Bylinkářka z Národního. Jak se hvězda alternativního rocku promění v biomatku? TV glosář Ely Novákové
19.10.2020
Foto: ČT
Popisek: Kateřina Winterová v nové řadě Herbáře
FOTO / VIDEO Díru do světa udělala v 90. letech jako zpěvačka kultovní alternativní kapely The Ecstasy of St. Theresa, dva roky po absolvování konzervatoře se stala stálou členkou souboru činohry Národního divadla a osm let už pro Českou televizi připravuje a moderuje pořad Herbář, zaměřený na tradiční pěstování rostlin a zdravou kuchyni, a píše knihy o zahradě, vaření a zdravém životním stylu.
Jak se hvězda alternativního rocku promění v biomatku? U Kateřiny Winterové to přišlo jaksi samo. Říká o sobě, že nikdy moc nezvládala noční život spojený s kapelou, že je prostě denní člověk. „Kapela byla pro mě spojená s určitým věkem, kdy nikdo z nás neměl rodinu, zato o to větší potřebu vyjádřit se, dělat si věci po svém, možná i vzdorovat a zkoušet různé hranice všeho možného, hlavně v hudbě. Já postupem času našla jiné kanály, kterými se mohu vyjádřit, a jsou možná srozumitelnější publiku i mně samotné. Mám rodinu, děti mi změnily pohled na svět a já se stala vyrovnanější a šťastnější. V hudbě jsem si řešila i své vnitřní emoce, problémy. Takže to období mi nechybí, ale moc ráda na něj vzpomínám,“ vysvětluje svou proměnu v rozhovoru pro Novinky.cz.
Svatováclavský chorál:
Divadlo a bylinky v rovnováze
Po hostování v Romanci pro křídlovku a Bloudění nastoupila jako velmi mladá do stálého angažmá v Národním divadle. Pro herečku jistě velká výzva, jenže Kateřinu lákaly i jiné věci, od divadla hodně vzdálené. „Baví mě výzvy a příležitosti, které se týkají toho, co mě v životě osloví. Vždy jsem tíhla k bylinám a rostlinám obecně, stejně jako k tomu se trochu předvádět. Jsou věci, které mě chytí za srdce, a jsem ráda, když k nim něco můžu říct nebo napsat a někomu to navíc přinese radost, nové informace nebo inspiraci. A to zase přináší radost mně. A v současné době je to Národní divadlo, Herbář, můj web Culina Botanica (magazín o přírodě, vaření a zdraví - pozn. red.) a témata kolem zahrady a receptů.“

S Vladimírem Javorským v poemě Františka Hrubína Romance pro křídlovku – Národní divadlo 1997; foto archiv.narodni-divadlo.cz / Hana Smejkalová
Cesta do Indie
Herbář a jeho autorka se věnují hlavně tradiční české zahradě a kuchyni. Jenže kuchyně bez koření by nebyla to pravé a u nás prostě zdaleka všechno koření nevypěstujeme, i když jsme na ně v kuchyni po generace zvyklí. A tak se loňský Herbář stal malým průvodcem po světě exotických koření, za nímž Kateřina vyrazila do Indie. „Říkali jsme si, že bylin jsme v Herbáři zmapovali celkem dost, ale co koření? To jsou přece také byliny, co se tedy na ně podívat zblízka? Do Indie jsme vyrazili proto, že se tam pěstuje většina druhů koření na světě. Bylo to famózní a fascinující, i když to pro mě znamenalo asi jenom pět dní pobytu. Byl to takový intenzivní průlet indickými plantážemi a farmami a byl úžasný. Doteď na něj vzpomínám a čerpám z něj. Jen tak se odhodlat jet do Indie nebylo vždycky moje gusto, to spíš na chladnější sever. Ale jsem moc ráda, že jsem to zažila. A že jsem v ruce držela třeba rozkvetlý hřebíček, což u nás neuvidíte ani v botanické zahradě. Že jsem viděla, jak vypadá muškát ve své pravé podobě, že je to taková hruštičko-meruňka, co skrývá spoustu vrstev, podobně jako náš vlašák. Díky všem těm voňavým zážitkům vznikla taková malá encyklopedie, herbář koření, s mnoha recepty a trochou zajímavé historie o cestách koření. Jsou plodiny, které mají na svědomí mnoho, třeba právě hřebíček nebo pepř.“

Během indického 'rychlokurzu' poznávání světa koření; foto Facebook
Herbář se vrací domů
Po sérii, ve které Kateřina vyrazila do Indie, s ní budou diváci trávit čas opět v Čechách a na Moravě a nahlédnou i do její vlastní zeleninové a bylinkové zahrady. V kuchyni společně s hosty Markétou Pavleje a Julianou Fischerovou připraví tradiční i moderní, sladká i slaná jídla. Při putování republikou navštíví české chovatele i výrobce kvalitních potravin. „Diváci mají výjimečnou možnost nahlédnout pod ruce farmářům, pěstitelům a zkrátka mistrům ve svém oboru. Mohou se nechat unést představou skvělé vůně a chuti všech těch dobrot, které si Kateřina a její hosté uvaří, anebo se do receptů prostě pustit rovnou, ve své vlastní kuchyni, protože většinu ingrediencí doma všichni máme,“ doplňuje dramaturgyně pořadu Lada Macurová.

Momentka z natáčení nového Herbáře; foto Facebook
Zkuste rostliny a recepty z Herbáře, pochutnáte si
Pokud se vám zalíbí třeba pěstování starých odrůd, Kateřina vám na svém webu Culina Botanica nabídne i jejich semínka. Autorka tohoto článku vyzkoušela třeba divoká rajčata. První rok to byla opravdu divočina – takové rajčatové křoví totiž chce svůj prostor a vlastně vůbec se pěstování šlechtěných rajčat nepodobá. Druhý rok už na místě vyrostlo rajčatové houští samo z odpadlých rajčátek. Nakonec v té džungli totiž narostou maličká rajčátka, která si v době poměrně dlouhé sklizně můžete natrhat jen tak do hrsti a mlsat, nebo si je přidat do salátu. Jsou velice sladká, šťavnatá, prostě lahůdková.
„Já i kameraman jsme nejednou smočili gumáky v potoce, abychom se dostali k těm nejhezčím záběrům. Kromě toho jsme samozřejmě také prošmejdili křížem krážem zahradu u mě na statku a hodně vařili,” říká k osmé sérii Herbáře, která nese podtitul Doma, moderátorka Kateřina Winterová a dodává: „Doma na zahradě i v kuchyni, protože to, co si sami vypěstujeme, je nejlepší. Zahrada je vášeň a radost na celý život. A nejsem sama, která to už ví. Když vaříme z vlastnoručně vypěstovaných plodin, máme velkou šanci trumfnout i luxusní restaurace.“
Herbář můžete sledovat každou neděli v podvečer na ČT1.

Vložil: Ela Nováková