Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Český poutník

Český poutník

René Flášar a jeho dobrodružné putování Českem na našich stránkách

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Filmové stopy

Filmové stopy

Zajímá vás, jak teď vypadá fabrika z filmu Marečku, podejte mi pero? Každý druhý víkend nový film

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Přečetli jsme

Přečetli jsme

Noviny, časopisy, weby, nic zajímavého nám neunikne. S naším komentářem pak ani vám

Vaše dopisy

Vaše dopisy

... v koši nekončí! Ani v tom virtuálním na obrazovce

Zmizelí Češi

Zmizelí Češi

René Flášar pátrá po osudech zmizelých, kteří se již dávno ztratili i z policejních svodek

Sex, pivo a rokenrol

Sex, pivo a rokenrol

Rockové příběhy; ve spolupráci s časopisem Rock´n ´all

Kultura

Kultura

Knížky rádi čteme, rádi o nich píšeme. Nechybí exkluzivní recenze

Kauza uprchlíci

Kauza uprchlíci

Legální i nelegálni migranti je problém, který hýbe Českem

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska. Že je kafe zatraceně dobrá věc, zjistil už i náš pes

06.07.2017
Černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska. Že je kafe zatraceně dobrá věc, zjistil už i náš pes

Autor: Ilustrace pixabay.com

Popisek: Bez dobré kávy si ráno ani neumíme představit. Bohužel už na to přišel i náš pes.

Tušíte, co vlastně pijete? Dopřejte si trochu informací, a navíc zatraceně dobré kafe. Snažte se na každé zrnko pohlížet s respektem, jejž si plně zaslouží – nabádají autoři mimořádné publikace, která vás provede záhadami plodiny, jež se pro nás stala každodenní samozřejmostí. Lexikon kávy vydalo nakladatelství cPress.

„Zdá se, že základní potřebou lidského srdce v téměř každé velké krizi je hrnek horké kávy,“ prohlásil kdysi Alexander King. Johann Sebastian Bach zase tvrdil, že se bez kávy cítí jako kus pečené vyschlé kozy. Povzbuzující účinky kávy znaly již staré africké kmeny a v tureckém Istanbulu otevřeli první kavárnu dokonce již v 17. století. Víte ale vůbec, že plody kávovníku jsou vlastně ovoce? A že správné pražení kávových zrn je opravdové umění?

Zpočátku byla káva v Čechách hodně drahá a prodávala se pouze v lékárnách. Koneckonců to možná nepřekvapí. Stejně tak John Stith Pemberton, duchovní otec Coca-Coly, která dnes všude teče proudem, vymyslel svůj zázračný nápoj jako lék a doporučoval ho podávat po lžičkách. Bodejť ne, vždyť tenkrát ještě obsahoval kokain. Dnes už si jen málokdo dokáže představit začátek dne bez kávy. Její povzbuzující účinky objevil už snad úplně každý, dokonce i naše fenka, před níž musíme hrnky s kafem bránit. Jakmile se otočíme zády, určitě nám ho vypije.

Lexikon kávy

Káva je to první, co nabízíme všem návštěvám, přátelům a známým. Denně jí na celém světě vypijeme přes dvě miliardy šálků. Přesto je pro většinu z nás jen prostředkem k povzbuzení a nemáme ponětí, kde se vlastně vzala, jak se pěstuje, sklízí a praží. Malý lexikon vám jednoduchou formou odpoví na základní otázky ze světa kávy. Zjistíte, jak rozeznat Arabicu od Robusty či jaké kávové nápoje si můžete v kavárnách objednat. Dozvíte se také něco o historii a kavárenském prostředí a na konec dostanete i pár kulinářských tipů. Věřte, že to nakonec řeknete i vy… Prostě milujeme kávu!

Autor: Jiří Plšek, Tereza Jirků Váňa
Žánr: hobby, poznání
Nakladatelství: cPress

Ukázka z knihy:

Lexikon kávy

Lexikon kávy

Lexikon kávy

Lexikon kávy

Vložil: Adina Janovská

Tagy
kniha,
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.Další informace