Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Adresář Ondřeje Suchého

Adresář Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Šéf Pohlreich v domácí kuchyni a sladká tečka od Ivety Fabešové. TV glosář Ely Novákové

10.08.2020
Šéf Pohlreich v domácí kuchyni a sladká tečka od Ivety Fabešové. TV glosář Ely Novákové

Foto: FTV Prima

Popisek: Zdeněk Pohlreich v pořadu Šéfem za pár minut

Na jaře vydal Zdeněk Pohlreich Takovou normální kuchařku, určenou všem hospodyním, které si musí umět poradit s nízkým rozpočtem a každodennímu vaření nemohou věnovat dlouhé hodiny. Moderní recepty z tradičních surovin, rychlovky chutné, voňavé a na talíři lákající oko i chuťové pohárky.

Umět takhle pohostit rodinu každý den nevyžaduje sice vysokou kuchařskou školu, je ale třeba získat zkušenost, vybavit si dobře kuchyň, naučit se kombinovat suroviny a ovládnout rutinně pár základních postupů, jako je třeba příprava jíšky nebo dobrého vývaru.

 

Pohlreich

Zdeněk Pohlreich je známý detailista a dává si záležet na každé maličkosti. Koneckonců dobře připravené jídlo musí být požitkem i pro oči; foto FTV Prima

Z obyčejného neobyčejné

Neotřelý pohled na moderní domácí vaření přinese na podzim nový osmidílný pořad televize Prima Šéfem za pár minut. „Člověk by nikdy neměl rezignovat na to, co jí, protože i z jednoduchých surovin se dá vařit skromně, chytře a skvěle,“ vysvětluje Zdeněk Pohlreich koncept nového pořadu, určeného nejen milovníkům vysoké gastronomie, ale všem, kdo musí denně nasytit rodinu – s ohledem na její rozpočet, ale také s pevně nasazenou laťkou kvality. „Vracíme se zpátky ke kořenům, ke zdravému, chutnému a ekonomickému vaření z dostupných surovin, které zužitkujeme beze zbytku. To však v žádném případě neznamená ztrátu kvality či pestrosti.“ Divákům ukáže, že i z obyčejných surovin se dají uvařit neobyčejná jídla. I gurmán si tak přijde na své. Hlavním mottem této malé učebnice domácího vaření je „používat selský rozum“. V hlavní roli brambory, těstoviny, omáčky, kouzlení s tím, co zbylo od včera.

 

pohreich

Ani tentokrát nebude v kuchyni sám, na hostech z řad amatérů názorně předvede, že je opravdu možné proměnit se v šéfy během pár minut; foto FVT Prima

Potěšení bez výčitek

Život je ale třeba si také trochu osladit, proto Zdeněk Pohlreich přizval na pomoc odbornici na slovo vzatou, cukrářku Ivetu Fabešovou. Její kreativní dortíčky a zákusky znají nejen návštěvníci a odběratelé IF Café, ale také frekventanti její cukrářské akademie. Žádné tradiční kalorické bomby nečekejte. Iveta jde vstříc moderním trendům a dbá o to, abyste si její sladkosti mohli dopřát a přitom se nebát, že vám váha vynadá. „Frčí lehké věci. Dříve se klasické pěny dělaly z ušlehané smetany, dneska, aby ten dort byl lehčí, se používají našlehané bílky. Přidávají se i jiné typy cukrů, ne klasická sacharóza.“

 

Ieta Fabešová

Letním hitem IF Café Ivety Fabešové je citron – šlehaná ganache z bílé čokolády a citronového freshe. Uvnitř je náplň ze segmentu citronu a mučenky. A celý citron je obalen v bílé čokoládě; foto svoboda-williams.com

Zlatá střední cesta

Kolik si takového potěšení třeba ke kávě můžete dát? „Chystám to tak: odlehčené, méně sladké, v uvozovkách byste měla sníst tři dortíčky a neměla byste o tom skoro vědět. Také se jde po základní chuti. Dřív se pořád něco kombinovalo, dnes když je něco ořech, tak to chutná jako ořech, když je něco passion fruit (marakuja – pozn. aut.), tak je to skutečně passion fruit,“ prozradila cukrářka část svých tajemství v rozhovoru pro Novinky.cz. „Mám ráda zlatou střední cestu, takže když chci udělat například čokoládovou pěnu, tak už ji dnes nedělám tak, že uvařím žloutkový základ, do něhož přidám čokoládu a pěnu nadlehčím smetanou. Já pro čokoládovou pěnu vezmu čokoládu, smíchám ji s vodou – vytvořím ganache, emulzi vody a čokolády – a pěnu nenadlehčím smetanou, ale bílky. Tak mám výbornou čokoládovou pěnu, ale mnohem lehčí s čistou chutí.“ Takový lehký, méně kalorický, přitom stále sladký a oku lahodící dezert je jistě snem mnoha kuchařek. V pořadu Šéfem za pár minut se pár návodů, jak se s tím vypořádat, budeme moci naučit. A zase je to vlastně návrat ke kořenům – poctivý žloutkový krém nebo z bílků našlehaná ovocná pěna patřily k základům ‘nedělní‘ kuchyně našich babiček.

 

První díl kuchařské show pro každou kuchyni Šéfem za pár minut uvidíme na Primě začátkem října.

 

Ela Nováková

Vložil: Ela Nováková