Menu nabízí sektářského Ralpha Fiennese, který krmí kapitalistické snoby jako prasata na porážku. Filmová reflexe Viktora Horáka
19.01.2023
Foto: Falcon (stejně jako ostatní snímky v článku)
Popisek: Ralph Fiennes jako šéfkuchař Slowik
Na přelomu prosince a ledna se tuzemskými kiny prohnala kousavá, ale trochu zapadlá filmová satira Menu. V ostrém thrilleru exceluje mladá Američanka Anya Taylor-Joy a britská filmová a divadelní hvězda Ralph Fiennes. Nenápadný snímek byl poměrně velkým překvapením jak pro kritiky, tak pro diváky. Svižně ubíhající thriller od tvůrců oceňované série Boj o moc se pyšní solidním obsazením, dobře napsaným scénářem a unikátní atmosférou, která kloubí boj o život, návyky městské smetánky, luxusní delikatesy a cit pro epiku, vše zasazené v komorní a hypermoderní restaurace na tichomořském ostrově. Krvavá černá komedie o snobské elitě a luxusním fine-diningu nám ukazuje pomíjivost kapitalistických elitářů.
Režisér Mark Mylod natočil snímek, který své největší kouzlo skrývá v nenápadnosti a jednoduchosti. Ne nadarmo se tudíž říká, že „krása se skrývá v detailech“: a v případě filmu Menu to platí dvojnásob. Mylod si udělal jméno především díky režírování oceňovaných seriálů Hra o trůny nebo Boj o moc, ale na filmovém poli na sebe zatím moc neupozornil. Snímkem Menu se mu to ale poměrně podařilo, přesto má tento film několik rozpačitých momentů: hlavním úrazem je částečné nevyužití a nedotažení celkové premisy. Krvavá komedie Menu se strefuje do bezpáteřních a naivních zbohatlíků a představitelů buržoazní smetánky, která se žene pouze za pomíjivostí a ztratila kontakt s realitou. Zatímco Ralph Fiennes jako šéfkuchař se svým oddaným týmem hodlá dekonstruovat výběrové delikatesy, ale také celospolečenskou hierarchii. Až na to, že netuší, že mezi hosty je nové překvapení v podobě konvence narušující Anyi Taylor-Joy, která si na fine-diningové restaurace zrovna moc nepotrpí.
Anya Taylor-Joy a Nicholas Hoult jako Margot a Tyler
„Mladý pár cestuje do jedné z nejexkluzivnějších destinací na světě, aby povečeřel v restauraci, která nabízí jedinečný kulinářský zážitek. Šéfkuchař však připravil tajnou ingredienci, která bude mít pro oba zamilované překvapivý výsledek,” píše o filmu internetový portál Česko-Slovenská filmová databáze. Zábavná, hororem „šmrncnutá“ černá komedie stylizovaná jako satira o dnešní nafoukané společnosti zasazené do luxusního prostředí nóbl a hypermoderní restaurace funguje během první půlky bravurně. Představení pestré škály charakterů a postav: food kritička, šéfredaktor časopisu o jídle, vyhaslá televizní hvězda, partička mladých boháčů ze start-upu a mladík, zahleděný do kuchařského umění slavného a nevyzpytatelného, až démonicky klidného šéfkuchaře Slowika z Bratislavy.
Každá delikatesa má svůj příběh a historii
Úvodní sekvence příchodu na ostrov je ve všech případech soběstačná: prosklená moderní restaurace, tradicionalistická chata šéfkuchaře nebo pěstování rostlin, plodin a chování zvířat, které večer dostanete na stůl s výhledem jak na ostrov a moře, tak do nitra kuchyně, kde vznikají ty nejluxusnější pokrmy. Samostatné rozdělení scénáře do kapitol podle jednotlivých chodů je poměrně nápadité a diváci ocení výběr delikates, které jsou „okořeněné” symbolickým vyprávěním o každém jídle v rámci dějin lidstva. Mezi chody se objeví ostrovní rostliny na kamenech, přílohy ke chlebu bez chleba, mořská voda, tacos s osobním životním vzkazem pro každého strávníka, včetně geniální objednávky po pravém americkém hamburgeru s hranolky. Jako pomyslná třešnička na tomto delikátním dortu působí odměna v podobě vajíčka pro nejlepší „schovávanou” nebo závěrečné opékání symbolu kapitalismu a nihilismu fine-diningového světa.
Scénář filmu je rozdělen do kapitol podle jednotlivých chodů.
Diváci se do vyhlášeného podniku vydávají s mladou kráskou Margot, doprovázející mladého fanouška kuchařských trendů Tylera, který je nadšeným labužníkem a touží poznat všechny tajnosti a triky slavného mistra – a také trouba s nedostatkem taktu a ohledů. Záhy vyjde najevo, že Margot na poslední chvíli zaskočila za původní Tylerovu partnerku. A personál restaurace z toho vůbec nemá radost: připravená hostina je totiž vymyšlena přesně na míru pozvaným hostům. Hosté zasedají k jídelním stolům a kuchaři začínají nosit chod za chodem. Zpočátku bujará atmosféra se ochladí, venku se smráká a všem začíná být jasné, že tento večer bude krvavější než steak na jejich talíři.
Sektářský kuchař proti kapitalistické elitě
Druhá půlka ale ztrácí na tempu a z chytře působící satiry na dnešní kastovní svět se stává žánrová hříčka, která se nebojí krvavějších scén a čím dál více se restaurační thriller mění v čistokrevný boj o přežití. Až na to, že vybraná delegace strávníků se o záchranu života prakticky ani nesnaží - až na Anu Taylor-Joy, která si výborně notuje s Ralphem Fiennesem. Tato herecká dvojice drží film pohromadě a při životě, jelikož se konec začíná rozkližovat do konvenčně prvoplánového tvaru: zlý kuchař (téměř guru a vůdce sekty) a jeho nohsledové se mstí kapitalistické společnosti, kterou nejdříve „krmí jako prase na porážku” a poté nechávají běhat v lesích až k epickému závěru. Díky tomu se sama satira Menu stává tím, z čeho si scenáristé Seth Reiss a William Tracy (s režisérem se potkali během společné práce na seriálu Boj o moc) dělají srandu. Přesto je ale film Menu zábavnou černohumornou a místy krvavou podívanou, kterou, když jí dochází dech, podrží kvalitní herecký ansábl a originální prostředí.
Privilegovaní strávníci budou brzy bojovat o přežití.
Menu jde pozvolna, ale systematicky čím dál více do extrému a v lecčems připomíná podobně laděné společenské satiry jako byl anti-trumpovský snímek Lov nebo netflixovský horor Díra. Film se sice nemůže rovnat podnětným a filozoficky laděným satirám jako je např. O slavnosti a hostech od Jana Němce, ale může směle konkurovat úspěšnému netflixovskému trháku K zemi hleď! nebo pozoruhodnému kraťasu Velká žranice od Denise Villeneuva. Mylod zde velmi účinně poukazuje na absurditu a vyprázdněnost snobské elity, a především baví tím, jak daleko dokáže zajít v řadě zlomyslných nápadů. Zasmušilý, zdrcený, ale svým způsobem uspokojivý a vítězný pohled Ralpha Fiennese ale jen tak nezapomenete. Stejně jako budete mít ještě dlouho v paměti nestandardní večeři, která směřuje k smrtícímu finále, které všichni účastníci tuší, ale málokdo se proti tomu vůbec snaží bránit. Hlavní otázkou černo-komediálního thrilleru Menu je: jak moc jsou lidé schopni zavírat oči, když je nebezpečí tak zjevné? A jaký recept proti tomu může fungovat? Vzhledem k blížícímu se druhému kolu prezidentských voleb, to je otázka více než nasnadě.

Vložil: Viktor Horák