Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Moci až do cizí kuchyně, to je gesto velké důvěry. Kam až se podařilo proniknout Matěji Formanovi?

10.03.2019
Moci až do cizí kuchyně, to je gesto velké důvěry. Kam až se podařilo proniknout Matěji Formanovi?

Foto: youtube.com

Popisek: Matěj Forman

Na svých cestách potkal Matěj Forman řadu lidí. Někteří s ním zasedli u jednoho stolu, jiní ho dokonce nechali vstoupit až k sobě do kuchyně. O svá zjištění, novinky i získané zajímavé recepty se s vámi podělí v Knize Už se vaří, má panenko, kterou vydalo nakladatelství Plus.

Na svých cestách potkal jeden z kapitánů divadelní lodi Tajemství, výtvarník a scénograf Matěj Forman řadu lidí. Někteří s ním zasedli u jednoho stolu. A někteří jej nechali vstoupit až k sobě do kuchyně. To je odedávna považováno za gesto velké důvěry, protože kuchyň tvoří srdce každého domova. Díky kresbám, na nichž Forman přímo během vaření zachytil domácí receptury, a díky fotografiím Ireny Vodákové u toho můžete být i vy. Tahle knížka je oslavou všech kuchařů a kuchařek i lidské družnosti, k níž společné jídlo patří a přispívá.

Kromě zajímavých, ilustrovaných receptů autor seznamuje čtenáře s řadou osobností, například svou maminkou, maminkou fotografky Ireny Vodákové či třeba divadelníky Jacquesem Laganache a Robertem Magro. „Důležité pro mě bylo být v kuchyni, kde se vaří, od začátku do konce. A že to lidem nebude vadit,“ prozradil Forman při představení své knihy v pořadu Radiožurnálu Host Lucie Výborné.

Už se vaří, má panenko

Matěj Forman je jedním z dvojčat legendárního filmového režiséra Miloše Formana a herečky, zpěvačky a výtvarnice Věry Křesadlové. Vystudoval na UMPRUM filmovou a televizní grafiku. Věnuje se divadlu, působí ale také jako ilustrátor knih, příležitostný filmový herec a pořadatel výtvarně zaměřených workshopů. S bratrem Petrem a kolektivem „mořských nomádů“ se ještě před rokem 2000 pustil do přestavby skutečné nákladní lodi v loď divadelní, pokřtěnou na loď Tajemství. Souběžně s prací na lodi vzniklo představení Nachové plachty, inspirované novoromantickou novelou Alexandra Grina. O realizaci projektu podává svědectví stejnojmenný poetický dokument Miroslava Janka. Významným počinem tohoto divadelního seskupení je představení Kráska a zvíře, uváděné na scéně Národního divadla, za které Matěj získal Cenu Alfréda Radoka v kategorii scénografie.

Divadlo i jídlo je podle Formana důležité dělat s láskou. „Dáváte lidem něco ze sebe. Nejde to vykalkulovat. Můžete mít sebelepší, technicky sebedokonalejší představení, které tiká jako hodinový stroj. Ale když tam lidé jdou s tím, že pak si půjdou domů nazout bačkory a koukat na telku, tak to nedají.“

Autor: Matěj Forman
Ilustrace:_ Matěj Forman
Fotografie: Irena Vodáková
Žánr:
cestopisná monografie, kuchařka, výtvarné umění
Nakladatelství:
Plus

Ukázka z knihy:

Už se vaří, má panenko

Už se vaří, má panenko

Už se vaří, má panenko

Už se vaří, má panenko

Už se vaří, má panenko

Vložil: Adina Janovská