak v moštárně netrhnou dveře.

 

Tehdy jako dnes, výsledek je lahodný mošt

Jede se v novém

Součástí nové technologie zhotovené z potravinářské nerezi jsou drtič ovoce s myčkou, pásový lis, sedimentační nádrž, přečerpávací nádrž, pasterizér, plnička Bag in Box a další příslušenství jako kompresor, tlaková myčka, přečerpávací technika. Nový lis je založený na sítopásovém lisování. Nekonečná membrána obepíná lisovací válce, mezi které padá drcenina. Ta je následně vtlačována mezi válce a filtrační membránu.

„Lisovací proces proti minulosti trvá jen zlomek času, a hlavně odpadla těžká fyzická práce při zdvihání koše s ovocem nad hlavu do drtiče, manipulace s výliskem, manipulace s plným lisovacím košem a podkládkovými deskami, a podobně,“ popsal Dušan Petr, jeden z obsluhujících moštárny.

 

A tuto moderní moštárnu si klimkovičtí vybudovali letos

Zařízení je plně automatizované. Ovoce se vsype do mycí vany, která je umístěna na zemi, a z ní je korečkovým pásem vynášeno do drtiče, z kterého padá do lisu. Prakticky okamžitě teče z lisu mošt a s malým zpožděním padá výlisek do přistavených koleček. Vše obslouží dvě řidicí jednotky. Účinnost lisování je 75 procent, ze zhruba 1,4 kg ovoce se dá vylisovat litr šťávy. Naprostou novinkou je možnost mošt pasterizovat a stáčet ho do specializovaných sáčků Bag-In-Box opatřených malou pípou. Pasterizovaný mošt bez jakýchkoliv konzervantů vydrží v sáčku i jeden rok, může se přitom odebírat.

„Pasterizační zařízení je průtokové, jeho velkou výhodou je, že se mošt nezahřívá postupně, ale zahřeje se šokově na 80 stupňů Celsia, takže je zaručena šetrná konzervace se zachováním zdraví prospěšných látek,“ doplnil další člen obsluhy Tomáš Blaha.

Ceny lidové

Ceny moštování zůstávají stejné jako v předchozích letech, za litr moštu to je 6 korun. Nově přibývá poplatek za pasterizaci, za litr moštu v sáčku se bude účtovat 20 korun. V ceně je moštování, pasterizace, sáček a krabice. Ale vše zůstává při starém. Pokud si dovezete přepravky s lahvemi, platíte jen šest korun za litr.

 

Jabloň, foto Pixabay

Jaká je úroda

Po jarních mrazících zahrádkáři hlásili pesimistická čísla. Přemrzlo prakticky všechno. Rozhodně neočekávejte velkou úrodu, spíš úrodu zvyšujících se cen v obchodech, protože bude nedostatek. Ale snad to patří ke koloritu každoročních výhledů do blízké budoucnosti. Všechno dopadne špatně, přemrzlo to, nic nemá cenu. Zeptali jsme se proto u klimkovických zahrádkářů na to, jaká je úroda. Odpověď byla stručná, ale rozhodně nenabízela důvod k pesimismu. Úroda je prý slušná. Mošt se tedy z nového lisu bude čepovat ve velkém. Máte-li to při ruce, vyrazte. Víc pro své zdraví snad ani udělat nemůžete.

Vložil: Kamil Fára

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace