Předvánoční nadílka: Pečení Josefa Maršálka, záhadný hotel Winterhouse, legendární Arthur Conan Doyle i dívka bojující s leukémií
12.11.2020
Foto: nakladatelství LEDA
Popisek: Tajemství a záhady A. C. Doyla
Naše redakce měla možnost listovat knižními novinkami hned několika nakladatelství. Ať už je to ceněný thriller J. T. Ellisonové, Tajemství a záhady Arthura Conana Doyla nebo román Žena v bílém kimonu. Mysleli jsme také na nejmenší čtenáře a samozřejmě i na jejich rodiče. Těm budou určené hned dvě novinky z řady gastronomických specialit.
Hlavní hrdinkou Tajemství krve je Mindy Wrightová, sedmnáctiletá sjezdařka, která bojuje na trati o kvalifikaci pro zimní olympijské hry. Až do chvíle, když těžký pád a tříštivá zlomenina nohy její závod ukončí. Otazník nad další závodní kariérou však ztratí váhu, když se v nemocnici ukáže, že dívka trpí leukémií a že naléhavě potřebuje transplantaci kostní dřeně. Z knihy, kterou jsme měli možnost listovat, přinášíme ukázku z chvíle, kdy Mindy leží v nemocnici. „Je tu ale jedna komplikace.“ Na ta slova se objeví další doktor, jako by čekal v bočních kulisách na svou narážku. Světla, doprostřed scény, prosím, a pokračujte. Lauren potlačí nutkání říct: Já to věděla. Místo toho napne svaly. „To je doktor Oliver. Je z onkologie.“ „Cože? Z onkologie?“ Jasper chytí Lauren za ruku. Drtí ji kosti a ona, přestože by se chtěla vyškubnout, se ho drží stejně urputně.

Při doktorových slovech se jejich svět převrátí vzhůru nohama. Dárci bývají rodiče, ale testy ukážou, že Mindy ve skutečnosti není jejich dcera. Aby přežila, musí se rozplést klubko lží kolem jejího narození – vyměnili ji jako novorozence nešťastnou náhodou, nebo je ve hře něco mnohem zlověstnějšího? Hledání pravdy rodinu rozdělí. J. T. Ellisonová je slavná americká spisovatelka s desítkami knih a řadou ocenění na kontě. Pokud jste od ní dosud nic nečetli, neváhejte. V překladu Vlasty Hesounové vydává LEDA.
Dále je tu krásně vyzdobená sbírka próz Tajemství a záhady Arthura Conana Doylea, jež vychází v překladu Věry Kláskové. Tento první svazek zahrnuje Doyleovy prózy plné záhad a tajemství. Můžeme jmenovat novelu Parazit s paranormálním podtextem, Nové pohřebiště, Strašidlo pro Goresthorpe Grande, Jak se to stalo či Exponát č. 249. Současně vychází také druhý svazek, který nese název Dobrodružství na moři i na souši. Následující třetí se bude jmenovat Doktoři a další vědci a čtyřdílnou doyleovskou sérii uzavře nový překlad slavného Psa baskervillského, který vyjde s doprovodem působivých dobových ilustrací. Kdybyste náhodou váhali, kdo je to ten sir A. C. Doyle, pak vězte, že to byl britský spisovatel proslulý především příběhy o Sherlocku Holmesovi, jež zásadně ovlivnily podobu detektivního žánru. Krom toho se věnoval své lékařské praxi, pěti dětem, divadelním hrám i méně známým příběhům profesora Challengera. Za své dílo získal řadu ocenění na poli literárním i světovém. Za všechny uvedu Nejctihodnější řád sv. Jana Jeruzalémského. Také tuhle báječnou četbu přináší LEDA.

Poslední novinkou téhož nakladatele, na kterou bych chtěl upozornit, je román Žena v bílém kimonu. Příběh vyrůstá z drsného, málo známého období před několika desítkami let a inspirovaly ho skutečné události. Předkládá portréty dvou výrazných žen. Jedna řeší hlubokou rozpolcenost mezi příkazy rodné kultury a voláním vlastního srdce, zatímco druhá se odvážně vydává na nejistou cestu, aby zjistila, co pro ni vlastně představuje domov. Navzdory tomu, že obě ženy oddělují oceány i celá desetiletí, jsou nerozlučně svázány společným tajemstvím. Zmíněný titul je debutem televizní žurnalistky Any Johns, přičemž její Japonsko z šedesátých let minulého století zaujalo nejen odborníky, ale i běžné recenzenty a čtenáře. Kniha se za poslední rok dočkala mnoha znamenitých a pochvalných ocenění. V českém překladu Věry Kláskové nabízí LEDA.
Jak jsem už psal úvodem, mysleli jsme nejen na osvěžení mozků, ale i našich žaludků. A právě proto jsem vybral dvě novinky z oboru gastronomie. První budou koláče populární cukrářky Chez Lucie, druhou sváteční pečení Josefa Maršálka. V obou případech nezbývá než postesknutí, jaká je to škoda, že stránky nevoní...

Sladké synonymum štěstí na šest písmen? Koláče! Populární cukrářka Chez Lucie zasvětí do tajů jejich pečení a ukáže, jak vytvořit ty nejlahodnější kousky. I úplní začátečníci s jejími srozumitelnými postupy prý snadno upečou jednoduché ovocné koláče, ale i složitější kynuté frgály a desítky dalších skvělých dobrot. Abych tak řekl, jelikož uvařit umím maximálně čaj a vejce, dostali mě především ty fotografie. Ať už v knížce nebo na jejím facebooku. To by člověk nevěřil, že jiný člověk tohle může dokázat. Jasně, řada kulinářských show nás dennodenně přesvědčuje o tom, že to je snadné, rychlé, ale ono to tak není. Vítám fakt, že Koláče, druhá kniha pod nakladatelstvím CPRESS po Dortech, začíná úvodem pro naprosté diletanty (jako já), kteří sice nevědí, co je to balonová metla a rádlo, ale rádi se poučí.
Jak jsem byl ochoten koláče od Chez Lucie risknout, v případě Josefa Maršálka bych se o to nepokusil ani smykem. Už jen ty názvy jeho exkluzivních pokrmů: Labutí jezero, Turecké želé s růží a kávou, tyčinky z lískových oříšků s pomerančem a žloutkovou polevou. To je pro mě pomalu jako operace páteře... Neškrtám si.

Přemýšlíte ale, jak dodat svátečnímu pečení jiskru a jste zběhlí v kuchyni? V šedesáti unikátních receptech inspirovaných dětstvím, zážitky z cest i aktuálními světovými trendy vám autor ukáže, jak z klasického cukroví udělat něco výjimečného. „Podělím se s vámi také o své tajné tipy, takže společně zvládneme cukrařinu špičkové úrovně přímo u vás doma. A co vás všechno čeká? Sušenky s polevou z pomerančové vody, fíkový salám s rumem a pistáciemi, makové tyčky s meruňkovou marmeládou, kakaové dortíčky s medovou pláství, perníkový řez s želé ze svařeného vína nebo třeba smažené tvarohové vločky. Pojďme se do toho pustit – sladce, s láskou a společně!" inspiruje známý mistr cukrář. U jeho novinky bych vyzdvihnul taky fotografie Marie Bartošové a hutnější vazbu. O to se znovu postaralo nakladatelství XYZ, stejně jako v předešlé a ihned vyprodané Moderní české cukrařině (2020).
No a abych nevynechal ani děti, je tu závěrečná část trilogie Winterhouse. Alžbětu totiž čeká nejlepší jaro v životě – přestěhovala se do hotelu Winterhouse za svým dědečkem a vše se zdá být dokonalé. Jenže nic netrvá věčně, a tak je spolu s Freddym vtažena do víru další záhady. Poté, co z hlubin hotelu zaslechnou hlas zlovolné Gracelly Wintersové, která už měla nadobro zmizet, je vše jasné: někdo se ji snaží znovu vyvolat na tento svět. Podaří se Alžbětě a Freddymu naposledy porazit Gracellu a ochránit hotel jednou provždy?
Autorem úspěšné knihy Hotel Winterhouse a jejího pokračování Tajemství hotelu Winterhouse je Američan Ben Guterson. Ten byl v minulosti nominován na Edgar Award a Agatha Award. Působil deset let v Novém Mexiku a Coloradu jako středoškolský učitel, poté strávil několik let u společnosti Microsoft. Žije poblíž Seattlu na úpatí Kaskádového pohoří. S kariérou u Billa Gatese nakonec seknul, html kódy pověsil na virtuální hřebík a jal se psát. Že udělal dobře, nemusím zdůrazňovat. Už jen to, že se dostal na stránky KrajskýchListů.cz, přeci svědčí o jeho talentu a kumštu. Abych trochu zvážněl: jeho novinka je určena dětem od devíti let, počtou si v ní ale i dospělí. Má výborné ilustrace Chloe Bristol, moc hezký překlad Evy Kadlecové a ideální velikost fontu, která děti po prvním listování neodradí. Vydává CPRESS.

Vložil: Zdeněk Svoboda