Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Na Ukrajině se válčí

Na Ukrajině se válčí

Komentáře a vše kolem toho

Praha 2 novýma očima

Praha 2 novýma očima

Vše o pražské Dvojce

Album Ondřeje Suchého

Album Ondřeje Suchého

Bratr slavného Jiřího, sám legenda. Probírá pro KL svůj bohatý archiv

Chvilka poezie

Chvilka poezie

Každý den jedna báseň v našem Literárním klubu

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

Společnost očima KL

Společnost očima KL

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Naši předkové věděli, co je dobré. I 150 let stará kuchařka nabízí spoustu inspirace i poučení

21.12.2017
Naši předkové věděli, co je dobré. I 150 let stará kuchařka nabízí spoustu inspirace i poučení

Foto: repro/andyhayler.com

Popisek: Kuchařská škola Marie B. Svobodové z roku 1894

K téhle historii se hlásí řada předních šéfkuchařů. Zkuste to také. Mimořádnou Kuchařskou školu Marie B. Svobodové, kterou připravila Ljuba Vašáková, vydalo nakladatelství XYZ.

Kuchařská škola Marie B. Svobodové se vymyká obvyklé produkci kuchařek. Není totiž jen pouhým souborem receptů. Nejednoho z našich současníků oslovuje, dodnes se k ní hlásí například Oldřich Sahajdák, kuchař opakovaně oceňovaný michelinskou hvězdou. Jedná se o zkušeností a tradicí prověřený fond pokrmů, neodmyslitelně spojených s našimi předky, kteří věděli, jak připravit dobré jídlo bez množství pracovních nástrojů a pomůcek, které dnes vnímáme jako samozřejmost.

Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Kniha vznikla z tematických souborů, postupně uveřejňovaných v novinách v poslední čtvrtině devatenáctého století. Byl to návod pro dívky, jak vést domácnost. Pro novodobé vydání byly vybrány ty nejzajímavější pasáže, které autoři doplnili aktuálními poznámkami. Na přípravě textu se podílela také paní Nina Provaan Smetanová, zakladatelka Muzea gastronomie.

Autor: Marie B. Svobodová
Žánr:
kuchařka
Nakladatelství:
XYZ

Ukázka z knihy:

Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Kuchařská škola Marie B. Svobodové

Vložil: Adina Janovská

Tagy
kniha,