Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2022

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Krajské listy mají rády vlaky

Krajské listy mají rády vlaky

Někdo cestuje po hopsastrasse (pardon, dálnicích), jiný létá v oblacích, namačkaný jak sardinka...

Škola, základ života

Škola, základ života

Milovický učitel je sice praktik, o školství ale uvažuje velmi obecně. A 'nekorektně'

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Literatura o šoa

Literatura o šoa

Náš recenzent se holocaustu věnuje systematicky

Vaše dopisy

Vaše dopisy

V koši nekončí, ani v tom virtuálním na obrazovce

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Pětkrát o jídle a pití. Vybíráme z nových knih

23.01.2017
Pětkrát o jídle a pití. Vybíráme z nových knih

Foto: Slovart.cz

Popisek: HEMSLEY + HEMSLEY: Umění dobrého jídla

Stejně jako pořady o vaření, tak i knižně vydané kuchařky patří mezi velmi sledovaný artikl. KrajskéListy.cz se proto zaměřily na několika čerstvých novinek. A vzhledem k tomu, že článek připravuje autor, muž, není od věci poznámka nad údivem, s čím vším lze v souvislosti s jídlem pracovat.

Žaneta Kremsa a Jana Dell Plotnárková připravily původní českou kuchařku Vaříme trochu jinak – Vaříme bez lepku a bez cukru. Vydává Esence. Na dvou stovkách stran najdete přes sto receptů, které jsou přirozeně bez lepku, cukru a splňují dnešní trend paleo stravování. Vaříme trochu jinak je tak ideální kuchařkou pro lidi, kteří hledají zdravý životní styl, jednoduchost a kvalitu v dnešní době. Připomeňme v této souvislosti, že u nevelké části populace se projevuje nesnášenlivost lepku, tzv. celiakie. Lepek je také jedním z potenciálních alergenů. V případě celiakie a mnohdy také u osob alergických na lepek je třeba dodržovat bezlepkovou dietu. Jisté studie ovšem naznačují, že může být dobré lepek kojencům neodpírat.

Lean in 15: 15minutové recepty a tréninky pro štíhlé a zdravé tělo. Velmi hezky grafickou zpracovanou kuchařku přináší Slovart. Kniha populárního kouče Joea Wickse se v Británii už dlouho drží na žebříčku nejčtenějších titulů. Stovka receptů na chutná jídla, která lze připravit za pouhých 15 minut, ve spojení s 15minutovým cvičebním programem vás naučí, jak dopřát tělu to, co potřebuje, a jak to udělat v pravou chvíli. Stačí totiž díky cvičení nastartovat přeměnu tuku na svaly, a nejen že není třeba hladovět, je dokonce možné jíst více. Kniha je přehledná, plná barevných fotografií, a díky autorovu originálnímu stylu také velice čtivá a zábavná.

Nakladatel Yacht nabízí ve své nejnovější publikaci průvodce nejlepšími víny České republiky v letech 2016–2017. Kniha je de facto aktuálním a nezávislým přehledem nejlepších vín u nás. V jeho třetím vydání najdete přes 860 vín od více jak 150 vinařů. Publikace je určena pro všechny milovníky vína a zároveň slouží jako nezbytný zdroj informací pro profesionály v tomto oboru.

Recepty a tipy, jak najít rovnováhu a zdravý život, to je Detox nakladatelství Omega. Prostřednictvím této knihy, která obsahuje spoustu obrázků a srozumitelných receptů, budete objevovat potraviny, které vám mohou pomoci s detoxikací organismu a zlepšení imunity, která je důležitá pro vypořádání se s každodenním shonem i sezonními změnami počasí. A k tomu prý ještě i zhubnete. Některé potraviny mají schopnost odstranit z buněk toxiny a dodat jim výživové prvky, které nám dodají pocit lehkosti a vitality. Tyto potraviny jsou běžně dostupné: třeba ovoce (citron, avokádo, pomeranče, borůvky nebo granátové jablko), zelenina (chřest, zelí, mrkev, vodnice) a nesmíme zapomenout na semínka a klíčky.

A ještě jednou je tu Slovart a jeho HEMSLEY + HEMSLEY: Umění dobrého jídla. Z našeho pohledu se jedná o nejlíp zpracovanou a přehlednou kuchařku na současném trhu. Zdraví podle ní začíná zevnitř – přispěje k tomu i to, když jíte skutečné, průmyslově nezpracované a výživné jídlo, které vám umožní vést zdravější a aktivnější život. Z knihy sester Hemsleyových pochopíte, co je pro vaše tělo dobré. A můžete pak jednoduše změnit své návyky a vybrat si jídlo, které je lahodné a zároveň vám svědčí. Autorky na základě vlastních zkušeností a deseti let studia sepsaly základní pravidla, v nichž kombinují odvěké principy stravování s moderním dietetickým výzkumem. Ze svého bohatého repertoáru vyzkoušených receptů pak vybraly jednoduché předpisy pro domácí vaření od snídaní, polévek přes maso a ryby, přílohy, zeleninová jídla, saláty, dipy a zálivky až po pečené či nepečené dezerty a nápoje. Výhodou těchto zdravých a chutných receptů je také to, že se dají zvládnout i při hektickém životním stylu. To je umění dobrého jídla.

Vložil: Zdeněk Svoboda