Liberecká Zoo zavádí hydroponické pěstování salátů. Krmí zvířata a otevírá bistro s čerstvou zeleninou
03.07.2025
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Hydroponický pěstební stojan
Liberecká zoologická zahrada rozšiřuje své ekologické projekty a zavádí inovativní hydroponické pěstování salátů a bylinek. Dva pěstební stojany, které získala ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci, umožní měsíčně vypěstovat až 500 kusů zeleniny.
Ta bude sloužit nejen jako potrava pro zvířata, ale nově i jako součást nabídky v nedávno otevřeném bistru v Dětském koutku.
Saláty pro zvířata i návštěvníky
„Ročně spotřebujeme více než dvaadvacet tisíc kusů různých druhů salátů pro krmení plazů, malých savců, primátů i kopytníků,“ vysvětluje zooložka Petra Bolechová. Hydroponické pěstování podle ní zajišťuje kvalitní krmivo bez nežádoucích látek. „Vlastní pěstování, kde víme, jaké látky a v jakém množství do systému přidáváme, je jistotou i pro nejchoulostivější druhy,“ dodává ředitel Zoo David Nejedlo.
„Všechna zvířata, která nejsou masožravá, ale jsou všežravá nebo býložravá, vždycky ocení, když dostanou čerstvý salát. Primárně to bude pro plazy nebo pro opice. Ty, když vidí něco čerstvého, tak mají radost,“ popisuje ředitel Zoo.
Čerstvé saláty, bazalku, mátu nebo divokou brokolici si brzy budou moci vychutnat i návštěvníci v novém bistru, které nahradilo starý dřevěný stánek. „Říkali jsme si, že by bylo dobré ukázat, jak si něco vypěstovat a následně zkonzumovat,“ říká Nejedlo. Provoz bistra zajišťuje sdružení Tulipan, zaměstnávající lidi se zdravotním nebo sociálním znevýhodněním.
Inspirace ze střech univerzity
Projekt vznikl díky doktorandské práci architektky Terezy Nalezené, která na střeše Technické univerzity testovala hydroponii jako způsob udržitelného zemědělství. „Hydroponické pěstování dokáže využít a ochladit prázdnou střešní krajinu, která se v létě rozpaluje,“ vysvětluje Nalezená. Její měření ukázala, že rostliny snížily teplotu pod střechou o jeden stupeň Celsia a přilákaly hmyz.
„Jedná se o vynikající příklad spolupráce zoo s univerzitou. Zahrada si může část zeleniny vypěstovat a zároveň metodu propagovat mezi návštěvníky,“ doplňuje Květa Vinklátová, náměstkyně Libereckého kraje.
Budoucnost v akvaponii a novém pěstebním zázemí
Liberecká zoo již dříve experimentovala s akvaponií, spojením pěstování zeleniny a chovu ryb. Oba ekologické způsoby chce využít i v plánovaném Údolí ohrožené divočiny. „Od hydroponie si slibujeme větší soběstačnost i vzdělávací přínos pro veřejnost,“ uzavírá Nejedlo.
Hydroponie, pěstování rostlin bez půdy pomocí živinového roztoku, se tak v Liberci stává nejen způsobem, jak nakrmit zvířata a lidi, ale i inspirací pro udržitelné využití městských prostor.
Vložil: Markéta Vančová