Kraj / sekce:
Okres:
obnovit
S cestovatelem Milošem Beranem

S cestovatelem Milošem Beranem

... do Číny a dál, za exotikou. Trocha povídání a nádherné fotky

Fejeton Jiřího Macků

Fejeton Jiřího Macků

Každou neděli něco trošinku hlubšího k zamyšlení od doyena redakce

Koronavirus ´2020

Koronavirus ´2020

Vše o pandemii, která pokračuje i v roce 2021

Glosy Iva Fencla

Glosy Iva Fencla

Ze Starého Plzence až na kraj světa

TV glosy, recenze, reflexe

TV glosy, recenze, reflexe

Ať se díváte na bednu, anebo přes počítač, naši autoři jsou s vámi

Rozhovory na okraji

Rozhovory na okraji

Mimo metropoli, mimo mainstream, mimo pěnu dní

Svět Tomáše Koloce

Svět Tomáše Koloce

Obtížně zařaditelné články autora, který moc nectí obvyklé žánry, zato je nebezpečně návykový

Naše ekologie

Naše ekologie

Co si KL myslí a co mohou v této oblasti s čistým svědomím doporučit

Zápisníček A.V.

Zápisníček A.V.

Občasník šéfredaktorky, když má něco naléhavého na srdci. A zvířátko nakonec

VIP skandály a aférky

VIP skandály a aférky

Vážně nevážně o událostech, které hýbou českým šoubyznysem

Komentář Štěpána Chába

Komentář Štěpána Chába

Každý den o tom, co hýbe (anebo pohne) Českem

Knižní recenze

Knižní recenze

Exkluzivní recenze o literatuře vážné, stejně tak i o detektivkách a jiných lehčích žánrech

Tajnosti slavných

Tajnosti slavných

Chcete vědět, co o sobě slavní herci, herečky i zpěváci dobrovolně neřekli či neřeknou?

Vážně ti cvoci z Bruselu chtějí postavit mimo zákon bingo, dudy a slaninové chipsy? Nahlédněte pod pokličku a přesvědčte se, jaký neskutečný blázinec je ve skutečnosti Evropská unie

14.08.2016
Vážně ti cvoci z Bruselu chtějí postavit mimo zákon bingo, dudy a slaninové chipsy? Nahlédněte pod pokličku a přesvědčte se, jaký neskutečný blázinec je ve skutečnosti Evropská unie

Foto: archiv

Popisek: Stephen Clarke, britský spisovatel a novinář, žijící v Paříži

UKÁZKA Z KNIHY Jeden Brit v Bruselu. Dvě Francouzky. A opravdu velká kupa merde. Nenechte si ujít nový humoristický román z oblíbené série Merde!, který vydalo nakladatelství PLUS. Merde je prostě zpátky a tentokrát si známý spisovatel a novinář Stephen Clarke vzal na mušku svého britského ostrovtipu opravdu velké zvíře – byrokratický aparát Evropské unie.

Vážně ti cvoci z Bruselu chtějí postavit mimo zákon bingo, dudy a slaninové chipsy?! A skutečně inkoust na bankovkách eura způsobuje u mužů impotenci?! Ale kdeže. Ovšem nelze popřít, že instituce Evropské unie mají četné mouchy. A hrozí, že jich ještě přibude, protože se do Bruselu právě vydal také Angličan Paul West, aby byl k ruce francouzské poslankyni Evropského parlamentu. Na vlastní oči se tak může přesvědčit, jaký je to neskutečný blázinec. A spolu s tím, jak se kvapem blíží referendum, v němž bude celá Británie hlasovat o setrvání v EU, má Paul West dokonce příležitost sám zasáhnout do jeho výsledků. Jenže napřed se musí rozhodnout: je lepší nepřítel, kterého už známe, nebo riskovat brexit? A dobře ví, že ho rozhodnutí může stát mnohem víc než jen příjemný europlat.

