Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho komentátora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

(P)alba Thomase Landerse

(P)alba Thomase Landerse

Hodně tvrdý rock, metal, občas i o krapet měkčí rock... Příběhy, koncerty, desky

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Víte, co je sejkorák? Senioři v Rokytnici nad Jizerou si na něm fakt pošmákli a tentokrát na něj 'padlo' půl metráku brambor

21.09.2016
Víte, co je sejkorák? Senioři v Rokytnici nad Jizerou si na něm fakt pošmákli a tentokrát na něj 'padlo' půl metráku brambor

Autor: kraj-lbc.cz

Popisek: V Rokytnici nad Jizerou pečou 'sejkory' na starých litinových kamnech. Pokud je ale nemáte, pánev úplně postačí. Samozřejmě ideálně litinová.

Nejen vyhlášenému podkrkonošskému bramboráku, nazvanému sejkorák, patřilo celé odpoledne ve čtvrtek 14. září v Domově důchodců Rokytnice nad Jizerou. Bezmála šedesáti klientům domova zahrálo k poslechu a tanci i hudební duo Bukovjan. Za seniory se přijela podívat na jejich tradiční Sejkorák také náměstkyně hejtmana LK Lenka Kadlecová.

Sejkorák připravuje pro své klienty vedení domova dvakrát ročně už řadu let. Největším hitem akce samozřejmě bývá bramborák, připravovaný podle klasického podkrkonošského receptu. „Nesmažíme ho, ale pečeme na litinové desce historických kamen, v nichž topíme dřevem. Desku potřeme špekem a po upečení každý bramborák ještě potřeme máslem,“ prozradila ředitelka domova Helena Housová. „Na sejkorák padlo padesát kilo brambor,“ dodala.

Úspěch sklidila také taneční zábava. Se seniory, upoutanými na invalidní vozík, po parketu kroužily pečovatelky. Několik seniorů v úvodu akce předvedlo jednoduchou pomůcku k posílení jemné motoriky. Sedíce v kruhu, rukama drželi obří napnutou plachtu, kterou vyhazovali do vzduchu klubíčko z vlny. Nebo si klubko jen posílali z jednoho konce na druhý.

Sejkorák si nenechala ujít ani náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová

Sejkorák si nenechala ujít ani náměstkyně hejtmana Lenka Kadlecová

„Sejkorák je pro klienty příjemným zpestřením jejich pobytu v domově. Tentokrát byl spojen i s ukázkou jednoduchého způsobu, jak zlepšit jemnou motoriku. I když má Sejkorák naše seniory hlavně pobavit, posiluje také komunikaci mezi nimi a při taneční zábavě je pomáhá rozhýbat. To považuji za důležité,“ dodala Kadlecová.

Krkonošské 'sejkory'

  • 1 kg syrových oškrábaných brambor
  • 200 g krupice
  • 8-10 stroužků česneku
  • hodně majoránky
  • sáček kmínu
  • 1/2 nadrobno nakrájené cibule (není nezbytná)
  • sůl
  • sádlo (máslo)

postup přípravy:

1. Brambory najemno nastrouháme, vymačkáme a slijeme vodu. Vmícháme krupici, česnek, majoránku, kmín, cibuli a dosolíme podle chuti.

2. V kamnech pořádně zatopíme, až se tál na kamnech rozpálí. Potřeme ho tukem (sádlo), plácneme na něj porci těsta a rozetřeme na tenkou placku. Po chvíli obrátíme a opečeme na druhé straně do červena.

3. Upečené dáváme do teplé misky nebo talíře a z obou stran potíráme rozpuštěným máslem nebo sádlem. Pokud je všechny nedokážete sníst naráz, můžete placky později roztrhat nebo rozkrájet na malé kousky a prohřát je nasucho nebo na másle

Stalo se u vás něco, co by měli ostatní vědět? Napište na .

Vložil: Redaktor KL

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace