Naši předkové věděli, co je dobré. I 150 let stará kuchařka nabízí spoustu inspirace i poučení
21.12.2017
Foto: repro/andyhayler.com
Popisek: Kuchařská škola Marie B. Svobodové z roku 1894
K téhle historii se hlásí řada předních šéfkuchařů. Zkuste to také. Mimořádnou Kuchařskou školu Marie B. Svobodové, kterou připravila Ljuba Vašáková, vydalo nakladatelství XYZ.
Kuchařská škola Marie B. Svobodové se vymyká obvyklé produkci kuchařek. Není totiž jen pouhým souborem receptů. Nejednoho z našich současníků oslovuje, dodnes se k ní hlásí například Oldřich Sahajdák, kuchař opakovaně oceňovaný michelinskou hvězdou. Jedná se o zkušeností a tradicí prověřený fond pokrmů, neodmyslitelně spojených s našimi předky, kteří věděli, jak připravit dobré jídlo bez množství pracovních nástrojů a pomůcek, které dnes vnímáme jako samozřejmost.

Kniha vznikla z tematických souborů, postupně uveřejňovaných v novinách v poslední čtvrtině devatenáctého století. Byl to návod pro dívky, jak vést domácnost. Pro novodobé vydání byly vybrány ty nejzajímavější pasáže, které autoři doplnili aktuálními poznámkami. Na přípravě textu se podílela také paní Nina Provaan Smetanová, zakladatelka Muzea gastronomie.
Autor: Marie B. Svobodová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: XYZ
Ukázka z knihy:





Vložil: Adina Janovská