Autor knihy Stephen Clarke je britský novinář a spisovatel, žijící v Paříži. Jeho první román z roku 2004 (česky jako Merde! Rok v Paříži) se stal světovým bestsellerem. Merde po evropsku je už šestým pokračováním této oblíbené humoristické řady. V mezičase napsal Clarke mimo jiné ironickou příručku Tak pravil hlemýžď (2011), netradičního průvodce po městě lásky Odhalená Paříž, Tajný život města a kuriózní životopis anglického krále Eduarda VII. Jeho Veličenstvo Bertie. Podrobnosti o jeho práci jsou dostupné na adrese www.stephenclarkewriter.com.

Merde po evropsku

Autor: Stephen Clarke
Žánr:
světová beletrie, román, humor
Nakladatelství:
PLUS

Ukázka z knihy:

„Lidi netuší, že špatně jim vždycky není jenom ze zkažený ústřice,“ pokračoval. „Může to bejt i čerstvá ústřice, která ale není řádně zabitá.“
„Řádně zabitá?“
Pokoušel jsem se přijít na to, jak se to dělá. Karatistickým úderem za krk? Pokud tedy ústřice mají krk. Anebo že by brokovnicí? No, to by nadělalo bordel.
„Jasně, musíte ji celou rozžvejkat na kaši, aby byla dočista mrtvá, než ji spolknete. Když to neuděláte, sklouzne vám do břicha živá, a než nakonec umře, pumpuje do vás protilátky.“
Krknul si. Jeho trávicí soustava se evidentně toužila přidat ke konverzaci.
„Takže podle vás jsou ústřice střevní teroristi, které poslali na sebevražednou misi, aby zničili lidstvo?“ zeptal jsem se.
„Klidně si dělejte prdel,“ řekl vnímavě, „ale když si nedáte bacha, i naprosto čerstvá ústřice vám vytapetuje žaludek protilátkama a vám bude čtyřiadvacet hodin pekelně blbě. A alergii z toho pak můžete mit na furt. Když sníte další ústřici, zblijete se jako Amina.“
„Roztomilé.“
„Pardon, ale to jsou prostě fakta. Jsou to zlý, pomstychtivý, slizký hajzli.“
Naštěstí jsem tak jako tak neměl chuť jít na oběd. Byli jsme v hlučné hospodě v centru Bruselu a po pár sklenicích jakési husté, tmavohnědé tekutiny, kterou uvařili sadističtí belgičtí mniši, jsem netoužil ani po talíři naprosto neagresivního salátu. Tohle zdejší pivko je fakt výživné.
„Asi jste s nimi sám měl nějaké špatné zkušenosti, co?“ nadhodil jsem.
„Měl, ale kvůli tomu je zakázat nechci.“
„Zakázat?“
„Jo, postavit ty mrňavý slizoně mimo zákon. Přijmout novej evropskej zákon, podle kterýho budou ilegální.“
„To je trochu extrémní řešení, ne?“ namítl jsem. „Kdyby Evropa bezhlavě zakazovala všechno, z čeho někdo hodil šavli, byla by dneska kořalka nezákonná v osmadvaceti zemích. A na jedení kebabu pozdě v noci bychom už jenom vzpomínali.“
„No, možná je nemusíme zakázat úplně, spíš by to šlo zařídit, aby se sakra těžko prodávaly. Třeba by šel zavíst novej zákon, podle kterého se ústřice před prodejem musejí humánně usmrtit. Chápete, třeba přinutit restaurace, aby každou před otevřením elektricky omráčili. Anebo nasadit tu starou dobrou strategii rovný okurky, jako že by se ústřice nesměly prodávat, pokud nemaj dokonale oválný škeble. To by Žabožrouti pěkně splakali nad svým gurmánským vejdělkem, co?“
„A vy tohle celé jako dokážete?“
„Dělám pro jednoho poslance EP, co má na starosti potraviny a stravování. Takže zkusit to můžu.“

Vložil: Adina Janovská

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace