Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Reportáže z míst, kde se natáčely kinohity

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Nejezte, nepijte a nežijte blbě!

12.01.2020
Nejezte, nepijte a nežijte blbě!

Autor: repro/vitalia.cz

Popisek: Pavel Maurer

Jídlo není jenom k tomu, aby se co nejrychleji snědlo. Patří k němu i kultura gastronomie, zvyky, rituály či specifika. Provede vás jimi ‘gastronaut‘ Pavel Maurer ve svých vtipných glosách, které vydalo nakladatelství cPress.

Pavel Maurer je výraznou osobností české gastronomické scény. Ovšem nikoli v roli kuchaře. O jídle přemýšlí, píše, čte, ochutnává ho a hodnotí. Krátké glosy, původně odvysílané na vlnách Českého rozhlasu - Radiožurnál, jsou rozděleny do kapitol, které vám poodhalí náhled barda českého kulinářského světa na nejrůznější témata, zahrnující kulturu restaurací, jídelní zvyky a rituály, nebo třeba specifika české i zahraniční kuchyně.

Glosy Pavla Maurera

Autor: Pavel Maurer
Žánr:
vzdělání, zdravá výživa, humor
Nakladatelství:
cPress

Ukázka z knihy:

Okouzlující chuťová filozofie
Nedávno jsem v jednom lepším pražském restaurantu zaslechl: „Víte, kamarádi, já nemám ráda tlustý maso, zázvor, ryby, rajskou polívku a tatarák,“ vyložila seznam zapovězených položek zralá žena své malé společnosti u vedlejšího stolu. Jelikož to bylo v gastronomickém zařízení, kde jsou na jídelním lístku běžně nabízeny ústřice, šneci po burgundsku, lanýže a smrži, nevím, nevím, jestli si osazenstvo tak trochu nespletlo podnik. Musím se přiznat, že jsem neslušně ještě chvíli naslouchal útržkům jejich rozhovoru, protože to bylo opravdu zábavné. Jídlo probírali zepředu odzadu, co jim chutná a nechutná, co zabíjačky, co omáčky, jak vařila babička anebo jaké si připravují svačiny do práce. Cpali se grilovanou chobotnicí a nadívanými křepelkami a vzpomínali na vynikající gulášovku v jedné hospodě, kam chodili zamlada jako spolužáci na pivo.
A zde přichází ke slovu to, čemu já říkám „okouzlující chuťová filozofie“. Přiznejme si, že při pohledu na některé pokrmy nebo nápoje se v ústech a především v hlavě spustí nezadržitelný proces. Milujeme, když se nám na něco sbíhají sliny, a občas se tyto rozvášněné chutě dokonce vymykají kontrole. Baví nás objevovat gastronomicky přitažlivé kombinace jídel a pití. Nejde nám jen o zahnání hladu a žízně. Toužíme umocňovat každý zážitek, který nám poskytuje štědrá země spolu s umem lidských rukou a nápaditým myšlením. No a pak, kromě této poněkud rozmařilé, někdy až nemístné rozežranosti, přichází do hry další moment – chuťová paměť. Máme ji všichni, někdo více, jiný méně. Rozhodně nás však strhává do dětství nebo do doby, kdy jsme začali ochutnávat pokrmy svých maminek, babiček, případně dalších rodinných příslušníků. Kachnička s domácím zelím, zeleninová polévka z babiččiny zahrady, rybízový koláč s drobenkou, francouzské brambory s ingrediencemi „co dům dal“ a další nezapomenutelné chutě, které se nám z ničeho nic vybavují v mozku a na jazyku během celého našeho života. A když nám je pak nějaký podnik nebo kuchař dokážou znovu připomenout, když k nám z kuchyně doputují chutě a vůně našeho mládí, je docela jedno, co máme na talíři. Protože tu nejdůležitější roli stejně hrají především úžasné vzpomínky, které nám nikdo nikdy nevezme.

Vložil: Adina Janovská

Tagy
kniha,

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace