Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Na vlastní kůži

Na vlastní kůži

Ivan Břešťák dělal krimi na Nově, má na kontě 1 200 reportáží. Nyní se vydává pro Krajské listy.cz tam, kam se bojí i benga

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Vycházející české hvězdy

Vycházející české hvězdy

Je jim sotva přes dvacet, přesto již nastartovaly raketovou kariéru

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Sobota Pavla Přeučila

Sobota Pavla Přeučila

O víkendu jen lehčí čtení od našeho kulturního redaktora

Premiéry Pavla Přeučila

Premiéry Pavla Přeučila

Filmové hity. A kdy jindy než ve čtvrtek

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Užívejte si jídlo jako Francouzi. To, co Američané považují za dietu, je pro ně úplně normální

19.07.2019
Užívejte si jídlo jako Francouzi. To, co Američané považují za dietu, je pro ně úplně normální

Autor: perfectlyprovence.com

Popisek: Elizabeth Bard

Není důležité, jestli chcete změnit způsob života, nebo najít novou inspiraci. Za zrodem netradiční kuchařky stála láska, pak teprve přišlo poznání a nové chutě. Večeři v Paříži, která přinese do vaší kuchyně i života především radost, vydalo nakladatelství Motto.

Elizabeth Bard vyrostla v New Yorku na instantních omáčkách a rychlém občerstvení. Pak se ale zamilovala do pohledného Francouze a odstěhovala se do Paříže, kde objevila nový svět kulinářských specialit. Naučila se chodit na trh a vařit z čerstvých sezonních potravin. Poznala nové ingredience a rituály a zařadila je do svého života. Při pozorování elegantní a štíhlé tchyně i francouzských přátel pochopila, že to, co Američané chápou jako dodržování diety, je pro Francouze normální způsob stravování. A jedí tak s potěšením, chutí a vkusem.

Večeře v Paříži

Dopřejte si padesát francouzských tajemství pro radost z jídla a společného stolování. Není důležité, zda plánujete změnu způsobu života, nebo jen toužíte najít novou inspiraci, Večeře v Paříži do vaší kuchyně i do života přinese především radost, tak si užívejte jídlo jako Francouzi!

Autor: Elizabeth Bard
Žánr:
moderní kuchařka, čtení pro ženy
Nakladatelství:
Motto

Ukázka z knihy:

Moje francouzská spíž
Jsem kuchařka, která má ráda plnou spíž. Za deštivého dne se s láskou vydávám na lov svými skříňkami a hledám, co bych mohla vytvořit bez toho, abych se vypravila do obchodu. Zde je několik věcí, které mám vždy po ruce:
Tajemství č. 1
Pořádnou lahev olivového oleje: Neuplyne den, abych nesáhla po lahvi olivového oleje – na zálivku do salátu, pečenou zeleninu, omáčku na těstoviny, restování masa, a dokonce i na pečení koláčů. Polévková lžíce olivového oleje je ten nejlepší způsob, který jsem objevila, chci-li se přátelit s listovou zeleninou – povýší ji to na něco naprosto delikatesního. Vím, že dobrý olivový olej bývá ve Spojených státech drahý. V Provence jsme ale rozmazlení, stojí tu v podstatě stejně jako balená voda. Třebaže je olivový olej spojován s Itálií, nezaškodí se po něm poohlédnout i ve španělské sekci vašeho místního supermarketu.
■ Tip ■
Já kupuju olivový olej v třílitrových lahvích u místního řezníka (je to tak levnější) a odlévám si ho do menší lahve. Doporučuji mít jednu lahev výraznější salátové zálivky a jednu lahev obyčejného jemnějšího olivového oleje na každodenní vaření a pečení.
ZELENÉ FAZOLKY V OLIVOVÉM OLEJI
Haricots verts à l’huile d’olive
V průběhu týdne obsahují naše jídla zpravidla jednu porci bílkovin s velkou hromadou sezonní zeleniny (zelenými fazolkami, pórkem, růžičkovou kapustou, mangoldem či špenátem) připravené s olivovým olejem. Používám metodu, při které kombinuji vaření v páře s rychlým restováním – připadá mi, že zelenina tak získá čerstvou chuť a výsledkem jsou lahodné opražené kousky, které všem moc chutnají. Zastávám názor, že tenké francouzské fazolky strčí do kapsy obyčejné zelené fazolky a vyplatí se po nich v obchodech pátrat. Jsou rychle hotové, a přesto si udrží svou charakteristickou křupavost. Pokud se rozhodnete pro silnější klasické zelené fazolky, tak je můžete ponořit na třicet vteřin do horké vody (pak je opláchnout pod studenou vodou, aby se zastavilo tepelné působení) a dále postupovat podle receptu.
750 g zelených fazolek
(extra tenkých s okrájenými špičkami, ne však příliš)
2 až 3 lžíce extra panenského olivového oleje
hrubě mletá mořská sůl
čerstvě namletý černý pepř
Postačí pro 4 osoby jako příloha. Chcete-li udělat dvojitou porci, udělejte to nadvakrát (fazolky se neopečou, pokud budou v pánvi příliš natěsno).
Okrájené fazolky v cedníku propláchněte – není třeba je sušit. Spíše je potřeba na nich trochu vody nechat, snadněji se tak v páře uvaří.
Ve velké pánvi s vyšším okrajem, kterou můžete přikrýt poklicí, zahřejte olej. Přidejte zelené fazolky a promíchejte je, aby se olejem obalily. Přikryjte a při střední teplotě zahřívejte tři minuty. Zamíchejte a posypte vydatně mořskou solí.
Smažte přikryté další čtyři až šest minut. Zhruba po třech minutách vždy promíchejte. Netrapte se, uvidíte-li, že se některé fazolky připekly – osobně je mám nejradši. Ochutnejte, abyste viděli, zda jsou fazolky měkké. Pokud nejsou, smažte je další tři minuty. Přendejte je na servírovací mísu. Ochuťte jednou či dvěma špetkami soli a pořádnou dávkou čerstvého pepře.
Podávejte teplé či při pokojové teplotě. Zbude-li něco (nepravděpodobné), dejte si je další den k obědu ozdobené velkým kusem tuňáka či ztraceným vejcem.
Malé vylepšení
Chcete-li pro své hosty vytvořit zajímavější verzi tohoto pokrmu, nahraďte jednu lžíci olivového oleje olejem z vlašských ořechů a před podáváním fazolky ozdobte trochou opražených vlašských ořechů.
■ Vyzkoušejte tohle ■
Olivový olej použijte úplně nebo alespoň částečně místo běžného rostlinného oleje při pečení vašeho oblíbeného banánového chlebíčku (či cuketového nebo mrkvového koláče – prostě kdekoliv se vám zachce). Já používám olivový olej i při výrobě svého oblíbeného francouzského jogurtového koláče (viz str. 56). Nedávno jsem začala používat olivový olej i na přípravu popcornu v hrnci v troubě!

Vložil: Adina Janovská

Tagy
kniha,

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace