Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Co zaujalo Jiřího Macků

Co zaujalo Jiřího Macků

Každou středu i neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, ať už si myslíte, že byla a bude, anebo naopak

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosář Ely Novákové

TV glosář Ely Novákové

Co budou dávat v bedně? Víme

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Šéf Pohlreich v domácí kuchyni a sladká tečka od Ivety Fabešové. TV glosář Ely Novákové

10.08.2020
Šéf Pohlreich v domácí kuchyni a sladká tečka od Ivety Fabešové. TV glosář Ely Novákové

Autor: FTV Prima

Popisek: Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéfem za pár minut

Na jaře vydal Zdeněk Pohlreich Takovou normální kuchařku, určenou všem hospodyním, které si musí umět poradit s nízkým rozpočtem a každodennímu vaření nemohou věnovat dlouhé hodiny. Moderní recepty z tradičních surovin, rychlovky chutné, voňavé a na talíři lákající oko i chuťové pohárky.

Umět takhle pohostit rodinu každý den nevyžaduje sice vysokou kuchařskou školu, je ale třeba získat zkušenost, vybavit si dobře kuchyň, naučit se kombinovat suroviny a ovládnout rutinně pár základních postupů, jako je třeba příprava jíšky nebo dobrého vývaru.

 

Pohlreich

Zdeněk Pohlreich je známý detailista a dává si záležet na každé maličkosti. Koneckonců dobře připravené jídlo musí být požitkem i pro oči; foto FTV Prima

Z obyčejného neobyčejné

Neotřelý pohled na moderní domácí vaření přinese na podzim nový osmidílný pořad televize Prima Šéfem za pár minut. „Člověk by nikdy neměl rezignovat na to, co jí, protože i z jednoduchých surovin se dá vařit skromně, chytře a skvěle,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich koncept nového pořadu, určeného nejen milovníkům vysoké gastronomie, ale všem, kdo musí denně nasytit rodinu – s ohledem na její rozpočet, ale také s pevně nasazenou laťkou kvality. „Vracíme se zpátky ke kořenům, ke zdravému, chutnému a ekonomickému vaření z dostupných surovin, které zužitkujeme beze zbytku. To však v žádném případě neznamená ztrátu kvality či pestrosti.“ Divákům ukáže, že i z obyčejných surovin se dají uvařit neobyčejná jídla. I gurmán si tak přijde na své. Hlavním mottem této malé učebnice domácího vaření je „používat selský rozum“. V hlavní roli brambory, těstoviny, omáčky, kouzlení s tím, co zbylo od včera.

 

pohreich

Ani tentokrát nebude v kuchyni sám, na hostech z řad amatérů názorně předvede, že je opravdu možné proměnit se v šéfy během pár minut; foto FVT Prima

Potěšení bez výčitek

Život je ale třeba si také trochu osladit, proto Zdeněk Pohlreich přizval na pomoc odbornici na slovo vzatou, cukrářku Ivetu Fabešovou. Její kreativní dortíčky a zákusky znají nejen návštěvníci a odběratelé IF Café, ale také frekventanti její cukrářské akademie. Žádné tradiční kalorické bomby nečekejte. Iveta jde vstříc moderním trendům a dbá o to, abyste si její sladkosti mohli dopřát a přitom se nebát, že vám váha vynadá. „Frčí lehké věci. Dříve se klasické pěny dělaly z ušlehané smetany, dneska, aby ten dort byl lehčí, se používají našlehané bílky. Přidávají se i jiné typy cukrů, ne klasická sacharóza.“

 

Ieta Fabešová

Letním hitem IF Café Ivety Fabešové je citron – šlehaná ganache z bílé čokolády a citronového freshe. Uvnitř je náplň ze segmentu citronu a mučenky. A celý citron je obalen v bílé čokoládě; foto svoboda-williams.com

Zlatá střední cesta

Kolik si takového potěšení třeba ke kávě můžete dát? „Chystám to tak: odlehčené, méně sladké, v uvozovkách byste měla sníst tři dortíčky a neměla byste o tom skoro vědět. Také se jde po základní chuti. Dřív se pořád něco kombinovalo, dnes když je něco ořech, tak to chutná jako ořech, když je něco passion fruit (marakuja – pozn. aut.), tak je to skutečně passion fruit,“ prozradila cukrářka část svých tajemství v rozhovoru pro Novinky.cz. „Mám ráda zlatou střední cestu, takže když chci udělat například čokoládovou pěnu, tak už ji dnes nedělám tak, že uvařím žloutkový základ, do něhož přidám čokoládu a pěnu nadlehčím smetanou. Já pro čokoládovou pěnu vezmu čokoládu, smíchám ji s vodou – vytvořím ganache, emulzi vody a čokolády – a pěnu nenadlehčím smetanou, ale bílky. Tak mám výbornou čokoládovou pěnu, ale mnohem lehčí s čistou chutí.“ Takový lehký, méně kalorický, přitom stále sladký a oku lahodící dezert je jistě snem mnoha kuchařek. V pořadu Šéfem za pár minut se pár návodů, jak se s tím vypořádat, budeme moci naučit. A zase je to vlastně návrat ke kořenům – poctivý žloutkový krém nebo z bílků našlehaná ovocná pěna patřily k základům ‘nedělní‘ kuchyně našich babiček.

 

První díl kuchařské show pro každou kuchyni Šéfem za pár minut uvidíme na Primě začátkem října.

 

Ela Nováková

Vložil: Ela Nováková

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace