Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Co zaujalo Jiřího Macků

Co zaujalo Jiřího Macků

Každou středu i neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, ať už si myslíte, že byla a bude, anebo naopak

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Mamánek Pája dovařil, MasterChef nabízí v pauze letní recepty. TV glosář Ely Novákové

29.06.2020
Mamánek Pája dovařil, MasterChef nabízí v pauze letní recepty. TV glosář Ely Novákové

Autor: TV Nova

Popisek: Soutěžící Pája byl zpočátku velký suverén. Jenže čím výš se dostanete, tím tvrdší bývá pád.

V posledním kole před prázdninami se vaření mořských ryb úplně vymklo z rukou Pájovi. Ani druhý recept mu pak úplně nevyšel. Inu, kdo vysoko hledí, hluboko padá, a tak Pája, který si zpočátku hodně věřil a dával to najevo, už v podzimních dílech kuchařské soutěže MasterChef bude jen přihlížet, jak se ostatním daří.

MasterChef si přes léto dává pauzu. Komu by se také chtělo mořit se v horké kuchyni, když venku pálí slunce a nejlepší je dát si jen studený salát nebo ovoce. Štáb ale soutěžící nenechal na pokoji a pronásledoval je i během prázdnin. Ve speciálech, které najdete na webu Nova Plus nebo na facebookových stránkách pořadu, uvidíte pohledy do soukromí finalistů a samozřejmě vám každý z nich nabídne také nějaký letní recept.

 

MasterCheb Forejt

Pozadu nezůstávají ani porotci, třeba Přemek Forejt proměnil obyčejnou krupicovou kaši v úplnou báseň; foto Facenbook

Eva dala výpověď a testuje manželovu trpělivost

Každý soutěžící prožívá úskalí soutěžní kuchyně po svém. Pro Evu to byla velká životní výzva a vlastně také tak trochu test jejího manželství. O dva malé kluky se totiž musel postarat manžel. Zvládl to perfektně, i když teď říká, že podruhé by to už zažít nechtěl. Eva mu ale nachystala hned další životní zkoušku. Po adrenalinových zážitcích v MasterChefovi jí práce v bance začala připadat nudná a stereotypní. A tak dala výpověď. No, to je tedy pořádný životní krok! Kam se Eva chystá dál, nevíme, zato letní idylu v zahradní kuchyni jí můžeme jen závidět. Kapříka si zašla ulovit do nedalekého rybníka a pro diváky předvedla, jak ho dělá na grilu.

 

MasterChef Eva

Eva suverénně 'vyšvihla' kapra na grilu: Hlavní dominantou je samozřejmě kapr, kterého vykostíme, naporcujeme, dochutíme solí, prolisovaným česnekem, citrónem, bylinkami ze zahrádky, kadeřavou petrželí a proložíme ho máslem. Na gril ho pokládáme kůží dolů, poté otočíme. Jako přílohu zvolila tzatziki, grilovanou cuketu a brambory. Tzatziki se skládají z najemno nastrouhané okurky, česneku, zakysané smetany nebo řeckého jogurtu, směs dochutíme solí, pepřem a trochou olivového oleje. Cuketu nakrájíme na kolečka, posypeme solí a necháme vypotit. Až poté ji opečeme na grilu. Brambory nakrájíme na půlměsíce, zakápneme olivovým olejem, posolíme, přidáme česnek a rozmarýn. Zabalíme do alobalu a na rozpáleném grilu opékáme 15 minut; foto Facebook

Proč Pavlínu nikdo nemá rád

Pája se svými výroky o mamince a poněkud těžkopádnou rukou v kuchyni sice asi nebyl adept na vítězství, jenže právě tihle matlové diváky nejvíc baví, a tak diváci vlastně litují, že už se s ním po prázdninách nesetkají. Zato ctižádostivá Pavlínka, která o sobě bez obalu říká, že prostě chce být dokonalá ve všem, leze všem na nervy. Na diskuzních fórech se spekuluje, jestli náhodou není příbuzná s porotcem Přemkem Forejtem. „Jsem téměř přesvědčena, že je v příbuzenském poměru s Přemkem. Podoba asi není čistě náhodná...“ šokovala domněnkou nejmenovaná žena na fóru Blesku a další se toho chytili. „Klidně by mohli být sourozenci, ta podoba je neskutečná,“ potvrzuje tuhle neověřenou verzi jiná divačka. „Včera mu i tykala,“ dodává další. Jak to ale je ve skutečnosti, to nikdo z nich pochopitelně s jistotou neví. Pravdou je, že porota i kamera mají Pavlínu Lubojatzky rádi, navíc sebevědomá mladá kuchtička prostě vařit umí. V posledním červnovém dílu se jí aspoň zamlžily brýle, když otevřela parní troubu – nikdo to prostě nemá v soutěži lehké. Všechny díly jsou navíc už dávno natočené, takže svými komentáři diváci už nikomu neublíží ani nepomohou. Hledejme tedy spíš inspirace do kuchyně než mouchy na odvážných soutěžících.

 

MasterChef Pavlína

Ctižádostivá Pavlína leze všem na nervy. Jenže - kdo umí, umí...; foto Facebook

Kapr na grilu podle Evy

Eva griluje kapra a servíruje k němu tzatziki, grilovanou cuketu a brambory v alobalu. Recept si můžete prohlédnout na videu, co tu ale neuvidíte je, jak kapra vykostit, abyste získali pěkné půlky. Takže: základem je větší, velmi dobře nabroušený nůž. Vykuchaného kapra rozříznete podél páteře, v jedné půlce tak zůstanou jen žebra, která opatrně kousek po kousku oddělíte od masa směrem od páteře dolů. S druhou půlkou naložíte stejně. Pak vyříznete celé kusy břišních ploutví i s kostmi. Víc před grilováním s kaprem nezmůžete, malé kostičky ve tvaru Y prostě v mase zůstanou.

 

nařezávání kapra

Malých kostiček, ypsilonek, se zbavíme, když půlku kapra prořežeme. U ocasu řežeme v celé šířce, od břicha směrem k hlavě pak jen u hřbetu. Zářezy děláme až ke kůži; foto hobbyrecepty.cz

Nezapomeňte, že když rybu grilujeme přímo na roštu, pokládáme ji napřed kůží dolů, aby se nám maso nerozpadlo. Kdo se chce zbavit i malých kostiček, prořeže půlky na šířku asi po půl centimetru v celé délce. Pak ale musíte kapra pevně zabalit do alobalu, aby se maso zase pěkně spojilo, a dělat pomalu, aby malé kousky kostiček úplně změkly. Pak je můžete bez obav polykat, ani o nich nebudete vědět. Kapr je u nás nejhojnější ryba. To vědí nejen profesionální, ale i amatérští rybáři. Nenechávejte si ho jen na Vánoce, ale dejte mu šanci i v létě, stejně jako Eva!

 

Ela Nováková

Vložil: Ela Nováková

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace