Co s jahodami?
Pokud si z trhu přinesete kilové zásoby jahod, vrhněte se samozřejmě do vaření jahodové marmelády. Takový recept ale známe všichni. My se radši rozhlédneme po něčem pikantnějším. A našli jsme u Rohlíku, jehož šéfkuchař Tomáš Mykytyn i jeho tým vaří čerstvá, sezónní jídla podle tradičních italských receptur. A na Rohlík přinesl recept na svěží ovocný salát, který si nyní můžete vykouzlit i doma.
Ovocný salát se sýrem Gorgonzola

SUROVINY
1 meloun Cantaloupe
80 g jahod
80 g avokáda
200 g sýru Gorgonzola
300 g listového salátu
40 g černých oliv
40 g vlašských ořechů
POMERANČOVÝ DRESINK
100 ml štávy z pomeranče
35 g medu
35 ml olivového oleje
35 ml avokádového oleje
POSTUP
Salát opereme a natrháme na menší kousky.
Zbylé ingredience na salát nakrájíme na malé kostičky.
Vše smícháme s připraveným dresinkem a servírujeme.
POSTUP NA DRESINK
Všechny ingredience smícháme a pomocí ponorného mixeru vytvoříme emulzi.
Panna cotta s jahodami

Autorem receptu je Roman Vaněk
PANNA COTTA
10 g plátkové želatiny
130 g cukru krupice
400 g smetany min. 31%
1 vanilkový lusk
JAHODOVÁ OMÁČKA
12 celých jahod
10 g vanilkového cukru
10 g solamylu
2 lžíce jahodového sirupu
čerstvá máta na ozdobení
POSTUP
Želatinu namočíme do misky se studenou vodou.
Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka.
Smetanu vlijeme do rendlíku a přivedeme ji těsně pod bod varu – bude se z ní kouřit, ale nebude se vařit. Rendlík stáhneme z ohně. Do smetany přidáme cukr, vanilková semínka a lusk, promícháme a necháme zchladnout na teplotu 70–80 °C.
Želatinu vymačkáme a přidáme ji do teplé smetany. Pečlivě promícháme metličkou a přecedíme přes jemné síto do připravených misek. Necháme alespoň 4 hodiny v lednici vychladit.
Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky.
Vodu s cukrem a solamylem smícháme a svaříme na mírném ohni v rendlíku. Přilijeme jahodový sirup, promícháme a přidáme nakrájené jahody. Promícháme a necháme vychladnout.
Na talíř vyklopíme panna cottu, přidáme jahody s omáčkou a ozdobíme lístky čerstvé máty.
Listový závin s rebarborou a jahodami

Autorem receptu je Roman Vaněk
ZÁVIN
600 g rebarbory
600 g jahod
500 g listového těsta
150 g cukru krupice
100 g rozdrcených piškotů
70 g plátků mandlí
2 žloutky na potření
2 vanilkové cukry
2 lžíce skořicového cukru
DROBENKA
150 g másla
150 g hrubé mouky
150 g cukru krupice
POSTUP NA DROBENKU
Všechny suroviny smícháme dohromady a rukama promneme do sypké drobenky.
POSTUP
Troubu rozehřejeme na 200 °C.
Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na špalíčky, dlouhé 2 cm. Jahody omyjeme, osušíme, zbavíme stopek a nakrájíme na čtvrtky.
Listové těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a rozdělíme ho na 3 díly. Na každý díl doprostřed nasypeme rozdrcené piškoty, poklademe rebarborou, jahodami, posypeme cukrem, vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a nakonec poklademe plátky mandlí.
Jednu stranu těsta přehneme přes náplň a potřeme rozšlehanými žloutky. Přes těsto přehneme druhou část těsta a znovu ho potřeme žloutkem. Po celé délce jemně propícháme vidličkou.
Povrch závinu posypeme připravenou drobenkou a pečeme v rozehřáté troubě 25 - 30 minut.
Fotografie lahodných pokrmů publikovány se souhlasem Rohlík.cz.
|