Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Nostalgická kavárnička Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Světu vládnou chtíč a mlsota. Po francouzsku. TV glosář

15.06.2025
Světu vládnou chtíč a mlsota. Po francouzsku. TV glosář

Foto: Se svolením Apple TV

Popisek: Benjamin Voisin v hlavní roli gastronomicko-dobrodružného seriálu z napoleonských dob Careme

Píšou se první roky 19. století, Napoleon Bonaparte se tvrdou vojenskou rukou vypořádal s royalisty i jakobíny a nyní hodlá dobít svět.

Ve stejné době je tu jiný muž, který sice nehodlá nosit korunu, zato si chce podmanit nejvyšší kruhy Evropy kuchařským uměním. V Paříži se stále hojně popravuje, intrikuje, ale také miluje, a Antonin Carême v tom se svými skvělými jídly proplouvá směrem ke slávě, která mu bude patřit navěky.

Francouzské historické filmy a seriály mají zcela jiný šarm a kouzlo než britské, neřkuli americké. Zejména Paříž je od dob dynastie Bourbonů pověstná nezřízeným holdováním radostem života u dvora. Slavnosti plné excentrických vystoupení, nevázané erotiky a luxusních hostin sice přerušila Velká francouzská revoluce, jenže jakobíni se soustředili spíš na radikální změny v zákonech, než na vymýcení zhýralého života.

Za vlády Napoleona se tak na šlechtických dvorech i v domech nových zbohatlíků znovu na opuletních hostinách holdovalo dobrému jídlu, pečením, salátům i cukrovinkám. A zatímco se v kuchyních předháněli kuchaři ve vymýšlení originálních receptů, na jiných místech se kuly pikle, v nichž se často těžko odlišovalo, kdo je pro Napoleona a kdo proti němu. Krásné ženy byly nástrojem získávání informací, ale také dobyvatelkami moci v pozadí svých mužů.

V tomto prostředí se Marie-Antoine Carême, později známý jako Antonin Carême, etabloval jako mistr kuchař a cukrář, který vařil ve šlechtických rodinách, u samotného Napoleona, později u dvora ruského cara Alexandra I., ve Vídni, v Londýně, aby nakonec spokojeně zakotvil opět v Paříži, v rodině bankéře Jamese Rothschilda. Měl jistě pestrý život, z chudého kluka ulice se vypracoval na slavného šéfkuchaře a autora kuchařských knih, které štědře sponzorovala rodina Rothschildů. Co pravděpodobně k jeho kariéře nepatřilo a co mu přiřkl až britský autor historicko dobrodružného románu Ian Kelly, byly vyzvědačské aféry.

Ian Kelly se vydal tak trochu ve stopách Alexandra Dumase (který ostatně Carêmeho zmiňuje ve své knize Le Grand Dictionarynaire de cuisine) a ve svém románu Cooking for Kings: The Life of the First Celebrity Chef promíchal skutečné historické události a postavy se smyšleným příběhem plným dobrodružství, intrik a vášní. Se scenáristou Davidem Serinem pak tuto knihu přetavil do scénáře osmidílného seriálu, natočeného ve Francii. Seriál Carême vznikl pro Apple TV a je letošním příspěvkem této produkce, určeným všem milovníkům pseudohistorických seriálů, plných nádherných dobových kulis, kostýmů a v tomto případě i pohledů do kuchyní napoleonské éry.

 

Nechte se strhnout příběhem, plným vášní

V napoleonské Evropě, uprostřed převratných událostí, sní Antonin Carême, sirotek s výjimečným talentem, o jediném. Stát se nejslavnějším kuchařem na světě a dobýt uznání novému umění, gastronomii. Aby toho však dosáhl, musí uzavřít smlouvu s ďáblem a stát se špionem ve službách machiavelistického muže, který povýšil politiku na umění, Talleyranda.

Seriál Carême, natočený částečně podle skutečných událostí, směřujících ke korunovaci Napoleona francouzským císařem, nás zavádí do světa, kde se chudoba a drsné prostředí kuchyní potírají s bohatstvím soukromých sídel, kde jsou skutečné city poškozovány přetvářkou a kde vládne manipulace. Carême je odhodlán uniknout chudobě a splnit si svůj sen, ale také pomstít se za smrt milovaného nevlastního otce. Může mít všechno, krásné ženy, peníze, slávu a uznání již tehdy existujících novinářských recenzentů vyhlášených kuchyní. Jenže věc má háček. Jak se vyznat v tom, kdo v chaotické době stojí na správné straně? Komu dát důvěru a jak se sám vyhnout gilotině?

Díky kombinaci životopisného příběhu, historického dramatu, špionážní zápletky i milostných eskapád se seriál Carême jistě zalíbí fanouškům ambiciózních historických fresek, jako jsou Versailles, Velká nebo Bridgertonovi. Zájemci o dějiny gastronomie a politickou roli vaření za Napoleona v něm navíc najdou jedinečný úhel pohledu, který je na plátně využíván jen zřídka.

Antonin Careme je v historii vaření znám jako tvůrce zejména cukrovinek, jejichž lahodnou podobou se vynikající cukráři chlubí dodnes, ať už je to sufflé, profiteroles nebo jahodovosmetanový dort Malakoff. Z jeho „vysoké kuchyně“ pocházejí ale také recepty na více než sto omáček, z nichž k základům umění vaření dodnes patří espagnole, veluté, allemande nebo béchamel. Tvrdí se dokonce, že Careme „vynalezl“ francouzské smažené brambůrky, tedy pommes frites.

Až se vám u seriálu budou sbíhat sliny nad telecí roládou, nadívanou vnitřnostmi, nebo mnohem prostšími, nicméně neméně chutnými zapečenými brambory s bešamelem a bylinkami, vězte, že základem všech těchto laskomin je dostatek času a kuchařská trpělivost. Tak to alespoň v seriálu tvrdí hlavní hrdina. Pokud se vám zdá, že pohledy do kuchyně střídá až příliš mnoho erotiky, připomeňte si, že jsme ve Francii, kde se bez sladké šlehačky a neméně sladkého sexu prostě nic neobejde. Carêmemu to ostatně stručně  a jasně vysvětluje jeho zaměstnavatel, hrabě a ministr zahraničí Charles Maurice de Talleyrand-Périgord, když ho zasvěcuje do světa intrik. Světu vládnou jen dvě emoce, strach a chuť. Chuť se přitom skrývá v rozkroku a v žaludku.

Herci a skvostná výprava

Jména francouzských herců v hlaních rolích, Benjamin Voisin, Lyna Khoudri a Jérémie Renier, našim divákům asi mnoho neřeknou. Ve Francii ovšem patří k hvězdám a jejich herectví v seriálu je křehce intimní i rozverně pikantní, jak si žánr žádá. Co bezpochyby patří ke kladům seriálu, je výběr lokací interiérových i exteriérových, který prezentuje napoleonskou Paříž v celé její uvolněné porevoluční kráse. K té patří i nová ženská móda splývavých šatů bez korzetů, jaké dávají vyniknout štíhlým dámám s luxusními šperky. Jak se ta štíhlost má k několikachodovým hostinám, těžko říct. Třeba proto byly tak populární malinké zákusky.

Zdroje: Wikipedia, CSFD, Apple TV, sortiraparis.com, czechspecials.cz

 

Ela Nováková 

Vložil: Ela Nováková