Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Překvapivé afrodiziakum. Jahody. V Liberci se chystá jahodový trh, večer se liberecké ložnice zaplní milostným třeštěním

16.06.2021
Překvapivé afrodiziakum. Jahody. V Liberci se chystá jahodový trh, večer se liberecké ložnice zaplní milostným třeštěním

Foto: Se svolením: Trhy v Liberci

Popisek: Jahody kam se podíváš

Málo se to ví, ale hodně se o tom šušká. Jahody jsou nejen doménou víly Amálky, ale i ložnic, kde dovedou vybičovat k netušeným výkonům. Fungují totiž jako historií ověřené afrodiziakum, které působí na obě pohlaví. Ale jako u všeho, je potřeba hlídat si hladinu jahodového štěstí. Víc než hrníček jahod denně nejíst, pak už začnou trochu zlobit. V Liberci se chystá tradiční Jahodová neděle. Trhy plné jahodových orgií.

Před libereckou radnicí se bude konat speciální trh, zaměřený především na jahody, s názvem Jahodová neděle. Na tu se můžete těšit 20. června od 10 do 16 hodin na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. V 13 proběhne už tradiční velká soutěž v pojídání jahodových knedlíků o 1000 korun útraty na trzích a celá akce nabídne řadu laskomin pro váš žaludek a ducha.

  • ochutnáte nejrůznější výrobky z jahod – džemy, koláče, palačinky, vafle, dortíky, zmrzlinu a mnoho dalšího
  • nakoupíte čerstvé jahody z domácí produkce a spoustu dalších výrobků a produktů z našeho farmářského trhu
  • dáte si vynikající prosecco s jahodou
  • dobře se najíte a napijete
  • připravené jsou Jahodohrátky - soutěže a dílničky pro děti a zábava pro příjemnou neděli
  • celým dnem bude provázet Jitka Mrázková a skupina Duo Bigband
  • a pokud to hygienická pravidla dovolí, tak proběhne i tradiční a oblíbená soutěž v pojídání jahodových knedlíků

 

Jahodová neděle, tradice, kterou se snažil zrušit jen covid, bez úspěchu. Foto Trhy v Liberci

Co jahody nabízí

Když už odejdete z Jahodové neděle před libereckou radnicí s pořádnou zásobou jahod, je dobré vědět i o výhodách (a nevýhodách), které jahody nabízí. Tak předně, jahody jsou zdrojem vitamínů B, C, a E. Najdete v nich organické kyseliny, ty působí jako prevence nádorových onemocnění. Ale to není všechno. Jahody v sobě mají i draslík, hořčík, vápník a pár netypických prvků, jako je fluor, bor nebo molybden.

A co by to bylo za jahodové trhy, kdyby na nich nebyly jahody. Budou. A všude. Ve všem. Foto Trhy v Liberci

Jeden prvek jsme záměrně vynechali. A tím je zinek. Toho mají jahody na rozdávání ve svých semínkách. A k čemu je našemu tělu prospěšný přírodní zinek? K tajemstvím v ložnicích. Jahody zvyšují množství testosteronu v těle, podporují krevní oběh… tam dole (mrk, mrk). K tomu ještě pomáhají při léčbě nemocí srdce. Prostě jahoda, lahůdka, jejíž pojídání má své pozitivní důsledky. Sexuální výkonnost jahody ovlivňují jak u mužů, tak i u žen. Ale pozor, čeho je moc, toho je příliš. Denně byste měli sníst maximálně jeden hrníček jahod. Větší množství vám nezaručí příjemné chvilky v ložnici, ale nepříjemné chvíle na toaletě. Příliš mnoho jahod totiž může vést i k průjmům nebo plynatosti.

 

Co s jahodami?

Pokud si z trhu přinesete kilové zásoby jahod, vrhněte se samozřejmě do vaření jahodové marmelády. Takový recept ale známe všichni. My se radši rozhlédneme po něčem pikantnějším. A našli jsme u Rohlíku, jehož šéfkuchař Tomáš Mykytyn i jeho tým vaří čerstvá, sezónní jídla podle tradičních italských receptur. A na Rohlík přinesl recept na svěží ovocný salát, který si nyní můžete vykouzlit i doma.

Ovocný salát se sýrem Gorgonzola

SUROVINY

1 meloun Cantaloupe

80 g jahod

80 g avokáda

200 g sýru Gorgonzola

300 g listového salátu

40 g černých oliv

40 g vlašských ořechů

 

POMERANČOVÝ DRESINK

100 ml štávy z pomeranče

35 g medu

35 ml olivového oleje

35 ml avokádového oleje

 

POSTUP

Salát opereme a natrháme na menší kousky.

Zbylé ingredience na salát nakrájíme na malé kostičky.

Vše smícháme s připraveným dresinkem a servírujeme.

 

POSTUP NA DRESINK

Všechny ingredience smícháme a pomocí ponorného mixeru vytvoříme emulzi.

Panna cotta s jahodami

Autorem receptu je Roman Vaněk

 

PANNA COTTA

10 g plátkové želatiny

130 g cukru krupice

400 g smetany min. 31%

1 vanilkový lusk

 

JAHODOVÁ OMÁČKA

12 celých jahod

10 g vanilkového cukru

10 g solamylu

2 lžíce jahodového sirupu

čerstvá máta na ozdobení

 

POSTUP

Želatinu namočíme do misky se studenou vodou.

Vanilkový lusk podélně rozřízneme a špičkou nože z něj vyškrábneme semínka.

Smetanu vlijeme do rendlíku a přivedeme ji těsně pod bod varu – bude se z ní kouřit, ale nebude se vařit. Rendlík stáhneme z ohně. Do smetany přidáme cukr, vanilková semínka a lusk, promícháme a necháme zchladnout na teplotu 70–80 °C.

Želatinu vymačkáme a přidáme ji do teplé smetany. Pečlivě promícháme metličkou a přecedíme přes jemné síto do připravených misek. Necháme alespoň 4 hodiny v lednici vychladit.

Jahody očistíme a nakrájíme na čtvrtky.

Vodu s cukrem a solamylem smícháme a svaříme na mírném ohni v rendlíku. Přilijeme jahodový sirup, promícháme a přidáme nakrájené jahody. Promícháme a necháme vychladnout.

Na talíř vyklopíme panna cottu, přidáme jahody s omáčkou a ozdobíme lístky čerstvé máty.

Listový závin s rebarborou a jahodami

Autorem receptu je Roman Vaněk

 

ZÁVIN

600 g rebarbory

600 g jahod

500 g listového těsta

150 g cukru krupice

100 g rozdrcených piškotů

70 g plátků mandlí

2 žloutky na potření

2 vanilkové cukry

2 lžíce skořicového cukru

 

DROBENKA

150 g másla

150 g hrubé mouky

150 g cukru krupice


POSTUP NA DROBENKU

Všechny suroviny smícháme dohromady a rukama promneme do sypké drobenky.


POSTUP

Troubu rozehřejeme na 200 °C.

Rebarboru oloupeme a nakrájíme ji na špalíčky, dlouhé 2 cm. Jahody omyjeme, osušíme, zbavíme stopek a nakrájíme na čtvrtky.

Listové těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a rozdělíme ho na 3 díly. Na každý díl doprostřed nasypeme rozdrcené piškoty, poklademe rebarborou, jahodami, posypeme cukrem, vanilkovým cukrem, skořicovým cukrem a nakonec poklademe plátky mandlí.

Jednu stranu těsta přehneme přes náplň a potřeme rozšlehanými žloutky. Přes těsto přehneme druhou část těsta a znovu ho potřeme žloutkem. Po celé délce jemně propícháme vidličkou.

Povrch závinu posypeme připravenou drobenkou a pečeme v rozehřáté troubě 25 - 30 minut.

Fotografie lahodných pokrmů publikovány se souhlasem Rohlík.cz.

Vložil: Kamil Fára

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace