Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Víte, co je sejkorák? Senioři v Rokytnici nad Jizerou si na něm fakt pošmákli a tentokrát na něj 'padlo' půl metráku brambor

21.09.2016
Víte, co je sejkorák? Senioři v Rokytnici nad Jizerou si na něm fakt pošmákli a tentokrát na něj 'padlo' půl metráku brambor

Foto: kraj-lbc.cz

Popisek: V Rokytnici nad Jizerou pečou 'sejkory' na starých litinových kamnech. Pokud je ale nemáte, pánev úplně postačí. Samozřejmě ideálně litinová.

Nejen vyhlášenému podkrkonošskému bramboráku, nazvanému sejkorák, patřilo celé odpoledne ve čtvrtek 14. září v Domově důchodců Rokytnice nad Jizerou. Bezmála šedesáti klientům domova zahrálo k poslechu a tanci i hudební duo Bukovjan. Za seniory se přijela podívat na jejich tradiční Sejkorák také náměstkyně hejtmana LK Lenka Kadlecová.

Sejkorák připravuje pro své klienty vedení domova dvakrát ročně už řadu let. Největším hitem akce samozřejmě bývá bramborák, připravovaný podle klasického podkrkonošského receptu. „Nesmažíme ho, ale pečeme na litinové desce historických kamen, v nichž topíme dřevem. Desku potřeme špekem a po upečení každý bramborák ještě potřeme máslem,“ prozradila ředitelka domova Helena Housová. „Na sejkorák padlo padesát kilo brambor,“ dodala.

Úspěch sklidila také taneční zábava. Se seniory, upoutanými na invalidní vozík, po parketu kroužily pečovatelky. Několik seniorů v úvodu akce předvedlo jednoduchou pomůcku k posílení jemné motoriky. Sedíce v kruhu, rukama drželi obří napnutou plachtu, kterou vyhazovali do vzduchu klubíčko z vlny. Nebo si klubko jen posílali z jednoho konce na druhý.

Sejkorák si nenechala ujít ani náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová

Sejkorák si nenechala ujít ani náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová

„Sejkorák je pro klienty příjemným zpestřením jejich pobytu v domově. Tentokrát byl spojen i s ukázkou jednoduchého způsobu, jak zlepšit jemnou motoriku. I když má Sejkorák naše seniory hlavně pobavit, posiluje také komunikaci mezi nimi a při taneční zábavě je pomáhá rozhýbat. To považuji za důležité,“ dodala Kadlecová.

Krkonošské 'sejkory'

  • 1 kg syrových oškrábaných brambor
  • 200 g krupice
  • 8-10 stroužků česneku
  • hodně majoránky
  • sáček kmínu
  • 1/2 nadrobno nakrájené cibule (není nezbytná)
  • sůl
  • sádlo (máslo)

postup přípravy:

1. Brambory najemno nastrouháme, vymačkáme a slijeme vodu. Vmícháme krupici, česnek, majoránku, kmín, cibuli a dosolíme podle chuti.

2. V kamnech pořádně zatopíme, až se tál na kamnech rozpálí. Potřeme ho tukem (sádlo), plácneme na něj porci těsta a rozetřeme na tenkou placku. Po chvíli obrátíme a opečeme na druhé straně do červena.

3. Upečené dáváme do teplé misky nebo talíře a z obou stran potíráme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Pokud je všechny nedokážete sníst naráz, můžete placky později roztrhat nebo rozkrájet na malé kousky a prohřát je nasucho nebo na másle

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Redaktor KL