Moci až do cizí kuchyně, to je gesto velké důvěry. Kam až se podařilo proniknout Matěji Formanovi?
10.03.2019
Foto: youtube.com
Popisek: Matěj Forman
Na svých cestách potkal Matěj Forman řadu lidí. Někteří s ním zasedli u jednoho stolu, jiní ho dokonce nechali vstoupit až k sobě do kuchyně. O svá zjištění, novinky i získané zajímavé recepty se s vámi podělí v Knize Už se vaří, má panenko, kterou vydalo nakladatelství Plus.
Na svých cestách potkal jeden z kapitánů divadelní lodi Tajemství, výtvarník a scénograf Matěj Forman řadu lidí. Někteří s ním zasedli u jednoho stolu. A někteří jej nechali vstoupit až k sobě do kuchyně. To je odedávna považováno za gesto velké důvěry, protože kuchyň tvoří srdce každého domova. Díky kresbám, na nichž Forman přímo během vaření zachytil domácí receptury, a díky fotografiím Ireny Vodákové u toho můžete být i vy. Tahle knížka je oslavou všech kuchařů a kuchařek i lidské družnosti, k níž společné jídlo patří a přispívá.
Kromě zajímavých, ilustrovaných receptů autor seznamuje čtenáře s řadou osobností, například svou maminkou, maminkou fotografky Ireny Vodákové či třeba divadelníky Jacquesem Laganache a Robertem Magro. „Důležité pro mě bylo být v kuchyni, kde se vaří, od začátku do konce. A že to lidem nebude vadit,“ prozradil Forman při představení své knihy v pořadu Radiožurnálu Host Lucie Výborné.

Matěj Forman je jedním z dvojčat legendárního filmového režiséra Miloše Formana a herečky, zpěvačky a výtvarnice Věry Křesadlové. Vystudoval na UMPRUM filmovou a televizní grafiku. Věnuje se divadlu, působí ale také jako ilustrátor knih, příležitostný filmový herec a pořadatel výtvarně zaměřených workshopů. S bratrem Petrem a kolektivem „mořských nomádů“ se ještě před rokem 2000 pustil do přestavby skutečné nákladní lodi v loď divadelní, pokřtěnou na loď Tajemství. Souběžně s prací na lodi vzniklo představení Nachové plachty, inspirované novoromantickou novelou Alexandra Grina. O realizaci projektu podává svědectví stejnojmenný poetický dokument Miroslava Janka. Významným počinem tohoto divadelního seskupení je představení Kráska a zvíře, uváděné na scéně Národního divadla, za které Matěj získal Cenu Alfréda Radoka v kategorii scénografie.
Divadlo i jídlo je podle Formana důležité dělat s láskou. „Dáváte lidem něco ze sebe. Nejde to vykalkulovat. Můžete mít sebelepší, technicky sebedokonalejší představení, které tiká jako hodinový stroj. Ale když tam lidé jdou s tím, že pak si půjdou domů nazout bačkory a koukat na telku, tak to nedají.“
Autor: Matěj Forman
Ilustrace:_ Matěj Forman
Fotografie: Irena Vodáková
Žánr: cestopisná monografie, kuchařka, výtvarné umění
Nakladatelství: Plus
Ukázka z knihy:





Vložil: Adina Janovská